Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед фев 10, 2019 1:05 pm1115 написа:
Лазаре, глупава ли е идеята с буфера?
Глупава не бих употребил, но безсмислена - да. За какво ти е буфера - заради отоплението, заради БГВ или за да си вложиш частите :) ? Със сигурност БГВ няма да имаш от тоя буфер, поне не и когато ти трябва. Нормалната температура на ползване на БГВ е 40-42*С. За да получиш такава температура от проточна серпентина, трябва буфера да е поне 50-60*С. С какво ще го стоплиш толкова? Камината ли ще палиш, на солари ли ще разчиташ зимата или високотемпературна ТП? Имаш куп чарколяци - ще ги вложиш, но ще трябват още 2 пъти по толкова и накрая пак няма да имаш топла вода. Ако искаш да ползваш всяка калория топлина, направи си соларен бойлер - ей го на, днес е 10 февруари, средата на зимата, аз имам 66*С в бойлера (200л), из оня ден пак беше слънчево и пак имах 68*С. Имам 500л буфер със серпентина, мно ако вкарам солара в него, топлината ще отиде в подовото, няма да се усети, но няма да имам и БГВ.
a_stoev - специалист
Гледай за външно тяло за което има готови платки които да заместват вътрешното. разните там AHU-kit, хидрокит и т.н.
fox_vt - майстор
Като спомена за такива платки как може да се намерят и как да се разбере за какви тела стават. Много си мисля за външно тяло ново или в комплект с вътрешното но такъв контролер би бил вероятно по добър за термопомпа отколкото платката на вътрешното тяло. Инак много съм хвърлил око на 24 ка мицубиши, нов за преправяне на термопомпа.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами те си стават точно за конкретната марка, не стават за други марки. AHU-kit е на LG - външно тяло, управление и топлообменник. Ти трябва да търсиш управление за ТП Митсубиши и пак не съм сигурен дали става на всички модели външни тела. С платкатаот вътр. тяло на климатик пак работи някак си, ама разликата е от земята до небето, казвам го от личен опит с моята 30-ка.
1115 - специалист
Toва с платките не го разбирам? Ще ми се да си настроя прецизно управление на термопомпата. Тия оригиналните чета, че бая преработки им трябват.
Аз имам някакви контролери, които мисля да станат за управлението.
fox_vt - майстор
А тези контролери имат ли поне част от функционалността на оригиналните контролери от термопомпа. Защото управлението на термопомпа има доста опции за настройка.
LazarGanev - "Велик майстор"
Мисля, че няма да станат тези контролери, които имаш, особено пък за инверторна машина. За он/офф - може би.
radius - майстор
Що не дебнеш за някой Екодан втора ръка от ибея, като искаш хем инверторно, хем БГВ. Аз съм така и не се оплаквам, даже се хваля :wink:
Или ще ти липсва самоделния елемент?
1115 - специалист
пон фев 11, 2019 2:15 pmradius написа:
Що не дебнеш за някой Екодан втора ръка от ибея, като искаш хем инверторно, хем БГВ. Аз съм така и не се оплаквам, даже се хваля :wink:
Или ще ти липсва самоделния елемент?


Абсолютно ми липсва точно този елемент.
Ще ми се аз да си събера.
Довечера ще дам снимки и инфо за контролерите с които разполагам и да изберем с кой да действам. Аз имам мнение и си харесвам някой от тях, но ако са те ще ми трябва помощ за софтуера им. Има и едни, на които мога аз да им го "напиша", но пък съм скаран с термодинамика, дефрост и какво ли не.
шоп - майстор
нед фев 10, 2019 10:53 amandy_forresite написа:
Шопа има 11 тона вОда буфери на неговата машина.
Сигурно е станала грешка. Доста по-малко са. Преди 2-3 дни в темата за буфер, Евгений написа, че съм дал схема с разслоено загряване и теглене на топлина от буфер в една реална къща с 11000л вода в буфера.

Иначе и аз съм за система он/оф. Може би зашото не разбирам от електроника. Он/оф е доста по-прост и лесен вариант за направи си сам. Особено за първа машина. Електрония терморегулиращ вентил е хубаво нещо за ТП въздух/вода където има широк диапазин на въздуха. ТРВ пък е просто и безпроблемно стига да е подбрана правилната дюза.
Тук Боян и Стоев са си спецове и тяхното мнение аз бих го взел под внимание.

Относно буфера. 500-1000 или 2000л.Ако се комбинира със солари...защо не?

Тема "Самоделна инверторна термопомпа въздух вода." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: