• 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
пон фев 04, 2019 9:44 pmHursa написа:
A виждали ли сте затворена "самодренираща" се система? Ако свържете газовото пространство на дрениращия съд с тръбата свързваща с атмосферата най-високата част от системата. Не виждам защо да не стане.
Прав си, има наколко вида затворени ДБ системи. Ето как е във фабрични ДБ централи за няколко хиляди - с допълнителен въздушен клапан.
Тук, дори и да премине въздух през серпентината, просто избълбуква в ДБ съда и не стига до помпата:

Прикачен файл

drainback1.jpg
drainback1.jpg (55.28 KиБ) Видяна 1930 пъти
Hursa - майстор
Да, това е любопитно решение. Но може би, може да се направи пасивно, без електроклан, а с пасивен обратен клапан.
Най-вече, в такава затворена система може да се избегне постоянно възникващия контакт на мокрите и топли тръби с кислорода от въздуха - ако газовото прострснство се запълни с азот.
Освен това ще се избегне частичното изпарение на топлоносител и свързаните с това топлозагуби. Въобще ще се съкратят малко топлозагубите. И дори малко повече в последно показаната система. Но пък при така реализирана система "обезгазяването" ще бъде доста продължително, а това ще доведе до загуби, според мен.
пон фев 04, 2019 11:04 pmivanov_km написа:
При класическата ДБ система според мен не е изобщо необходимо да има тръба над колектора. Когато спре помпата водата която се намира в участка от изхода на колектора до дрениращият съд ще се отече без проблем, а от там ще "всмукне" ако така мога да се изразя и на принципа на скачените съдове водата ще се събере в ДБ съда.
Прав сте, при "класическата" система (когато дрениращия съд е в циркулиращия контур) така ще се получи - сифонен ефект. Въобще не го съобразих.
ivanov_km - специалист
Има ли човек с опит със колектор Bosch Solar 5000 TF да удари едно рамо за това каква стойка за монтаж на хоризонтален покрив може да се ползва. Оригиналната за този панел струва 400 лв., а такива пари за стойка няма да дам око ще и да ме бесят на момента. Мога ли да използвам да речем тази стойка : http://slanchevisistemi.com/product/192 ... okriv.html. Предлага се за панели с площ 2,15 и 2,70м2. Боша е 2,4 м2. Не вярвам този панел да изисква само бошовска стойка. Не ми се занимава със резаници на винкели на правене на стойка от мен защото едва ли ще ми излезе по-евтина от 120 лв.
ivanov_km - специалист
Имате ли забележки към ДБ съда, който ще трябва да правя. Другият въпрос е кой и къде да го направи.

Прикачен файл

20190207_154030.jpg
speka_rs - майстор
Аз не виждам смисъм от нещо толкова сложно, ама ако си решил що пък да не ползваш и нещо малко по сложно. Колегите коментират, канти от кола, тенджери под налягане, 5 л кенове от Бира. А ти решил да се мъчиш със съд с 2-3 изхода и 3-4 входа. Няма лошо, ама едно нещо колкото е по просто толкова по добре работи, това съм забелязъл аз.
ivanov_km - специалист
Ами сцепих се от търсене на канти от каквото и да е но няма малки, всичките са по 20 литра. Продължавам търсенето разбира се.
speka_rs - майстор
Ами 20 л - 20 л, ти я напълни колкото искаш. Особенно ако е на студената вода, както показа Шоп кеф ти да им 2 л, кеф ти 15 в нея.
ivanov_km - специалист
Понеже удрям на камък със стойка за хоризонтален покрив за панел Bosch Solar 5000 TF се чудя дали вместо боша не взема на Елдоминвест Слънчев колектор Classic R 2.5 m2, където стойката се е на прилична цена 149 лв. За солара на Елдоминвест знам, че е с хубаво селективно стъкло но като качество на изработка и уплътняване на панела против конденз не знам как стоят нещата. Ако взема Елдоминвест ще спестя едни 250 лв. Какви сс ви впечатленията от елдомският панел?
filmatoplo - майстор
Бий един шут и на двата и си вземи Висман . :cool:
Evgeniy - майстор
чет фев 07, 2019 11:18 pmivanov_km написа:
Ами сцепих се от търсене на канти от каквото и да е но няма малки, всичките са по 20 литра. Продължавам търсенето разбира се.
Ето ТОВА ще свърши добра работа - 10 литра, изолирано.
  • 1
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: