Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Аз нещо не разбрах, така като го гледам тоя бойлер, и го купя с това управление, то ли е на Натурела, или отделно да си купя управление на Натурела :)
шоп - майстор
Точно така, болера си е с вградено управление и за нагревателя и за един допълнителен топлоизточник. В случая при теб солар.

Ако бойлера е с 2 серпентини датчиците са 5 и управялва 2 доп. топлоизточника + нагревателя.

@kalin72, каква е целтта на солара? Казваш на село. Целогодишно ли ще се ползва?
Не бързай да отхвърляш термосифона. Има си недостатъци, но има и предимства:-)
kalin72 - майстор
Точно това се двоумя :) На село винаги ще има някой, най-малкото през лятото и есента, и понеже изложението е юг, а и е топло целогодишно...все пак е до Гърция :)
шоп - майстор
Аз бих те посъветвал да си вземеш термосифон без налягане.
Ако нямаш нужната височина ше си купиш една бустер помпа и солара може да е монтиран долу на двора.
Парите за бустера са равносилни на парите за цирк. помпа.
Спестяваш от управление,

Елдомските болери са много хубави, но неръждаемите. Този емейлирания ще те вкара в приключение с ръжда от серпентината при ДБ система. Писано е много , има много оплакваня от видни колеги от форума. А и колко, че изкара... ако след 6-7 год протече... егати икономията. 500 лв за нов бойлер.

В крайна сметка решението ще си го вземеш сам.
Успехи!
ivanov_km - специалист
Много е дискутирано за корозията при DB системите за топла вода. От физична гледна точка водата падайки от някаква височина в друг обем вода се получава т.н. аериране. Друг е въпроса от вкараният във водата атмосферен въздух под формата на мехури, каква част се разтваря във водата. И да има някакво разтваряне то е 0,0001%, което на практика граничи с абсолютната "0". Ако в една DB система се избегне засмукването от помпата на мехури въздух защо трябва да се говори за корозия в следствие на разтвореният във водата кислород. Аерирането на водата способства летливите в нея газове като ЦО2, хлорни съединения да се изведат от водата.
kalin72 - майстор
А кои термосифнки са ОК като цена/качество? Аз гледах ето тези:
https://www.emde-solar.com/%D0%BF%D1%80 ... 0%B8%D1%8F
шоп - майстор
пон фев 25, 2019 4:41 pmivanov_km написа:
Много е дискутирано за корозията при DB системите за топла вода. От физична гледна точка водата падайки от някаква височина в друг обем вода се получава т.н. аериране.
Наистина много е дискутирано. Има ДБ съдове и свързване където няма аериране:-)
шоп - майстор
пон фев 25, 2019 4:41 pmkalin72 написа:
А кои термосифнки са ОК като цена/качество? Аз гледах ето тези:
https://www.emde-solar.com/%D0%BF%D1%80 ... 0%B8%D1%8F

Няма какво да се лъжем. Всичко идва от Китай.
Има дава основни типа тръби. Ф47х1500
и тръби ф58х1800

Аз съм твърдо за втория тип.

Съотношението цена/площ( бр тръби ) при твоя пример е:
за 8 тръби е 380 лв. Една тръба излиза 47,5лв...за мен супер скъпо
за 10 тръби 420 лв... 42 лв тръба... за мен скъпо
15 тръби 530 лв... за една тръба цената е 35,33 приемливо

Има и други фирми, които продават 20, 25, 30, 60 тръбни колектори. Усреднената цена на бр. тръба пада с повишаването на броя на тръбите за един колектор.

Успехи!
Andri01 - майстор
Има начин да се избегне аерирането-входящата вода в ДС се подава под работното ниво на течноста. Елементарно за изпълнение.
ivanov_km - специалист
Да начини за избягване на аерирането има много но дори то да е факт, ако помпата не засмуква въздушни мехури, защо се говори за по-висока корозия от тази при затворена система с вода?

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: