• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
BLUEPUPIL-2 - специалист
вт яну 15, 2019 11:34 amgadinko написа:
=== къща 300кв РЗП === Къщата е изолирана с 10см стиропор, 10 см. фибран на първата плоча и 12см каменна вата на бетонния покрив. ===
пет фев 01, 2019 4:49 pmшоп написа:
=== Това 300м2 РЗП за колко етажна къща се отнася. Да не Ви плаша, но 12 см каменна вата на покрива е супер малко. Ватата с какъв коефициент на топлоизолация е? Покрива каъв е, плосък скатен, скатен студен или скатен топъл
Да не се окаже че имате 150/300м2 таван с каменна вата с посредствени качества. === Височината от Н 4 е меко казано притеснителна. Ако имате два етажа и френски прозорци с посредствена изолация и като добавим загубите от инфилтрация и вентилация ===
300х2.6=780м3; 300х4=1200м3 т.е. над ¼ повече отопляем обем, което е над 25%. Ватата на покрива е със символична дебелина от 12см и ако е от най-леката, плюс допускането, че прозорците са големи и са само с двоен стъклопакет. Ако къщата е едноетажна и добавим твърдението, че вътре може да се ходи по къс ръкав, което за мен е изключително странно, при условие че е зима и се ползват термопомпи, сумата за ток би изглеждала доста реалистично. Цената на тока, ще се движи бавно нагоре и ще мине тази на газта. Големите инвестиции в отоплителни системи с ел. енергия ще се окажат до голяма степен безсмислени. Това абсолютно объркване, отоплението на ток да е по-евтино от това на газ го има в много малко страни и е ненормално и изкуствено. Така че да пада мораториума за шистовия газ и да ползваме ресурсите на милата си родина, а не геополитически да ни изнудват с цената на газта. За индустрията да не говорим.
шоп - майстор
ср фев 06, 2019 12:53 pmBLUEPUPIL-2 написа:
=== къща 300кв РЗП === Къщата е изолирана с 10см стиропор, 10 см. фибран на първата плоча и 12см каменна вата на бетонния покрив. ===
=== Това 300м2 РЗП за колко етажна къща се отнася. Да не Ви плаша, но 12 см каменна вата на покрива е супер малко. Ватата с какъв коефициент на топлоизолация е? Покрива каъв е, плосък скатен, скатен студен или скатен топъл
Да не се окаже че имате 150/300м2 таван с каменна вата с посредствени качества. === Височината от Н 4 е меко казано притеснителна. Ако имате два етажа и френски прозорци с посредствена изолация и като добавим загубите от инфилтрация и вентилация ===
300х2.6=780м3; 300х4=1200м3 т.е. над ¼ повече отопляем обем, което е над 25%. Ватата на покрива е със символична дебелина от 12см и ако е от най-леката, плюс допускането, че прозорците са големи и са само с двоен стъклопакет. Ако къщата е едноетажна и добавим твърдението, че вътре може да се ходи по къс ръкав, което за мен е изключително странно, при условие че е зима и се ползват термопомпи, сумата за ток би изглеждала доста реалистично. Цената на тока, ще се движи бавно нагоре и ще мине тази на газта. Големите инвестиции в отоплителни системи с ел. енергия ще се окажат до голяма степен безсмислени. Това абсолютно объркване, отоплението на ток да е по-евтино от това на газ го има в много малко страни и е ненормално и изкуствено. Така че да пада мораториума за шистовия газ и да ползваме ресурсите на милата си родина, а не геополитически да ни изнудват с цената на газта. За индустрията да не говорим.
@BLUEPUPIL-2, мисля да спра да чета темата. Топикстартера не отговаря на въпросите, а си повтаря мантарата: скъпо е.
Може да се окаже накрая, че не е скъпо.
Зададох и аз въпроса колко етажна е сградата?
Какъв е типа покрив, скатен, плосък, студен, топъл?
Какъв е топлоизолационният коефициент на тези 12 см вата?
Вентилация, рекуперация, има ли? Загуби от инфилтрация?

Отговор няма :idea:

Няма как да се постави диагноза, ако пациента отказва да споделя.
Предложих контролен електромер... скъпо било. СПЕЦОВЕТЕ казали 400 лв, защото бил трифазен тока ( лично безкористно и напълно безплатно предложих трифазен електромер минал лаборатория за тест до есентта на 2019)

После изведнъж се оказаха два монофазни защото ТП са монофазни и вързани били на две фази

Накрая се оказа, че то било всичко вързано на една фаза.

:shock: :shock: :shock:

Докторе, питай СПЕЦОВЕТЕ, защо ти казаха, че трябват 400 лв за контролно измерване?
gadinko - специалист
ср фев 06, 2019 3:18 pmшоп написа:
@BLUEPUPIL-2, мисля да спра да чета темата. Топикстартера не отговаря на въпросите, а си повтаря мантарата: скъпо е.

Предложих контролен електромер... скъпо било. СПЕЦОВЕТЕ казали 400 лв, защото бил трифазен тока ( лично безкористно и напълно безплатно предложих трифазен електромер минал лаборатория за тест до есентта на 2019)

После изведнъж се оказаха два монофазни защото ТП са монофазни и вързани били на две фази

Докторе, питай СПЕЦОВЕТЕ, защо ти казаха, че трябват 400 лв за контролно измерване?
Не с лошо де и аз за пръв път се сблъсквам с такава инсталация ... в апартамента си бях на тец и 3 Тошиби климатици и нямах приблем ни с тоци ни с нищо ...
Покривът е бетонен, скатен. Къщата е на два етажа по 150 квадрата но има много обем за отопление. Таваните са 4 метра, но има много отворени пространства и таванът на втория етаж е всъщност бетонния покрив. Не, че не споделям просто явно не споделям правилните неща ... А е възможно да съм ви подвел с дебелината на ватата - мисля, че е повече щото майсторите бухаха бая вата на покрива и мрънкаха че немало нужда (ще изровя архитектурата и ще споделя). Ел.техника дето ми каза за 400 те лева имаше предвид трифазния да се сложел на главното табло на къщата към трифазния кабел, който отива към котелното a монофазните в котелното. И аз разбирам неща впоследствие тъй като се ограмотявам във времето. Винаги съм си мислел, че наемаш професионалист да ти свърши работа и забравяш ма то не било така ...
radius - майстор
Гадинко, сега може да споделиш колко кв.м. са дограмите и какъв пакет , щото това е най-важното и от там ти бяга най-много топло. Не знам дотук, ако не си го казал, какво се пише толкова.
шоп - майстор
ср фев 06, 2019 4:07 pmgadinko написа:
ср фев 06, 2019 3:18 pmшоп написа:

Не с лошо де и аз за пръв път се сблъсквам с такава инсталация ... в апартамента си бях на тец и 3 Тошиби климатици и нямах приблем ни с тоци ни с нищо ...
Покривът е бетонен, скатен. Къщата е на два етажа по 150 квадрата но има много обем за отопление. Таваните са 4 метра, но има много отворени пространства и таванът на втория етаж е всъщност бетонния покрив. Не, че не споделям просто явно не споделям правилните неща ... А е възможно да съм ви подвел с дебелината на ватата - мисля, че е повече щото майсторите бухаха бая вата на покрива и мрънкаха че немало нужда (ще изровя архитектурата и ще споделя). Ел.техника дето ми каза за 400 те лева имаше предвид трифазния да се сложел на главното табло на къщата към трифазния кабел, който отива към котелното a монофазните в котелното. И аз разбирам неща впоследствие тъй като се ограмотявам във времето. Винаги съм си мислел, че наемаш професионалист да ти свърши работа и забравяш ма то не било така ...
Освен дограмите мен лично повече ме притеснява тавана от 150м2
Не се цитира нито дебелина, нито топлозашитата на ватата с какъв коефициент е.

Цитата: мисля, че е повече щото майсторите бухаха бая вата на покрива и мрънкаха че немало нужда
е меко казано несериозен!

Един мислят, други мрънкат, че трябва да работят за което им се плаща и изказват мнение, че " немало нужда"
Ми нема...нали те си взеха парите, а други плащат високите сметки.

Освен дебелината и коефициента на топлоизолация на ватата паронепроницаемо фолио монтирано ли е?

При 25 градуса комфортна температура на кота около 1,2м да предположим колко е температурата на кота 4м?!

28-30 или може би 32 градуса? Попитах и каква е дали има система за вентилация и рекуперация с цел да се опитам да си представя какви градуси има на кота +4м

Не че съм черноглед, но си представих делта Т 50 градуса ( вътре 30 вън -20) и вата 12 см :evil:
Последна промяна от шоп на ср фев 06, 2019 5:09 pm, променено общо 2 пъти.
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср фев 06, 2019 4:17 pmradius написа:
Гадинко, сега може да споделиш колко кв.м. са дограмите и какъв пакет , щото това е най-важното и от там ти бяга най-много топло. ===
+1
1115 - специалист
Ехеееее.
Според мен нещата са ясни.
Никакви каскади няма при двете термопомпи.
Каквато държавата такива и каскадьорите от фирмата инсталирала съоражението и свързала на "доктУрчето"
помпите на една фаза. Представям си по проект били трифазни, ама те какво разбират проектантите и докторите???? Губили са си времето по 5...6 години в университетите, а на нас от един обект ни останаха две монофазни помпи и е дай да му ги турим с лафчето, че са мерцедеса и са в каскада и ще му падне сметката и няма да чака ....
Я блъсни едната помпа да топли като луда и да буха с нагреватели, а ако не стига другата ще помага. Предполагам и бойлера си е "помагал" с реотаните и ето 4200kw/h.

Сега по-сериозно:
Има си там по седмици колко KW са минали през помпа 1и 2 и колко за БГВ.
Това са 12 числа, които трябва да се съберат и да се изаясни само дали са КW отоплителна мощност или киловати електрическа мощност. Сборът е изхарченото от машините, а другото е липсващото за осветление, гаражни врати и тинтири минтири.
Ако се окаже, че лампите на двора са термоядрени и харчат по ХХХХвата си проверете съседите доволни ли са от новото си отопление. Сега обаче ако излезе, че помпите са го изхарчили, то тогава има да се мисли, там тавани, дограми, изолации, входни врати и ....янко
turbocharged - специалист
1115 ++++

Какви изолации и дограми какви 5 лева. Термопомпите си показват колко енергия са вкарали и в отоплението на къщата. Нали gadinko даде няколко снимки. Тази енергия не е ненормално голяма. COP има доволен. Термопомпата показва 870 kWh вкарана енергия за пиковата седмицата по нова година. Другата термопомпа колко е изгорила не се знае. Къде е невъзможната разлика м-ду дисплея на помпите и електромера не се знае. Освен извънземните или комшиите да имат пръст. В темата в общи линии няма развитие. За мен за тази седмица интересната информация е ,че къщата не е едноетажен 4 метров стъклен парник от 300 м2. Залагах на това :-D

Малко влязох в подробности. Много странна стана тази тема. Дано подбудите не са комерсиални.
1115 - специалист
ср фев 06, 2019 9:28 pmturbocharged написа:
Какви изолации и дограми какви 5 лева. Термопомпите си показват колко енергия са вкарали и в отоплението на къщата. Нали gadinko даде няколко снимки. Тази енергия не е ненормално голяма. COP има доволен. Термопомпата показва 870 kWh вкарана енергия за пиковата седмицата по нова година. Другата термопомпа колко е изгорила не се знае. Къде е невъзможната разлика м-ду дисплея на помпите и електромера не се знае. Освен извънземните или комшиите да имат пръст. В темата в общи линии няма развитие. За мен за тази седмица интересната информация е ,че къщата не е едноетажен 4 метров стъклен парник от 300 м2. Залагах на това :-D

Малко влязох в подробности. Много странна стана тази тема. Дано подбудите не са комерсиални.
Надявам се не е за мен репликата, щото и аз това казвам освен за парника.
Лично аз си мисля, че къщата има овален път към гаража и е в района на Горна баня.

П.п. редактирал си поста и си добавил 1115+++, предполагам това означава съгласие с мен и отговаря на надеждите ми. :yawinkle:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: