Най - вълнуващия въпрос зимно време.
margarit.simow - напреднал
ср юни 20, 2018 3:14 amЮлианВ написа:
Привет,
Живея в къща, на хълмче, 800нм.в., западна България, тухла, не мазана с 5см епс и пвц дограма, 130кв.м, 300куб.м., имам панелни радиатори на 600мм с дължини 800мм-4бр, 1000-1бр, 500-1бр, 1400-1бр, 1600-1бр, 2200-1бр, лира 750w и Н300 на 500-1бр., радиаторите са с термоглавиИнсталацията е с 200м бяла тръба на 16мм отделно за всеки радиатор. Имам намерение да включа бойлер и смятах, че ми трябват 18-21kW за котел. Отидох при компетентен дилър и той ми каза, оо Грейко 30. На третия ден разбрах, че е леко голям. Явно 30те вървят по-малко. От 25.11.17 за остатъка от сезона до 10 април 5т слънчогледови на Керпи, при 24ч работа на котела 21-22 градуса денем и 20 нощем, а в топлите слънчеви дни на таймер през деня и от 16 часа започва нон стоп, среден разход 38кг.
Въпрос: Как Ви се струва системата? Аз не съм доволен. При една истинска зима и отопление от Октомври ще ми трябват поне 8т пелети и то без бойлер, а дори два от радиаторите Н600 по 800 не са вързани и реално съм грял 20кв по-малко. Мога ли да коригирам нещо или единствено по-малък котел? Смятам, че за такава система трябва да гоня 4т разход.
Моля помагайте!
Буфера май е неизбежен.Доста сериозна мощност за 130кв.Пробва ли машината с по качествено гориво
Защо всички се нахвърлят на тези люспи.
pechkata - специалист
ср юни 20, 2018 3:14 amЮлианВ написа:
Привет,
Живея в къща, на хълмче, 800нм.в., западна България, тухла, не мазана с 5см епс и пвц дограма, 130кв.м, 300куб.м., имам панелни радиатори на 600мм с дължини 800мм-4бр, 1000-1бр, 500-1бр, 1400-1бр, 1600-1бр, 2200-1бр, лира 750w и Н300 на 500-1бр., радиаторите са с термоглавиИнсталацията е с 200м бяла тръба на 16мм отделно за всеки радиатор. Имам намерение да включа бойлер и смятах, че ми трябват 18-21kW за котел. Отидох при компетентен дилър и той ми каза, оо Грейко 30. На третия ден разбрах, че е леко голям. Явно 30те вървят по-малко. От 25.11.17 за остатъка от сезона до 10 април 5т слънчогледови на Керпи, при 24ч работа на котела 21-22 градуса денем и 20 нощем, а в топлите слънчеви дни на таймер през деня и от 16 часа започва нон стоп, среден разход 38кг.
Въпрос: Как Ви се струва системата? Аз не съм доволен. При една истинска зима и отопление от Октомври ще ми трябват поне 8т пелети и то без бойлер, а дори два от радиаторите Н600 по 800 не са вързани и реално съм грял 20кв по-малко. Мога ли да коригирам нещо или единствено по-малък котел? Смятам, че за такава система трябва да гоня 4т разход.
Моля помагайте!
Здравейте подобен проблем имам и аз - от началото на сезона до 27.01.2019 г. изкарах със 5 тона слънчогледови пелети на Керпи със среден разход 4-5 по 15кг. чувала за 24 часа при 60 градуса на водната риза...То бе чистене на кюнци и водни ризи през 2-3 дена ако не чистя редовно налепа по водната риза горелката си гори а радиаторите почти ги няма и пепелника се чисти сутрин и вечер - горелка Прити 20 kW и камина 21+5 kW отопляема площ от около 100 кв. и 30 кв. помещението на камината...От 28.01.2019 г. съм на дървени пелети и разхода ми е 3 по 15 кг. чувала за 24 ч. и не съм чистил още пепелника - повече не искам и да чувам за пелети от люспа...Керпи 1 бр. 15 кг. чувал 4,5 лв. - дървени пелети 1 бр. 15 кг. чувал 6,5 лв. ...
Последна промяна от pechkata на съб фев 16, 2019 5:10 pm, променено общо 1 път.
pechkata - специалист
Това със буфера ме замисли сериозно - дори и 6 часа да почива на ден горелката пак е нещо и в същото време вадата в инсталацията не изстива... :cry:
LazarGanev - "Велик майстор"
А ва pechkata, фърли я таа печка и си вземи котле - ефективно и удобно за чистене. Щото това 20лв/ден за 100м2 си е направо за самоубийство! :shock:
pechkata - специалист
Да на лято мисля да взема котле - харесах си този...
Прикачен файл:
425522829.prity-slb-new-line.jpg
425522829.prity-slb-new-line.jpg (16.47 KиБ) Видяна 1948 пъти
Предложи някой котел...
pechkata - специалист
В района много хора се топлят с пелети разликата между котел и камина не е голяма около 10-15 кг. на 24 ч. горене...
Дай някоя идея за по ефективен котел...
andy_forresite - майстор
Pechkata, с какъв котел си сега? Без да те познавам и само от добри намерения ще ти спестя пари с ето тези думи - не си купувай показания котел.
За драстично сваляне на разхода трябва да се смени горелката. Комбинацията от червения котел и горелка на прити е ужасна. Не знам колко струват като нови, обаче експлоатирането им в комбинация ти гарантира сериозен разход на пелети.
pechkata - специалист
Добре - предложи котел...

горелка Прити 20 kW и камина Прити 21+5 kW
andy_forresite - майстор
С камина и горелка? Целенасочено ли отопляваш "котелното"? Обитаема стая ли е?
Ако си с РРВ 20 kw може да вземеш котел грейко експерт 20 kw. Разходът реалистично ще спадне с 10-12 кг на ден, като изходната ми точка е 50 кг/ден ако добре си спомням. При ежедневна употреба ще ти пести по 100-120 лева на месец (края на декември, януари и февруари; през останалите по-малко). Или това е икономия от порядъка 400-450 лв/година. Котелът ще се изплати за 5 години и след това ще продължи да го прави.
Сега сигурно ще ме обвиниш че съм нещо като свързано лице с фирма грейко инженеринг. Мне! Нищо общо нямам, а трябва, щото бая реклама съм им направил :lol: . Както и да е, без друго няма да ми подарят и бутилка бяло вино за Коледа. Добрите новини са повишаване на ефективността от порядъка на няколко десетки процента при смяна на камината с такъв котел. Ако ми нямаш доверие, тогава си поръчай котел от Полша. Гледай да е с димогарни тръби. Имаше един жълт много хубав, но му забравих името :? . Цената преди 2 г. беше около 3000 лева.
нед фев 17, 2019 10:24 ampechkata написа:
Добре - предложи котел...

горелка Прити 20 kW и камина Прити 21+5 kW
Печка, това е най лесно. Анди, Лазар, че и аз ще ти предложим, ама ти хич не четеш.
Има писано поне за пет от които можеш да си избереш.
Щом си избрал да се топлиш на пелети, изборът е само един, но ще се въздържа щото има доста противници на марката.
Поразгледай темите и ще се ориентираш!

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: