• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
aldebaran написа:
Има ли място в този форум, (или някъде другаде), където да споделя за една неправилно начетена ми сметка от Електроснабдяване и да потърся мнението Ви?
Серьозно е!
За което благодаря предварително :)
Да, може, защо не. В говорилнята например. Споделяй свободно.
8180 - майстор
aldebaran,
Пич, мислех да не се обаждам повече по темата ти, но гледам нещо продължаваш да ме споменаваш - няма нужда. Всеки сам си избира как да мори себе си и семейството си.
Хайде, ако обичаш, поне на себе си кажи:
1. Кое от тези 4-5 неща дето ти писах и са ти "ясни", и имат/нямат "някаква съществена мисъл" си осъществил?
2. Кое от 3 страници мнения НЕ ОТГОВАРЯ на така прецизно редактираното заглавие "Идея за конденза от прозорЕците?

Намислил си си нещо, питаш, а не щеш да чуеш какво ти се говори.
Не се ли усещаш, че ако беше необходимо такова решение, все някой щеше да се сети, да патентова и да печели от продажбата на "вътрешни улуци"?

И пак ще си позволя - замисли се - 1-2м2 латекс ли са ти ПО-ВАЖНИ или здравето и комфорта на семейството (колкото и "цинично" да звучи).
Все едно, аз да ти обяснявам нашироко колко ми се налага да пуша в къщи и да питам за ароматизатор, защото детето кашля, пък и латексът пожълтява. Е, да де - и аз не ща да отказвам цигарите - зимата пуша на балкона или на открехнат прозорец + вентилатор в отдушника. Пак ме усещат в съседното помещение - с влагата е същото.
Вечно здраве и перфектен латекс.
Takezo Sensey - модератор
К-СТЪКЛОТО

То е нищо повече от обикновено флоатно стъкло с нанесен по метода на пиролизата тънък слой (няколко стотин ангстрьома) метален окис.

При цялата си простота, обаче, стъклопакетът с к-стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Стандартно се запълва с аргон и това подобрява коефициента на топлопроводимост на целия пакет с още 10%.

* Коефициентът на топлопроводимост U показва количеството топлина, която преминава през 1 кв.м. от стъклото за 1 час при разлика в температурата от двете страни - 1 градус.

Например: В стаята е 20 градуса, а навън – 0 градуса. През обикновен стъклопакет 24 мм, бяло/бяло, 4+4 мм, на стандартен панелен прозорец 2100/1400 мм губим 2,8 W х 20 градуса разлика в температурата х 3 м2 = 168 W всеки час! С к-стъкло нещата изглеждат другояче: 1,7 W х 20 градуса х 3 м2 = 102 W. Спестяваме цели 66 W на час х 24 часа х 25 дни, средно месечно... това са 39 600 W на месец х средно 0.13лв./kW/h = 5 лв. на месец само от този прозорец!
Следователно инвестицията в к-стъклото, поръчано при нас, се изплаща за максимум 1 отоплителен сезон!

*

СТЪКЛОПАКЕТЪТ Е ВАЖЕН
Представете си прозорец 2,5м х 1,5м. Каква част от него е профилът и каква - стъклопакетът? В масовия случай профилът не е повече от 20% от прозореца. Тогава ако поръчате скъп профил и сложите обикновен стъклопакет 24 мм, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала й. Най-разумното решение, разбира се, е хубав профил с дебел стъклопакет с к-стъкло. Все пак добрата новина е, че ако инвестирате само в стъклопакета, ще постигнете впечатляващ ефект при разумен разход на средства. С други думи - най-скъпият стъклопакет върши далеч по-добра работа от най-скъпия профил.

*

КОНДЕНЗ ПО СТЪКЛОПАКЕТА? ИМА РЕШЕНИЕ
Ако запечатате перфектно помещението с най-добрата дограма и няма климатик, който да изсушава въздуха, не очаквайте, че влагата ще изчезне по магически път – тя задължително ще кондензира върху най-студената повърхност, а по правило това е дограмата (стъклопакета). Проветрявайте, климатизирайте! За намаляване влагата в помещението можете да направите и следното: разпределете равномерно растенията в различни помещения - те отелят много влага благодарение на фотосинтезата, или ги преместете в помещение с по-голяма кубатура. А най-разумна е микровентилацията.

*

МИКРОВЕНТИЛАЦИЯ
Вкарването на премерени порции въздух става с вентилационна надставка (луфтер). Тя е алуминиева и за да не се нарушава термоизолацията тя има вграден полиамид 20 мм, който прекъсва термичния мост. Във вътрешността на надставката има миниатюрни клапи, които се отварят в зависимост от нуждите и пропускат малки порции въздух. Вкарването на свеж въздух е необходимо, за да се установи баланс на влажността в помещението.

Пример 1: Имате 5-6 средноголеми растения в хол 20 кв.м., който не обитавате по-голямата част от деня. Въздухът се насища с влага сравнително бързо. При това положение луфтерът трябва да е отворен през по-голямата част от денонощието.

Пример 2: Имате спалня 13 кв.м. без растения, която обитавате 8-9 часа в денонощието. Луфтерът трябва да е отворен точно през тези 8-9 часа.

*

ВЛАГА В СТЪКЛОПАКЕТА? ПРОБЛЕМ!
Влагата се появява вътре, когато стъклопакетът се е разхерметизирал напълно или когато е сложен некачествен силипорит (силикагел - хигроскопичен зърнест материал), който не успява да абсорбира добре остатъчната влага в стъклопакета. Така, като захладнее навън, можете да видите точно колко добре са измити стъклата отвътре :)
Master_Kenobi - V.I.P.
8180 написа:
aldebaran,
Пич, мислех да не се обаждам повече по темата ти, но гледам нещо продължаваш да ме споменаваш - няма нужда.
И аз така, даже май се извиних, че мнението ми не е по темата, или нещо като извинение беше... Като не вземаш от дума, прави си го как си решил, твоя работа...
А за дедективското ти разследване да кажа - наскоро имаше проблем с часовника, така че много не вярвай на часовете. (Виж на дати май може.) Дори нови постове се появяваха пред вече написани. Така забелязах.
Иначе, дори не прочетох, какво точно ми обясняваш... Чао!
aldebaran - напреднал
Това което ти написах беше относно предишният ти пост.Исках, общо взето да ти кажа, че е безсмислено дискутирането на `голямият ми теч` от прозорците, защото това не е така.
Сега споменаваш, че си дал мнение, което не е било по темата, тоест по питането ми и в същото време казваш, че щом не разбирам от дума да карам както си знам. Какво имаш в предвид?
Единственото, което не съм осъзнавал е отделянето на влага при използване на газов котлон. Така тук съм приятно изненадан :)
Всичко останало е доста добре известно. И съм се постарал в пъти!
Нямам намерение да променям вече бита си. Стига толкова... И въпреки това:
Не зная как да обясня, че не това е нещото, което съм попитал!
Доста начини опитах, но не мога, явно.
Предполагам, че някой друг, който също е поставил климатици ,вентилатори, абсорбатори, готви в съдове под налягане и т.н, когато зимата му се изпотят стъклата след простиране на дрехи или след изпичане на някакво ядене във фурната, ще успее да се справи по-добре от мен като си зададе въпроса тук.
Поздрави!
solo5 - майстор
EmoZ написа:
1. 'топлиш' стъклата... това става с нагреватели, купи си от кой да е автомагазин
това изглежда добра идея :roll:
8180 - майстор
За знаещите - преброих поне двама.
Климатиците нямат отношение към влагата през зимата - променят условията за конденз дотолкова, доколкото индиректно нагряват стъклопакета. Изсушават през лятото през кондезната тръбичка. През зимата просто топлят, без да променят количеството влага.

Текезето да си провери размерностите в рекламата - крайните му резултати, обаче, може да са верни - просто не чета сметки с грешки. Още повече в реклами - там те обозначават ниво на фирмата.
Takezo Sensey - модератор
8180...просто копирах линка...да няма излишни спорове ...

...не работя "ТАМ" , а на едно друго място ... мога да ти пратя линк на "лични" да не ти е пак като реклама ...ама т'ва е друга бира

:wink:
8180 - майстор
takezo написа:
8180...просто копирах линка...да няма излишни спорове
Извинявай, не си пролича, че е "копи". Не е достатъчно "издържан" (за мен).
А мяркам в подписа ти, че си в бизнеса.
:prost:
rulom - модератор
Май темата "реве" за заключване.Оттук натам всяко мнение предполагам че ще е само келешлък :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "Идея за конденза от прозорците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: