Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abracadabra - специалист
Съгласен съм. Просто не запомних модела. Ще го напиша довечера.
Сега както го пусна, (стоял е изключен от сутринта) ще видя дали пък за късмет няма да тръгне.
Благодаря за съдействието на всички.
abracadabra - специалист
Модела е NEO TF-3208LCD. Пробвах го следкато е стоял изключен 9часа...,-не тръгна.Отворих го, има 2 понадути кондензатора, но дали е от тях (не ги и проверих).
Ще го нося в сервиз (имам един в предвид) и дано да го оправят, пък и да не е съкъпо. Ето снимки:Изображение

Прикачен файл

2019-03-14_174325.jpg

Прикачен файл

2019-03-14_174236.jpg

Прикачен файл

2019-03-14_174135.jpg
DMN - майстор
abracadabra написа:
има 2 понадути кондензатора, но дали е от тях (не ги и проверих).
А как и с какво щеше да ги провериш? :)
plamen6703 - майстор
чет мар 14, 2019 5:46 pmabracadabra написа:
Модела е NEO TF-3208LCD. Пробвах го следкато е стоял изключен 9часа...,-не тръгна.Отворих го, има 2 понадути кондензатора, но дали е от тях (не ги и проверих).
Ще го нося в сервиз (имам един в предвид) и дано да го оправят, пък и да не е съкъпо.
Проблемен модел, с помощ от интернет форум може да се получи помощ, ако имаш измерени напрежения, кажеш какво си проверил, къде си се затруднил и най-важното да знаеш какво правиш :)
В твоя случай варианта е сервиз, а скъпо е относително понятие, ти колко пари би взел за труд за ремонт на този телевизор :wink: ! :partyman:
abracadabra - специалист
Мултицета ми е с капацитетметър, ще стане ли? Капацитет: 20nF-200µF ±(2.5% + 3)Капацитет бързо измерване: 1PF ~ 20uF, 1PF ~ 2000uF, автоматична нула. Измерване импеданс/ диапазон: 0.1ohm ~ 200 Ohm, 0.1ohm ~ 1000 Ohm.
Първо го давам накъсо да се разреди. Също ако пипна корпуса на ТВ на маса и кондензатора отгоре ако дава на късо-нали значи че е пробил? Но, вече реших че няма да се справя, и в сервиза дано днес ми каже че може да се ремонтира. ИНАЧЕ тв-ми върши работа и ако го ремонтират ще се радвам. Извън възможностите ми е ремонта(обичам да се занимавам с тези неща, даже имам и добри попадения :-)).

Благодаря за съветите.
Ще пиша какво ще е в сервиза.
DMN - майстор
Е що не ги провери тогава, поне тези надутите според теб, които си видял, ако мултицета измерва капацитет със сондите т.е. без да разпояваш кондензаторите, можеше и да излезе нещо? :)
Отворил си телевизора и само си го гледал.
Макар че от голямо значение е уредът, с който измерваш капацитет, защото някои лъжат жестоко и могат да те подведат. Ако им мернеш и ESR на кондензаторите, още по-добре ще се ориентираш за състоянието им.
:partyman:
plamen6703 - майстор
пет мар 15, 2019 3:03 pmabracadabra написа:
Мултицета ми е с капацитетметър, ще стане ли? Капацитет: 20nF-200µF ±(2.5% + 3)Капацитет бързо измерване: 1PF ~ 20uF, 1PF ~ 2000uF, автоматична нула. Измерване импеданс/ диапазон: 0.1ohm ~ 200 Ohm, 0.1ohm ~ 1000 Ohm.
Ще пиша какво ще е в сервиза.
С мултицета може да измерваш кондензатори от интерес към измерването, но при ремонт на телевизор е по-добре като "набедиш" кондензатор за дефектен да го смениш с нов. Вероятността да си сложиш "шапка" и да се чудиш къде е дефекта е по-малка. Отделно при презапояване като нагрееш с поялника и често се случва телевизора да проработи, и така докато спре отново :wink: . Пиши каква оферта са ти дали от сервиза! :partyman:
abracadabra - специалист
Оставих го. Ще ми кажат тези дни. И ще пиша. То, и затова не исках да меря, знам че точното измерване е от уреда и от това кондензатора да е разпоен.... Но, не ми се занимаваше, при положение че реших ако искам все пак този телевизор да работи още, то най-добре е професионалист да го рмонтира.
hidrazin - майстор
пет мар 15, 2019 3:03 pmabracadabra написа:
Мултицета ми е с капацитетметър, ще стане ли?
НЕ !!!
DMN - майстор
abracadabra написа:
То, и затова не исках да меря, знам че точното измерване е от уреда и от това кондензатора да е разпоен....
И все пак...можеше да измериш нещо, дори и без да е разпоен кондензатора.
Ако на кондензатора пише например, че е 100 микрофарада, а уредът ти какъвто и да е ти покаже 1,2,10... микрофарада, както често се случва при изсъхнали електролитни кондензатори, дори и да е запоен, то е почти ясно - разпояваш. Пак го измерваш и ако пак е извън нормите го сменяш, ако не те лъже уреда де :-D, но и това може да го провериш .
Вярно е, че на платката е по-трудно да се правят измервания на отделните елементи по този начин, но понякога има изключения, ако знаеш и мислиш кое как.
Както и да е.

Тема "телевизор нео проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: