• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL-2 - специалист
съб мар 09, 2019 4:32 pmnpace написа:
Какви хубави суперпластификатори има - български, вносни? От какви вещества се правят?
https://tekom-bg.com/produkt-kategoriya ... -за-бетон/
BLUEPUPIL-2 - специалист
ПРИЛОЖЕНИЕ:
- Бетон с високо водонамаление / до 30% /
- Високотехнологичен бетон
- Архитектурен бетон
- Бетон с висока устойчивост на агресивни среди
- Стоманобетонни елементи
- Бетонови разтвори за подово отопление
- Транспортен бетон
- Готови бетонови елементи
- Бързо набиращ якости бетон
- Самоуплътняващ се бетон /SCC/
- Бетони клас / В50÷В100 /
ПРЕДИМСТВА:
- Пластичен бетон с много ниско В/Ц съотношение
- Удължено отворено време
- Бетониране при високи температури
- Хомогенност на бетоновата смес, без разслояване
- Висока механична якост
- Висока плътност на бетона
- По-висока устойчивост на атмосферни условия
- Подобрена повърхност на бетона
- Улеснява дозирането
- Повишена водоплътност на бетона най-малко с 1клас
шоп - майстор
съб мар 09, 2019 12:53 amBLUEPUPIL-2 написа:
Не бива да се забравя, че въпреки наличието на пласт чакъл под бетона, пръстта под чакъла ще замръзва и ще повдига пътеките. Ефекта от повдигането ще бъде толкова по-голям, колкото повече е водата в почвата. Затова, когато няма специални дренажи, които да не допускат вода под пътеките на дълбочина до 60-70см, моята препоръка е да се стремиш към по-малко разстояние между фугите.
+1
Не трябва да се забравят циклите на замразяване и размразяване на грунта.

Аз лично не правя фуги. Фугите според мен компромнтират настилката. Влиза вода и рано или късно след няколко цикъла на топло/студено фугата компроментира покритието.

За да няма опасност от замръзване на грунта полагам под ст. бетонното покритие 5 см фибран.

Преди години в Сф зимата температурите спаднаха до под -27 градуса. Груната не замръзна, ст.бетона не спука. Бетона е 15 см и до сега отгоре влизат редовно камиони с 5м3 пясък. В момента минава по 50 пъти на ден бобкат 3 тона и камион 10т, защото се копае басейн
Мога да приложа и снимки
Virtex - майстор
съб мар 09, 2019 6:11 pmшоп написа:
Мога да приложа и снимки
Ако може, поне за мен ще е доста интересно :-D
npace - специалист
съб мар 09, 2019 6:07 pmBLUEPUPIL-2 написа:
ПРИЛОЖЕНИЕ: ...
ПРИЛОЖЕНИЕ:
- За бетон забъркван и изливан от домашен /пишман/ майстор

ПРЕДИМСТВА:
- Да не му падне "майсторлъка" на кратуната

Аз за това мисля да го ползвам. :lol:

Това:
https://tekom-bg.com/produkt/%d0%ba%d0% ... %81%d1%82/
и производните му трябва да е най-добре за домашно ползване? Поликарбоксилатен етер звучи сякаш по-малко отровно от меламин, формалдехид и т.н.
За Сика четох, че са доставяли такъв пластификатор за няколко големи строежа последните години - новия СТЦ, дългия тунел в Швейцария дето откриха преди година и нещо и други, предполагам и като качество ще е по-добре от споменатите.

Благодаря за информацията!
nolkov - специалист
съб мар 09, 2019 12:53 amBLUEPUPIL-2 написа:
пет мар 08, 2019 1:57 pmnolkov написа:
Какви са твоите препоръки относно бетона - някакви пластификатори да сложа?
Колегите са ме изпреварили с препоръката за много гъст бетон. Ако се бърка на място, ще трябва добавъчни материали с добър зърнометричен състав, задължително се работи с възможно най-малко количество вода и с не по-малко от 340 кг цимент на 1м3 бетон. За да може бетона да се положи ще трябва суперпластификатор и задължително въздуховъвличаща добавка, ако не е включена вече в пластификатора. Въвлеченият въздух във вид на микроскопични мехурчета, колкото и парадоксално да звучи намалява възможността водата да прониква в бетона и да прави магарии. Добре е да има добро финишно покритие, както си предвидил, но не забравяй, че то има два важни недостатъка: 1..трябва да се обновявя и 2..не предпазва настилката от водата и влагата от под бетона. По отношение на фугите- Не бива да се забравя, че въпреки наличието на пласт чакъл под бетона, пръстта под чакъла ще замръзва и ще повдига пътеките. Ефекта от повдигането ще бъде толкова по-голям, колкото повече е водата в почвата. Затова, когато няма специални дренажи, които да не допускат вода под пътеките на дълбочина до 60-70см, моята препоръка е да се стремиш към по-малко разстояние между фугите. Ако около теб има свестен бетонов възел и решиш да поръчаш бетони, нека бъдат: XF3 или още по-добре XF4 и двата с клас на якост не по-нисък от 30/37 и мин. количество въвлечен въздух от 4%.
Благодаря! Много полезно особено за видовете бетон. Под пътеките няма да имам специален дренаж, но ще слагам дренажна мембрана, която се надявам да помогне. Също така по цялата периферия на къщата съм сложил дренаж Ф110, който също ще помага да не се задържа вода.
Поддръжката на пътеките е ясна, че ще става на определено време, но май няма как иначе.
Много благодаря на всички беше много полезно! Като го направим ще пусна няколко снимки, я да похвалите, я да намерите косур та да не мога да спя после :)
BLUEPUPIL-2 - специалист
съб мар 09, 2019 11:58 pmnpace написа:
ПРИЛОЖЕНИЕ:
- За бетон забъркван и изливан от домашен /пишман/ майстор
ПРЕДИМСТВА:
- Да не му падне "майсторлъка" на кратуната
Аз за това мисля да го ползвам. :lol:
Най-вече го ползвайте за плочи, че като гледам как вървят нещата по отношение на крайната якост на бетона, ме е страх дори да си помисля за отвори повече от 6м.
съб мар 09, 2019 11:58 pmnpace написа:
За Сика четох, че са доставяли такъв пластификатор за няколко големи строежа последните години - новия СТЦ, дългия тунел в Швейцария дето откриха преди година и нещо и други, предполагам и като качество ще е по-добре от споменатите.
Сика-та е скъпа, ама като имаш мерак, нека да е поне Sika ViscoFlow, в краен случай може и компромисната Sika ViscoCrete.
npace - специалист
нед мар 10, 2019 11:15 amBLUEPUPIL-2 написа:
ама като имаш мерак
О, не, въобще нямам мерак за Сика щом има качествен български производител.
Швейцарците имат достатъчно пари, няма нужда да им даваме и нашите. :-D
Само като пример дадох избора за големи проекти на техен пластификатор от поликарбоксилатни съединения спрямо такъв от производни на меламин и формалдехид. По-малко отровното е и по-качествено тоест.
Всъщност не съм сигурен дали поликарбоксилатните съединения наистина са по-малко отровни или просто няма разпространени данни за тях все още.
За конкретния мой "майсторлък" (барака 3х4 метра, замазка, плоча и колони от бетон) реално няма значение, обаче за замазка от няколко десетки квадратни метра, изложена на дъжд и слънце, на която особено в първите години след изливането може да играят деца може би е добре да се има предвид.
Руди - майстор
пон мар 11, 2019 10:30 pmnpace написа:
...
Всъщност не съм сигурен дали поликарбоксилатните съединения наистина са по-малко отровни или просто няма разпространени данни за тях все още.
...
Независимо дали има данни, препоръчвам да не ги пиеш! Ползвай ги за бетона. :wink:
npace - специалист
пет мар 15, 2019 2:26 pmРуди написа:
Независимо дали има данни, препоръчвам да не ги пиеш! Ползвай ги за бетона. :wink:
Карбоксилати вкл. полимери се слагат освен в пластификатори за бетон и в прах за пране и препарати за миялни машини. Искаме, не искаме всички пием по малко от тях.
Положителната страна за употреба в бетон е, че не се изпаряват (за разлика от меламин и формалдехид).
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Армиране и отливане на бетонова плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: