• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
turbocharged - специалист
Да 1115 на едно мнение сме. Усетих, че не е много ясно и сложих плюсовете.

Малко ме съмнява тези най-нисък клас термопомпи да мога да работят в каксада.
Набутали са му на човека каквото са имали на склад, каскадирали са му 10 тръби и 5 жици за 5 часа. Плащай 20 бона + 1 бинка монтажа и чао ние сме до тук. Водата са му я оставили сигурно на 50 градуса и термостата на бойлера на 60. Гледат му къщата и си мислят доктора има пари и е баровец дай да го усучем на макс. Колко пъти са идвали при мен такива специалисти докато им науча номерата.
Докторе в България не може да си платиш на специалист и да стане работата от воле. Затова най-добре сам да се оправяш. Четеш, питаш, търсиш и не оставяш да те будалкат. Ние ще ти помогмем с каквото можем.
gadinko - специалист
ср фев 06, 2019 9:28 pmturbocharged написа:
1115 ++++

Какви изолации и дограми какви 5 лева. Термопомпите си показват колко енергия са вкарали и в отоплението на къщата. Нали gadinko даде няколко снимки. Тази енергия не е ненормално голяма. COP има доволен. Термопомпата показва 870 kWh вкарана енергия за пиковата седмицата по нова година. Другата термопомпа колко е изгорила не се знае. Къде е невъзможната разлика м-ду дисплея на помпите и електромера не се знае. Освен извънземните или комшиите да имат пръст. В темата в общи линии няма развитие. За мен за тази седмица интересната информация е ,че къщата не е едноетажен 4 метров стъклен парник от 300 м2. Залагах на това :-D

Малко влязох в подробности. Много странна стана тази тема. Дано подбудите не са комерсиални.
Незнам как може да е комерсиална темата ? Аз съм тоя дето си мисли че се е набутал 20 бона за термопомпи без това да доведе до енергоспестяване ... Дограмата ми е Kömmerling 6 камерна троен стъклопакет 30кв.м. Трифазен електромер ще си купя и ще го туря за контролен. Ако може да ми препоръчате фирма дето установява кражба на ток и издава протокол за пред МВР ще ви бъда признателен.
Очаквам Людмил от Висман да ми прати COP овете ... Накрая ще поканя форума на прасе в двора на̀пролет да се подготвим за следващия отоплителен сезон ...
LazarGanev - "Велик майстор"
ср фев 06, 2019 10:15 pmgadinko написа:
Накрая ще поканя форума на прасе в двора на̀пролет да се подготвим за следващия отоплителен сезон ...
Не може ли на агне, че то пролетта просто си иска агнешко! :cool:
1115 - специалист
.....
Незнам как може да е комерсиална темата ? Аз съм тоя дето си мисли че се е набутал 20 бона за термопомпи без това да доведе до енергоспестяване ... Дограмата ми е Kömmerling 6 камерна троен стъклопакет 30кв.м. Трифазен електромер ще си купя и ще го туря за контролен. Ако може да ми препоръчате фирма дето установява кражба на ток и издава протокол за пред МВР ще ви бъда признателен.
Очаквам Людмил от Висман да ми прати COP овете ... Накрая ще поканя форума на прасе в двора на̀пролет да се подготвим за следващия отоплителен сезон ...
Според мен си вземи едно тефтерче и едно след друго си запиши показанията на двете термопомпи за режим отопление и на едната за режим БГВ от 49 седмица до 52 седмица, което е почти точно периода във фактурата.
Вкарай ги в ексела и им драсни една сума. Напиши ни тук полученият резултат и мисля, че ще се изясни какво са изхарчили помпите.
Освен това все повече се дразня на тия, които са ти ги продали.
antov - напреднал
трябва ти тая система която съм описал в темата за мониторинг, проблема е че нямам готова такава в момента . За решаване на такива проблеми е възможно най добрия вариант. Трябват ти графики на отговорните за копа процеси
LazarGanev - "Велик майстор"
ср фев 06, 2019 11:16 pm1115 написа:
В смисъл?
gadinko - специалист
ср фев 06, 2019 11:00 pmLazarGanev написа:
Накрая ще поканя форума на прасе в двора на̀пролет да се подготвим за следващия отоплителен сезон ...
Не може ли на агне, че то пролетта просто си иска агнешко! :cool:
Може и щраус ако кажеш ;) Само да се реши казуса курбан ще давам всяка пролет ;))) Едни викат, че били нисък клас Висманите ми, други, че са ок - съвсем се обърках ... така два пъти плащах за проекта на къщата ми щото в последния момент преди започване на строежа решихме, че не ни харесва и направихме нов ... не ми се иска да правя така и с термопомпите ... Накрая за да си начеша крастата ще си взема едни трифазни Тошибки и ще пусна Висманите в OLX-a - дано някой ми ги купи :axe:
fox_vt - майстор
Ако стигнеш до там и се окаже че сметката е същата ще е шах и мат с куца пешка.... като цяло не е коректно да се сравнява друг вид машина в друга къща нищо че квадратурата същата. За мен машините работят нормално щом не са на максимум а разликите в поддържане на коп и разход на енергия са минимални между различни марки машини. За 100 м2 отиват средно тон пелети в центъра на зимата което е 350-400 лв. За 300м2 си прави сметка. Пуснах ти и моята сметка за няма и 30м2 с изолация и термопомпи въздух въздух :) ,не се доверявай на изказвания лев на м2 толкова ми е летния ток и е просто абсурдно.
1115 - специалист
ср фев 06, 2019 11:54 pmLazarGanev написа:
В смисъл?
Ами смисъла е:
Продали са термопомпите и клиента е недоволен. Разбрах от написаното, че те са променили проекта, продавайки 2 Вайсмана, а не Тошиби. Редно е да решат проблема или да докажат, че няма такъв с 1 или 2 идвания.
Редно е клиентът им да е доволен и това да е вече основен техен преоритет.
Явно не им е обаче толкова важен този клиент, защото са идвали и най-малкото не са си оправили "бакиите" с натоварването на фазите. След като видях, че има графики за период от 52 седмици назад е елементарно да се разбере има ли проблем или не.
Големите фирми са пълни с некомпетентни служители, които се учат на гърба на клиента и когато натрупат опит се отделят и си правят собствена фирмичка. Предполагам, че имат и грамотни служители, но те не са ги пратили в този случай явно. Съдя по това, че са изключили в дневният режим нагревателите!!!!!!, при положение, че от графиката се вижда !!!!!каскадната !!!! Втора термопомпа не е натоварена ама никак. Освен това, след като машината си пуска и денем и нощем нагревателя явно не и достига мощност и какво ще помогне липсата на нагревател през деня???? Ще помогне на сметката евентуално, а не на комфортното отопление на клиента. Т.е. Замазване на един проблем, а другият видимо остава. Предполагам ме разбираш какво казвам. Ти когато си при твой клиент, който се оплаква от сметката си не се ли стараеш да му настроиш там вентилатори, модулации, режими или му притваряш крана за гаста за да ограничиш консумацията? (това последното е теоритично, защото от газови инсталации нищо не вдявам и даже не знам има ли кран, но четейки тук през годините съм видял, че си разбираш от работата и решаваш на клиентите и съфорумниците проблемите).
turbocharged - специалист
Според мен си вземи едно тефтерче и едно след друго си запиши показанията на двете термопомпи за режим отопление и на едната за режим БГВ от 49 седмица до 52 седмица, което е почти точно периода във фактурата.
Вкарай ги в ексела и им драсни една сума. Напиши ни тук полученият резултат и мисля, че ще се изясни какво са изхарчили помпите.
gadinko можеш ли да дадеш тези данни вместо да колиш прасе за форума?
чет фев 07, 2019 12:47 amgadinko написа:
Едни викат, че били нисък клас Висманите ми.......
Като търсих информация за Viessmann Vitocal 100-S не излизат никъде. Даже eBay и idealo.de ги няма. https://www.idealo.de/preisvergleich/Ma ... ocal+100+s
В Германския Viessmann.de няма такъв модел. https://www.viessmann.de/de/wohngebaeud ... umpen.html
Имам един приятел германец който има Vitocal 300-A и е супер доволен. Изглежда като космически кораб и цената му е подобна. Имам и приятел във Варна с Vitocal 222-S. Също е доволен много.
Vitocal 100-s има само в българския Viessmann
https://www.viessmann.bg/bg/zhilishtni- ... стеми.html

Затова оставам с мнението, че Viessmann Vitocal 100-S са “уникални” за българския пазар с цел гонене на ниска цена. За некомпетентността на BG “специалистите” по фирмите за топлотехника може роман да се напише. Те като почнат да разбират от топлотехника колкото клиентите си почват паралелна дейност. Ама защото нямат ресурса на голямата фирма пак не се получават нещата.

Това не означава, че Viessmann Vitocal 100-S са по-лоши от Тошиба или тем подобни и като ги смениш сметката ще падне осезаемо. Техниката на Viessmann е много сериозно изпипана. Вижте само какво управление има. Там има стотици опции за настройка.

Дай данните от енергийния мониторинг на термопомпите и слагай електромерите. Не са занимавай с глупости да сменяш помпите.

В този период в който ти е сметката аз съм изгорил 870 кг. пелети което си е приблизително 3915 kWh. За себе си приемам, че твоята къща има по-малък разход на енергия. По-изолирана е и имаш по-малко прозорци.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: