Най - вълнуващия въпрос зимно време.
penchev.r - специалист
Само опонирате 2-3 ма!И си говорим празни приказки икономии,буфери,кранчета и тем подобни,а на -5 -10гр кранчетата отворени и горелката гори.Имам изолация 10см от вън,картон по стени и тавани с вата и на пода фибран на всякъде.Димни газове 70-100 па пак си гори 2 чувала на ден при 0 градуса.спирам да пиша с 2 ма трима с котел грейко (кпд130).Поздрави ! :rock:
6osi6 - майстор
съб фев 16, 2019 10:54 amgnt69 написа:
...
Слънчевите панели ползваш ли ги зимно време?
filmatoplo - майстор
:) Аз имам монтирана една инсталация на един човек -етаж от къща 100 кв няма дори мазилка на къщата ,има обаче ПВЦ дограма ,котел и горелка Грейко 20 ,панелни радиатори с термоглави ,2 лири и 100 л бойлер .Та разхода му е 3,5 тона дървесни пелети :? учудващо малко .
vrangelov - специалист
Най се икономисва, като се стои на студено, filmatoplo. Ама защо се вързваш, не знам.
@penchev.r и ти не се вързвай толкова. Утре някой ще напише, че топли 300 квадрата с 380 лева на сезон, па и топла вода бол...
Когато greyko излезе и на клипа се видя, че имат топломер, попитах има ли гаранция, че средният кпд за сезон ще е над 70 процента...не получих положителен отговор. Високият кпд още не е доказан.
Eй сега говоря с колега, топли 240 квадрата изолирани, има още 10 чувала от 3,5 тона.
Гори ги с GP 25 ,4та ген., монтирана на Бош 27.
Напълно резонно с примера на Филма. Даже няма общо с Грейко.
andy_forresite - майстор
Пенчев, всяка къща има своите особености. Хората с малък разход, освен че също имат добра топлоизолация, използват ефекта на стайния термостат или на контролираното отопление чрез воден акумулатор и електронни термоглави с програми за денонощие. Ефектът на стайния термостат е като да напомпиш една гума, която спада от много малка дупчица. Искаш да е 2,5 атмосфери и помпиш до 3.0. След 3-4-5 часа, там колкото са, гумата спада до 2.0 атм, горенето се подновява и тя отново се напомпва до 3.0. Същото прави стайната температура при стайния термостат - вдига се и пада, вдига се и пада.
Общото между ефекта на стайния термостат и контролираното отопление чрез воден акумулатор (+електронни термоглави с направени програми) е че горенето става с голямо количество пелети, съответно наведнъж се произвежда голямо количество топлина, която котелът усвоява по-добре заради добре развития пламък. Горенето е интензивно, генерацията е гореща и горенето не трае дълго. Веднъж "напомпан" водния акумулатор се изчерпва контролирано. По време на тази пауза се пести гориво. Освен ако паузата не е само 30-60 минути, защото през това време металът на радиаторите и водата по тръбите изстива. Тези неща поемат доста енергия докато отново достигнат работна температура. Пълна глупост е на всеки час да се запалва горелката и пак да топли всичкото "желязо" защото така е казал стайният. Но така си знаят някои, така правят, ок.
А когато отопляваме с механични термоглави, или с електронни без да сме задали нито една часова програма (тогава са като механичните, дори по-зле в някои отношения), нямаме това циклично горене (ту гори, ту не гори), но при задържане на горенето на мощност 1 пламъкът е малък и неуверен. Веднъж е приличен, друг път едва се надига над пелетите. Няма много за усвояване. С 1.5 кг/час слънчогледови няма как генерацията на експерта да посинее от жега. Въпреки че кюнецът е 70-80° ефективността от цялата работа спада. Това въобще не означава висока ефективност. Причината е малкото горящи пелети, малкият пламък и малкото топлина за усвояване от котел, който има дупка към атмосферата и се вентилира през цялото време. Изолацията му също не е за хвалене, при все че става.
penchev.r - специалист
съб фев 16, 2019 4:44 pmandy_forresite написа:
Пенчев, всяка къща има своите особености.
Ти ме убии :lol: :lol: :lol: Защо те ядосвам?Приятел,братчед или дистрибутор да съм казвал че не е така ?Имам и електрически котел(без дупка) :cool: .Знам колко Истински KW ми трябват за моята скромна къщурка.Много неща съм научил тука и го уважавам!Но да си говорим в тази топла зима че горим 4т за 200кв (после станаха 160кв и може би слънчеви колектори)с 300 литра бойлер и само и само щото имаме грейко за 3к бона и буфер за още 1к.........Еми не съм съгласен с тази реклама или гордост. :rock:
filmatoplo - майстор
В моя случай след сезона срещнах човека и плахо го попитах с колко тона е изкарал ,като си мислих че ще получа негативен и ядосан отговор от 5-6 тона , апропо има подобни къщи с изолация имат по голям разход :? въпрос на ползване ,почистване на котела и др.
andy_forresite - майстор
Не си ме ядосал :yawinkle: Опитах да ти обясня, но явно напразно съм се хабил.
Знам няколко човека с по 100-ина квадрата, които изразходват по около 6000 кг. Не си спомням някой да е писал за такъв разход, но е факт че има. В тази тема се разписват предимно с малък разход. Аз го гледам в пари. Средно на ден е 4 лева. Това може да са 10 килограма, а може и да са над 100, това си е моя работа :drinkers:
pechkata - специалист
съб фев 16, 2019 11:59 ampenchev.r написа:
Само опонирате 2-3 ма!И си говорим празни приказки икономии,буфери,кранчета и тем подобни,а на -5 -10гр кранчетата отворени и горелката гори.Имам изолация 10см от вън,картон по стени и тавани с вата и на пода фибран на всякъде.Димни газове 70-100 па пак си гори 2 чувала на ден при 0 градуса.спирам да пиша с 2 ма трима с котел грейко (кпд130).Поздрави ! :rock:
По малко от 2-3 чувала по 15 кг. на ден не може - за 100 кв. площ ...
То е нормирано на горелките по 3 кг. на час при средна мощност...

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: