От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
вт фев 19, 2019 7:34 pmsilvermax написа:
ми не стана човек
Разгледай ТУК - описано е как работи.
Споменаато е и че за ниски напрежения за контрол е необходим друг тип транзистор... Писал съм по-горе.
:partyman:
kozl - майстор
В горния линк в схемата капацитетите са 2 (С1 и С2) и интересното за мен е третата забележка (за стойността на С1), отстрани на схемата, както и последната забележка и разликата в пъти м-у съпротивленията по двете схеми.
silvermax - помощник
сега пробвах с 12 волтова батерия и наистина не изключваше.. така че явно мосфета ще е виновника все пак. За делителя, се въздържам, защото както написах стига до 7.51 напрежение и мърдам с 1 милиметър потенциометъра и се изключва, а до 7,18 волта е бая мегдана. Хвърлих едно око на тази схема, и аз малко оставам очуден като kozl за същите работи. Кондера между R и A можел да достигне 47 микрофарада, съпротивленията, но това което най-много не ми харесва, е че човека е написал, че схемата има висока консумация и трябва да се прекъсва от батериите, когато не се ползват, а в крайна сметка това е защита за батерии и не мисля, че е особено приемливо. Щото да дам един пример дето ми се е случвал.. инцидентно се щраква ключа на удера, а ти дори не разбираш и батериите си се точат докато умрат. А за тази схема която мъча аз, човека дето я е направил е писал, че консумацията и е минимална - не можел да я измери дори и на режим "микроампери". Тази консумация дали може да се отстрани, и колко ли пък ще да е ? Някой ще даде ли пример (просто някакво име) за такъв тип мосфет, който работи на ниски напрежения, понеже веднъж ми трябваше за нещо, но не можах да намеря никакви дето да се продават в България.
DMN - майстор
Пробвай на твоята схема да увеличиш резистора, който е 4.7К, сложи например 10К или повече и виж дали ще има някаква разлика.
Също така може да се променят и резисторите в делителя на базата на транзистора 2N3906 за да се увеличи базисния му ток и респективно ще се вдигне и колекторния ток, което би довело до увеличаване на пада на напрежението върху резистора 4.7К и увеличаване на напрежението гейт-сорс на мосфета.
Абе трябва малко експерименти, но може и да се наложи да търсиш друг мосфет, ако този иска по-високо напрежение.
kozl - майстор
По мои прости сметки на първата схема без капацитети разхода е под 9,6 mA, на втората под 0,9mA.
А забележката за разряда на елементите е към втората схема :?
silvermax - помощник
Ами сега се опитах да замеря консумацията на моята схема, но не отчитам нищо дори и на режим микроампери. Независимо дали схемата е изключила или не. Но е възможно и мултицета ми да не отчита толкова ниско като хората. Иначе какво ще кажете за този мосфет IRLZ44N?
hidrazin - майстор
ср фев 20, 2019 11:37 amsilvermax написа:
... Хвърлих едно око на тази схема, ...
На коя схема??? И двете схеми са напълно еднакви!!!
Разликата е липсата да кондензаторите в опростената и мястото на бутона RESET.
В осакатената схема през този бутон минава целия ток на товара а в другата буквално никакъв ток...
:partyman:
tzetz009 - специалист
ср фев 20, 2019 11:37 amsilvermax написа:
.... За делителя, се въздържам, защото ...
:) До-о-обре ! Само виж информативно по чертежа "къде си" с тези 3,58V на елемент !
Прикачен файл:
Screenshot_20.png
Screenshot_20.png (80.36 KиБ) Видяна 1355 пъти
:partyman: :partyman: :partyman:
silvermax - помощник
и какво по-точно искаш да ми кажеш? На кое да вярвам? На мултицета си или на някаква графика за определен тип батерии, с определена химия и неизвестен метод на провеждане на опита?
tzetz009 - специалист
Графиката се отнася за литиево - йонни акумулаторни батерии от "средна хубост" и нагоре . Конкретно тази е взета от PDF-а на батерии LAVA 2200mAh ( 3000mAh ) . Методът на сваляне на подобни графики е чрез чисто активен товар включен през схема "генератор на ток" .

Та с режим на използване , при който се включва усилвател клас "D" , с 10% изкривявания , с волумето на маххх и без филтриращ кондензатор на входа му е много далече от чисто активен товар .

"Смъквай" си защитата на 3,00V на елемент . Достатъчно резерв ще остане в батериите , след като се задейства защитата . После ще се убедиш .

:partyman: :partyman: :partyman:

Тема "Въпрос относно защита от ниско напрежение (батерии)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: