• 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 626
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lpoik - специалист
При -6 миля че не е страшно да измръзнат.А при нас беше -11,но аз не бързам да ги режа.
gnt69 - майстор
нед фев 24, 2019 1:11 pmlpoik написа:
При -6 миля че не е страшно да измръзнат.А при нас беше -11,но аз не бързам да ги режа.
Точно така, никой не е пострадал от късно рязане. След 15 март всяка година режа. Не е проблема в рязането, проблема е че като се изреже се концентрира сокотечението в изрязаните клони, пъпките се надуват и дървото или лозата се развиват по рано.
:partyman:
preslav - майстор
Метнахме ги и ние асмите, един ден работа за аджамии не ми се вижда зле, остава и да родят. Бучнахме граха и арпаджика, ама тази година ми се струва, че няма влага в почвата, правилно или неправилно взех и полях всичко.
Изникна ми обаче един въпрос, по който не намирам инфо - доматените семки избиха и се чудя от тук нататък на какъв температурен и воден режим да ги карам, че да не прораства разсада. Попадал съм на информация за засушаване и държане на по-хладно, но от кога и колко? Чел съм и за фалшиво сечене, което се получавало заради съсъхване на най-горния слой почва, но нямам идея как да го избягна?
Djack - специалист
Ще ти кажа, аз как го правя. Ползвам от тези купешките тарелки с по 50-тина гнезда. Пълня ги до половината с пръст, буча семките, поливам обилно и завивам със стреч фолио. Докато покълнат са на топло. В момента в който докоснат найлона, го махам и ги вадя на остъклената тераса - там температурата е около 17-18 градуса, но светлина има достатъчно. Първите 2-3 дни не я отварям да е по плавен прехода, а след това през деня държа прозорците отворени, независимо каква е външната температура. Ако се случи много топло време, както сега и разсада се източи, допълвам гнездата с пръст. Ако продължи или не си оставил достатъчно място за допълване, можеш да вземеш пластмасови чашки за кафе - режеш дъното, забучваш в гнездото и допълваш с пръст. През ден-два вечер поливам (пръскам) с пулверизатор, но не прекалявам. Ниската температура и влажност стимулират кореновата система.
preslav - майстор
нед мар 03, 2019 7:43 amDjack написа:
Ще ти кажа, аз как го правя. Ползвам от тези купешките тарелки с по 50-тина гнезда. Пълня ги до половината с пръст, буча семките, поливам обилно и завивам със стреч фолио. Докато покълнат са на топло. В момента в който докоснат найлона, го махам и ги вадя на остъклената тераса - там температурата е около 17-18 градуса, но светлина има достатъчно. Първите 2-3 дни не я отварям да е по плавен прехода, а след това през деня държа прозорците отворени, независимо каква е външната температура. Ако се случи много топло време, както сега и разсада се източи, допълвам гнездата с пръст. Ако продължи или не си оставил достатъчно място за допълване, можеш да вземеш пластмасови чашки за кафе - режеш дъното, забучваш в гнездото и допълваш с пръст. През ден-два вечер поливам (пръскам) с пулверизатор, но не прекалявам. Ниската температура и влажност стимулират кореновата система.
Това с пулверизатора ми харесва като идея, но 17-18 градуса няма как да поддържам. Миналата година и аз правих семка по семка в кофички, но многото кофички не мога да внасям и изнасям в зависимост от външните условия. Тази година минах на продълговати саксии с по 50-тина семки във всяка, саксията лесно се върти за да не бягат растенията към светлината, лесно се изнася и внася в стаята, респективно неостъклена тераса с Югозападно изложение. Оставил съм си малко място за допълване с пръст, но не повече от 2 см.
Миналата година един комшия ми показа как се вади разсада от саксията, до сега все ме беше страх за коренчетата, все се шашках как да ги разплета, а той просто си наскуба скръстили домати с дебелина на стеблото около 3 мм. после в кофичка от к.мляко и под найлон на полето.
Иначе за проявяващите интерес, попаднах на торфени формички, които се заравят в земята когато разсада е готов.
kr1100 - майстор
preslav - пръскане или поливане с Топсин М70.Фунгуран. Има и др препарати с/у сеченето.
За вадене от гнездата / формичките едно време имаше 1 лъжички за захар за кафе с плоска дръжка като лопатка долу изглежда I_I почти като отвертка само,че много тънка и по-широка.
П.П. Утре продължавам рязането на дърветата и при хубаво време и да няма вятър/ ама кога/ ще пръскам.
В предните дни студеничко,ветровито - поизкубах и поокопах саматките . с лука се справих на бързо, но със салатите ужаст , а и n_a е дойде да покаже как бързо скубе :-D/ Ама догодина мулч и в него салатките
Семената на доматите ги сях на 15и16 .02 - вече щръкнаха. Някои по-високи 3-4 см, някои по-дребни. Албенга та е най щръкнала.Кофичките от мляко са напълнени с торфопочва и в бойна готовност в щайги от кис. мляко за лесно пренасяне и завъртане.
П.П.2 Аз сея семената в 1 форми от ЛИДЛ, тази година ги имаше и в Кауфл. Зелена външмна форма в нея черна с 24 гнезда и прозрачен капак. всяко гнездо мислено го разделям на 2 и в едната половина 2 семки и в другата 2 семки. Като порастнат и станат с 4 листа пресявам в кофички. С описаната по-горе лъжичка разделям пръстта в гнездото на 2 през средата и половината от гнездото с 2 те коренчета в кофичка , а др. половина в др. кофичка.
preslav - майстор
То да не те хваща същинското сечене, че тогава скубиш наред и е късно за всякакви препарати. Аз се притеснявам за фалшивото сечене, тогава почвената коричка притиска стеблото и го уврежда механично, но пулверизаторът би трябвало да се справи, хем да не са преполети разсадите, хем да не се образува твърда повъхност около стебълцата.
Вчера се пробвахме да ашладисваме дръвчета - изглеждаше ми страшно, ама май се справих, то не се знае какво ще се хване, пък знае ли човек.
Тъй, че успешен старт на зеленчукопроизводителите и овощарите 2019!
Последна промяна от preslav на вт мар 05, 2019 7:12 am, променено общо 1 път.
kr1100 - майстор
пон мар 04, 2019 7:55 ampreslav написа:
То да не те хваща същинското сечене,
Още от почти покарали ги съветвам с горните препарати. След като засея за постоянно в оранжерията пискам по капковите и йод о калиев перманганат.после тишина.
Айде и аз, барабар Трифон с мъжете.
https://photos.app.goo.gl/oFkjKGKZE1P9YRuQ8
Като няма кола, коолото и раницата вършат работа.
Да е жива и здрава другарката Етем, за хубавата служебна раница! Верно събира 40 литра, че и отгоре.
Асмите ги привърших, ама още не плачат, а kr1100 беше споменал нещо по въпроса.
Тая година май са полакомих, щото набучих 140 семена.
Май нямам толкос място да ги сея, а и кой ши гу иде туй сичкото?!!!
Въйййййй!!!!!!
kr1100 - майстор
[quote="Трифон П.Трифонов"
Асмите ги привърших, ама още не плачат,
[/quote]
Днес направих оглед - "някои плачат".Днес изкопах 9 трапа и насях 9 лози за сами / подменям старим - цепи се стеблото и съхнат около 1980г са сети/. 2 Армира, 1 Палиери, 1 Бляк Пърл и останалото Италия + 3 малини.Остана още 1 лоза за сеене , но се скапах, Не ставаше за пръскане от 8ч сутринта вятър.
Обаче от поне 30 мун стм на елена салата и зелен лук с ракийка и съм в рехабилитация. Седя си на компа и не мога да мърдам - 15 кила кокер ми е затиснал краката и хърка :-D
Тези дни започвам да прехвърлям домаЯ от килийките в кофички. Трябва и да набуча семки за вътрешната краставица.
А пък съм и струпалклонак за горене.
Бадеми , кайсии, зарзала са цъфнали , ред е на сливи и ябълки - набъбнали са.
В предвид топлото време утре започвам да слага цилиндрите на отварачките.на капандурите.
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 626

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: