Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kozl - майстор
вт фев 26, 2019 3:53 pmBLUEPUPIL-2 написа:
Какво пречеше, при положение, че къщата е на повече от 1 етаж, колоните и главните греди да са ст. бет, стените да са от тухли, а пък второстепенните греди да са стоманени и чак тогава дърво за пода и изолацията да е каменна вата. И както винаги застраховката за пожар не покривала щети по конструкцията.
Е това не го проумях :?
Не е причината в дървената к-ция за пожара.
Причината при различни к-ции може да е еднаква, разликата е в последствията.
Преди към 30 години, а може и повече в Западен парк изгоря няколкоетажна многофамилна жил.сграда.
Беха останали само тухлените фасадни стени, оти вътре гредоред, а горе покрива и той дървен.
Стаманен склад стопен от горящ дунапрен. В доклада причината бе от луминисцентното осветление. То при стопена метална к-ция па как набедиха осветлението от което и следи немаше :?
Но тодини по късно съм свидетел как се запали луминисцентна лампа на тавана (стоманобетонова плоча + вароцим.мазилка) и прокапа на пода. Горя, горя, па загасна сама, ама ако доле имаше дунапрен :?
Защо има правила за ПБ :? А защо пък ние все търсим начин правилата да заобикаляме :?
Защо много, много фамилен многоетажен блок не ползва изградената система за отопление към Топлофикация :?
А кое отопление е по-безопасно от ТЕЦ :?
Аз пък помня преди години как финландски проект за обществена сграда не беше одобрен, защото имаше конструкция от дървени многопластови греди. Амаптам явно правилниците са други.
А целта на конструкцията при пожар каква е?
Дали па не бе да издържи за времето на евакуация :?
theagent - специалист
Проблемът в конструкцията на къщата ли е или в това, че може би коминът, от който е тръгнал пожарът, е бил изпълнен по тънката лайсна?
BLUEPUPIL-2 - специалист
Човека рече, че кредита им е 240000лв, да допуснем че от тях 200000лв или около 100000€ са отишли за градежа. Срещу тези пари можеше да има насреща, ст. бет. колони и греди с 3см бет. покритие, дето да издържат, докато изгасят пожара (което е станало доста бързо) и после няма дори да има нужда да се ремонтират, ако имат мазилка пък, ще са без щети дори огъня да е бушувал 2 часа, въпреки че подовете, покрива и част от стените са отново дървени. И възстановяването щеше да е много по-евтино и по-бързо.
hidrazin - майстор
Проблемът е комплексен. Виновник е тъпата изолация подпалена от калпав комин.
Горящата изолация пали и дървения покрив.
Добре поне че къщата е с дървени греди. Ако беше метална конструкция с дърво+стиропор, можеше и да не успеят да излязат.
Но металната конструкция в такава ситуация има едно преимущество - след пожар има какво да предадеш на вторични суровини. :-D
ср фев 27, 2019 12:23 amnikolov333 написа:
И как стават тия аварии при нас, а при американците като им гледам инсталациите, би трябвало да горят като факли...
И как реши че не горят, щото не ги дават по bTV или не пишат в "Монитор" ли???
Ми горят си - за 2017-та 1320 пожара, 3400 загинали и над 14 000 ранени (общо, не само в къщи).
И ще ФЪРЛИШ едни 200 000 за тъпа изолация, тъпи мазилки и боички, за тъпи плочки и още по тъп ламинат а нямаш пари за една пожарна инсталация???
Ами Николов, щяха да са още повече щетите ама много от ОНИЯ си слагат ТАКИВИ неща... :lol:

:partyman:
nikolov333 - майстор
Точно това имам предвид.. при тях на всеки 30 фута май трябвало да има датчик и за всяко отделно помещение разбира се..
hidrazin - майстор
Доколкото знам за къщи не е задължително, поне не във всички щати.
Някъде е задължително само за нови ... не ми се рови.
Една такава "пръскалка" с ампула струва 15-тина кинта у нас. Тури и малко железни тръби...
Накрая се разминаваш с една леко опушена стая и една или няколко мокри стаи.
В дадения случай обаче такава "пръскалка" е нямало да помогне много.
Вижда се че е горяла тъпата външна изолация която пали покрива и от там тръгва надолу.
Евентуално първия етаж щеше да е доста по-читав ама де да знам така по картинки.
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср фев 27, 2019 2:31 pmhidrazin написа:
Добре поне че къщата е с дървени греди. Ако беше метална конструкция с дърво+стиропор, можеше и да не успеят да излязат. Но металната конструкция в такава ситуация има едно преимущество - след пожар има какво да предадеш на вторични суровини.
Моля Ви се, не ми обиждайте любимите ст. греди. При типичните температури за подобен пожар, ст. греди ще издържат над 30мин. Време предостатъчно за евакуация. Ст. обаче за разлика от дървото не гори и не участва практически в пожара, а е само потърпевш. Значи, блъскаш дърво и EPS в сградата и после ст. греди имали кусури. Аз дървени небостъргачи не съм виждал, ама чисто стоманени или такива от стомана и бетон бол. И какви са тези EPS/XPS, PUR/PIR, горящи като факли, турени до комин, печка, дървени колони, греди и пр. Дори и стъклена вата да се ползваше за изолация, къщата щеше да е налице.
hidrazin - майстор
ср фев 27, 2019 4:02 pmBLUEPUPIL-2 написа:
... чисто стоманени или такива от стомана и бетон бол ...
И си падат кат пичове... :-D Да напомнял ли за кулите близнаци? Или това от миналата година. Ей ти камара от любимите криви греди.

След "хубав" пожар нито от дървените, нито от стоманените греди остава нещо годно.
Дървените поне държат конструкцията докато сечението им не намалее до 30-40%.
И това не става толкова бързо. А стоманените стават на локум и цялата конструкция...
Ето една малко стара снимка на стоманени греди размекнати върху горели дървени греди.

Изображение

Разбира се дървото може да се импрегнира против пожар.
Стоманата се обмаза или пръска с такива покрития.
Ноооо ... да не забравяме че сме в Булгаристан. :-D
kr1100 - майстор
[quote=Chefo77 Една хубава зеленоока девойка. По-скоро недевойка де :)
[/quote]
Зеленоките са голяма рядкост .
maxchaos - помощник
Стоманата с какво ще я обмажат, че да не се загрява от огъня или как ще и повишат точката на топене с обмазка? :?
Аз се сещам само за обмазване с 30-40 см каменна вата плътно.

Тема "c. Брестник пожар на дървена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: