• 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще успява бе човек. Всъщност аз гарантирам за стандартна система под налягане, със самоделка дрейнбек не мога да гарантирам.
Andri01 - майстор
За това-2бр. по 80л. с кранове за превключване. Все пак си в район с намалено лятно слънце греене. Аз поне така съм направил при менеи сега даже температурата се вдига до към 65гр. при слънчево време,но в единия разбира се. В противен случай ще имаш 200л. затоплена,не топла вода и ще се налага евентуално включване на нагревателя. Но все пак това е въпрос на разбиране и избор. И друго-при емайлираните бойлери серпентината вътре НЕ е емайлирана и прави ръжда!! Имай и това в предвид!! Личен опит :(
radius - майстор
Да поясня че имаш предвид, че самата тръба отвътре не е емайлирана, че първо ми прозвуча че изобщо не е емайлирана.
Andri01 - майстор
Практически наистина е невъзможно емайлирането на навита тръба отвътре. От външната страна-няма проблем. Даже окалината от нагряването при навиване не е гарантирано изчистена на 100%!
ivanov_km - специалист
Да това което ме възпря да си взема емайлиран бойлер със вместимост 150 литра е точно серпентината и факта, че от вътре не е емайлирана и трупала много ръжда в системата. При мен водата както по-горе писах е твърда средно около 18-19 немски градуса. Знам, че натрупването на варовик по топлоотдаващите повърхности е функция на площта и температурата. По голяма площ с по ниска температурата на повърхността е по-благоприятно е e предпоставка за по-малко натрупване на варовик. От досегашният ми опит с бойлери съм установил, че основно в бойлера се натрупва варовик около нагревателя. При мен бойлера ще е в таванска стая и там всяка една интервенция ще е по трудна, а течове са изцяло нежелателни. Ще направя необходимото при нужда да източвам бойлера през студената вода.
Hursa - майстор
Не съм специалист в тази област. Но все пак ми се вижда абсурдно да се емайлира серпентината - независимо от "вън" или от "вътре". До колкото разбирам е емайлиран водосъдържателя от "черна" стомана. А серпентината предполагам е от сплав на "цветни" метали (или дори медна) - с ниско термично съпротивление. Емайлирането на серпентина би снижило значително топлопроводността и. (А и, предполагам, серпентината има значително по-големи изменения в размерите поради нагряване/истиване - което бързо ще разруши слоя емайл.)
Последна промяна от Hursa на ср фев 13, 2019 10:25 am, променено общо 1 път.
ivanov_km - специалист
Да но едва ли в емайлираните бойлери се изпълнява серпентина от цветни метали. Там използват черна безшевна тръба, която е емайлират от вън. Това е което аз знам.
Hursa - майстор
Не ми се вярва.
Едно е да пестиш от материал за сравнително обемния и дебелостенен водосъдържател. Друго от материала за серпентината, при която целта е именно топлопреноса. Поставяйки "черна" тръба, при това емайлирана - ще е необходима значително по-голяма топлообменна повърхност.
А за да се минимизира корозията, направете системата затворена (самодррнираща се, но затворена).
Последна промяна от Hursa на ср фев 13, 2019 10:33 am, променено общо 1 път.
radius - майстор
Може да не ти се вярва, но е така - черна тръба, емайлирана отвън.
Hursa - майстор
Все пак - без доказателства не мога да го повярвам.
Ако е така, по добре да се реализира системата с външен топлообмен за бойлера (според мен).
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: