• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Master_Kenobi - V.I.P.
И аз смятам, че подмяната на кабели положени в тръби е фикция, която се търкаля от десетилетия в бранша. Още от времето на ония, старите тръби, мисля че се наричаха Бергманови тръби. Не знам на някой да се е налагало да си сменя кабелите в стената, не знам и някой успешно да е правил това с издърпване (дори и кабела да е в гофре). Е, не знам много, ама...

Преди 3-4 години, в една такава стара тръба видях буквално "телефонен" кабел - 0,5-0,75 квадрата, едножилен. Беше при ремонт на 50-годишен апартамент. Ужасът беше, че тая жичка захранваше контакт тип Шуко (явно сменян през годините), :shock: в който е включвано какво ли не - от тв, до печки-духалки и кой знае още какво. Не можеше да остане така, естествено.
До разпределителната кутия имаше само един завой на 90 градуса. След доста дърпане жичката не помръдна, макар да беше тънка. Нещата се оправиха с разкъртване - добре, че ремонта беше основен.

Или с други думи, ако причината за полагането на кабели в гофре е "евентуална бъдеща смяна", смятам, че това е несъстоятелно. Мисля си също, че мостовия кабел, положен в мазилка, се чувства по-добре и се охлажда по-добре при евентуално претоварване.
vidrata - специален-специалист
Колеги пак се отнесохте.Съгласен съм че гофрето не помага за последваща смяна на проводниците, ама така е по БДС и се слага.Пък и не е много скъпо така че не е проблем ,че са го сложили .
Кеноби това "охлаждането" на кабела в мазилката ми се струва несериозно.
Master_Kenobi - V.I.P.
vidrata написа:
Абе, прав си, несериозно е... Ама като се замислиш - ако "нещата" пламнат, ще има и още нещо да гори. Не знам. Не ми се е случвало за щастие. :)

Но ще съм ти благодарен, ако ми покажеш БДС-то, че не го знам. Наистина. Пък доста сериозни фирми си полагат кабелите в мазилката. Не мога да допусна, че нарушават БДС-то, ама знае ли се?! :?
rulom - модератор
vidrata написа:
Колеги пак се отнесохте.Съгласен съм че гофрето не помага за последваща смяна на проводниците, ама така е по БДС и се слага.Пък и не е много скъпо така че не е проблем ,че са го сложили .
Такаааа, въпреки количеството ракия съм готов да поспоря:
БДС в България-срещу определена сума(до 1000 лв) получаваш собствен стандарт и производство-справка:бившите "турски" контакти сега са български.За информация в Англия има един стандарт от преди 500 год. и все още си действа....
За кабела няма никакво значение (освен ако не са правени малоумни изпълнения) дали е в гофре или замазан, кабела гори ако има хлабава връзка, т.е. ако е 4 или 6 мм2 на контакт,кабела нагаря в празното място в конзолата, за стената е без значение.
vidrata - специален-специалист
Рулом ако си погледнал темата ми в говорилнята щеше да знаеш ,че и при мен ракията не е малко ама аз говорех за това което пише в учебниците ,а не за това какво можеш да получиш като си платиш.
НАЗДРАВЕ.
Master_Kenobi - V.I.P.
vidrata написа:
...аз говорех за това което пише в учебниците...
Бе, аз нали питах в кои точно учебници/БДС пише, че гофрето е задължително. Така ли е наистина?! :?
pipbel - майстор
Мазилките са готови навсякъде, следват замазки.
Оставил съм на майсторите и жената подробни указания (писмени) къде, какво и как.
Разбрах че са ги залепили на 1 прозорец, четат и действат.
Дано да не ги четат както дявола евангелието, макар че като гледам снимките засега съм спокоен. Е, друго е да съм там, ама....няма начин.

Прикачен файл

SS850662.jpg
SS850662.jpg (106.28 KиБ) Видяна 5043 пъти

Прикачен файл

SS850686.jpg
SS850686.jpg (87.37 KиБ) Видяна 5043 пъти

Прикачен файл

Resize of SS850689.JPG
Resize of SS850689.JPG (82.91 KиБ) Видяна 5043 пъти

Прикачен файл

SS850687.jpg
SS850687.jpg (90.07 KиБ) Видяна 5043 пъти
rulom - модератор
Не е ли малко късно за тези замазки.При тази влага и предстоящи мръзнения, знае ли човек дали няма да си хвърли парите на вятъра?

По принцип похвалите си ги пестя, за сметка на критиките....
В тоя дух: личи си че не са жалени средства, всичко в перфектно направено, ама за да има и критика ще спомена (още веднъж), високото ниво на контактите.....ама вече е късно, така че успех с напредъка :!:
pipbel - майстор
Rulom - нямам време, дограмата идва след 3 седмици и паля печките вътре, а и баните ще се правят Декември.

Мaster, тя темата страшна, ама и парите взеха застрашителни да стават.
Досега така грубо сметнато сам дал около 130 хилки до етап с поставени инсталации,замазки и мазилки.
Още към 80 бона трябва да кихна докато дойде време да е готово да внасям дивани ,черги и телевизори.
Демек за мойте общо 240м2 РЗП някъде към 450 Е/м2 ще ми дойде преди обзавеждането. Пък ако смятам и него, да не говорим за разходите за градината, оградата, гаража и т.н. става малиииииии
Ама нейсе, ще се оправим някак си.
Важното е че виждам как расте пред мене и се преобразява според мойте си желания, а пък удовлетворението от това е несравнимо с покупката на какъвто и да е готов имот на пазара.
Хубаво са казали старите хора за къщата и за дръвчето.... :)
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: