Най - вълнуващия въпрос зимно време.
arxd129 - специалист
пон фев 18, 2019 1:06 pmVLADO66 написа:
Имам изградено парно с такива тръби и точно тогава навлизаха по масов... Тръбите и фитингите са Herz.
За какво говориш: За прес фитинги? Или за обикновени фитинги за бели тръби?

А ревизийка... не ми се ще. Точно ... като на свинче звънче ще е. :wink:
Пък, ако снадката не е надеждна - дори и в ревизийка да е... как ще се по/пре/правя; ужас.
VLADO66 - майстор
За обикновени фитинги.Както се каза по-горе, масово се предлагат некачествени тръби и фитинги.Та ка че няма нищо чудно колкото и да си я огъвал внимателно да се сцепи
jabata - специалист
Ами колко са надеждни прес фитингите? Зависи от марката да ти кажа. Точно при Pex тръбите, понеже масово се ползват за какво ли не, има както читави марки, така и китайски ментета (продавани като италиянски). Лошото е, че наистина читавите марки, се намират само и единствено по специализираните магазини. А по кварталните железарии се намират предимно ментета, или такива от знайни или незнайни производители.
Прес фитингите, се водят уж малко по качествени...но да ти кажа не е гаранция....
Понеже едва ли имаш прес клещи, и да не те е толкова яд, ще те посъветвам да вземеш да си го направиш с обикновените адаптер фитинги. Но гледай самото нипелче да влиза плътно в тръбата, тръбата да я райбероваш преди това...И евентуално като застраховка, да направиш дяволията с тефлона, която споменах в предишния ми пост. Гледай ако имаш възможност 2-3 дена дали тече, даже и направи един тест на парното....и ако след едно запалване и изстиване не тече, тогава замазвай. Понякога проблемите при тези тръби се получават след температурно разширение.

Ако седиш и само се ядосваш файда няма. Белята е станала. Спри помисли, успокой се, и тогава действай....
Билян - специалист
Кърти и сменявай този път в гофре .след време да се кърти ще е по зле и повече ядовете
jabata - специалист
Дори и да е в гофре тръбата, ако се наложи няма да може да я извади оттам. В момента в който тръгнеш да вадиш 4-5 метра тръба от гофре, с милион чупки и завойчета гофрето ще отскубне скобите ако е захванато с такива. Ако е в мазилка ще изкърти мазилката. Само ако е в бетон, ще му е по-трудно. Но тогава пък все ще има някой слаб участък който ще поддаде.
Пробвал ли си някога да извадиш 6 метра тръба от гофре, и след това да положиш нова във същото гофре. Само мога да ти кажа, че мисията е почти невъзможна. Причината тръбите да се слагат в гофре, не е за по лесното вадене, а заради топлинни разширения, и изолация. В момента в който тръгнеш да слагаш тръба в гофре, тогава ще разбереш какво имам в предвид.
Само незнам защо някой хора си мислят че тръба и кабел в гофре се прекарват супер лесно....може би защото никога не са го правили.
krasi92 - майстор
пон фев 18, 2019 2:05 pmБилян написа:
Кърти и сменявай този път в гофре .след време да се кърти ще е по зле и повече ядовете
Напълно подкрепям това
krasi92 - майстор
пон фев 18, 2019 2:38 pmjabata написа:
Дори и да е в гофре тръбата, ако се наложи няма да може да я извади оттам. В момента в който тръгнеш да вадиш 4-5 метра тръба от гофре, с милион чупки и завойчета гофрето ще отскубне скобите ако е захванато с такива. Ако е в мазилка ще изкърти мазилката. Само ако е в бетон, ще му е по-трудно. Но тогава пък все ще има някой слаб участък който ще поддаде.
Пробвал ли си някога да извадиш 6 метра тръба от гофре, и след това да положиш нова във същото гофре. Само мога да ти кажа, че мисията е почти невъзможна. Причината тръбите да се слагат в гофре, не е за по лесното вадене, а заради топлинни разширения, и изолация. В момента в който тръгнеш да слагаш тръба в гофре, тогава ще разбереш какво имам в предвид.
Само незнам защо някой хора си мислят че тръба и кабел в гофре се прекарват супер лесно....може би защото никога не са го правили.
При положение че гофрето е 25 а тръбата 16 и както е в случая в замазка не е проблем да се подмени и 20 метра че и повече.По лесно става когато ги съчлениш двете и докато извадиш старата новата е влязла.А има и закучени положения дето и благословиите не помагат.
arxd129 - специалист
пон фев 18, 2019 1:56 pmjabata написа:
Ако седиш и само се ядосваш файда няма. Белята е станала. Спри помисли, успокой се, и тогава действай....
Бях си намислил точно коя лира да купя. С точно определен размер и разположение на хоризонталните тръби; заради тясното пространство зад вратата на банята. Ама както казват в един по-южен край: Ойде коня у рЯката...

Сега се насочвам на другаде.
Търся устройство, подобно на устройството на тази снимка:

https://oliviatrading.bg/produkt/atria/

Вижте какво има ДОЛУ в СРЕДАТА на лирата: Долна централна 50 мм връзка,с вентил с термостат, ъглов или прав.

Ако намеря нещо подобно /и се опитам да го приспособя към моята лира/, която е с долно НЕцентрално свързване /свързването е направо във вертикалните тръби/, тогава ще имам достатъчно останала читава АлПекс тръба, за да я свържа към лирата ми чрез долна централна връзка /и малко доработка, де/.

Къде, и дали, се продават подобни долни централни връзки?
Надявам се сте правили подобни "упражнения". Бихте ли ми помогнали?
Благодаря.
шоп - майстор
нед фев 17, 2019 11:26 pmarxd129 написа:

Щот' се правих на майстор, на мнооого голям :x майстор, повредих една АлПекс тръба. Шестнадесетица. На една сгъвка за прав ъгъл.

Повредата /мястото на повредата/ ще остане под фаянса. В стената. В тухлите.

Може ли една снимка на пречупената тръба?
Каква е марката на тръбата?
питам, зашото много тръби и да са прчупени не са повредени. Дано не си отрязъл тръбата на преупеното.
arxd129 - специалист
пон фев 18, 2019 3:56 pmшоп написа:
Дано не си отрязъл тръбата на преупеното.
Сърце мъжко юнашко не трае. Срязах я.

Ама си беше пречупена. Чак бялото /външното/ беше спукано НАПРЕЧНО. А пружината за огъване не влизаше в тръбата; запецваше, точно на мястото, дето външно беше напречното спукване на бялата пластмаса. Мястото на правия ъгъл не беше сплескано. А сцепено напречно по изпъкналата част на сгъвката.

Тема "Зяносах една AlPex. Дали?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: