Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
И ние сме се чудили и търсили какво е това меродия, расте като чубрицата и се бере като нея (по време на цъфтеж), листата са по-скоро като на детелина, но не съвсем и растението е доста по-високо. В някои краища му викат сминдух, пой и т.н. но се оказва, че е с доста разновидности. Едно е сигурно, няма нищо общо с магданоза и вероятно "на всяко гърне меродия" също не е на всяко гърне магданоз. Меродията се суши и се консумира само сушена, а магданозът като изсъхне не става за нищо. Трябва да снимам какво расте при нас, но Неска не съм въоръжен със снайпер и прилагам някаква интернетска снимка на сминдух.

Прикачен файл

сминдух, пой, меродия.jpg
сминдух, пой, меродия.jpg (30.51 KиБ) Видяна 1629 пъти
fantom - специалист
това на последната снимка е по скоро босилек :)
preslav - майстор
съб мар 23, 2019 3:08 pmfantom написа:
това на последната снимка е по скоро босилек :)
Пиши в гуглето сминдух и ще видиш какви ли не снимки. На мен меродията ми мяза на чубрица, но ароматът и (в сушен вид) е по-различен - ходи на боб, гювеч, мусака и всякакви други манджи (постни и месни, не съм я пробвал на капама).
Пропуснах да кажа на Трифон, че в градината от години се въди сам гюзо/ум, някои му викат юзо/ум - незаменима подправка за боб и агнешко натюр.

За да не правя нов пост - днес пръсках дръвчетата с комбинация от Скор, Фоликур и Дека ЕК. Нямам никаква идея кое за какво е, но жената каза пръскай, иначе ще съскам и аз... така, пръскам, пЦувам, мижам и карам всичките наред... дървета.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ами то, в тая лингвистична светлина, мерОдията вярно става за всяко гърне. Щото мерУдията си е магданоз и си я знаем.
Нещо не ми се удава да завъдя джоджен/гьозум/юзъм, ма има време
съб мар 23, 2019 6:24 pmpreslav написа:
...
Пропуснах да кажа на Трифон, че в градината от години се въди сам гюзо/ум, някои му викат юзо/ум - незаменима подправка за боб и агнешко натюр.

...но жената каза пръскай, иначе ще съскам и аз... така, пръскам, пЦувам, мижам и карам всичките наред... дървета.
Нападнах ви джоджена.
То било вид мента, ама не можах да намеря семена, по агроаптеките.
От мамината леха опитвам да спася 3 коренчета, а преди две години чубрицата беше из цялата градина. Скубах, суших и чак сега е на привършване, но в градината няма вече, та направих лехичка.
preslav - майстор
съб мар 23, 2019 6:57 pmТрифон П.Трифонов написа:
...

...но жената каза пръскай, иначе ще съскам и аз... така, пръскам, пЦувам, мижам и карам всичките наред... дървета.
Нападнах ви джоджена.
То било вид мента, ама не можах да намеря семена, по агроаптеките.
От мамината леха опитвам да спася 3 коренчета, а преди две години чубрицата беше из цялата градина. Скубах, суших и чак сега е на привършване, но в градината няма вече, та направих лехичка.
ЖоЖена не го виждам нещо тази година, ама ще сигнализирам ако се появи, трябва по Гергьовден да има признаци на жУвот.
съб мар 23, 2019 7:06 pmpreslav написа:
...
Нападнах ви джоджена.
То било вид мента,.
ЖоЖена не го виждам нещо тази година, ама ще сигнализирам ако се появи, трябва по Гергьовден да има признаци на жУвот.
Гюзъм- джоджен, се едно е.
preslav - майстор
съб мар 23, 2019 7:11 pmТрифон П.Трифонов написа:

Нападнах ви джоджена.
То било вид мента,.
ТъКно за туй нещо говоря, че май сме на път да го загубим, ама шъ видим.
Днес видях, че и пиперът е избил, а доста хора споделиха, че вече са пикирали доматите. За мен е рано да се пикира, но ми липсва опит в тази посока - може да започнем от единия край, но само половината, а после да отчетем грешките си.
Димитър Димов - специалист
нед мар 24, 2019 7:05 ampreslav написа:
съб мар 23, 2019 7:11 pmТрифон П.Трифонов написа:

ТъКно за туй нещо говоря, че май сме на път да го загубим, ама шъ видим.
Днес видях, че и пиперът е избил, а доста хора споделиха, че вече са пикирали доматите. За мен е рано да се пикира, но ми липсва опит в тази посока - може да започнем от единия край, но само половината, а после да отчетем грешките си.
Няма как да го загубиш,това нещо щом веднъж ти се е появило в градината си остава завинаги.Опитвал съм се да го изкореня,но винаги остава коренче откъдето тръгва пак.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед мар 24, 2019 12:56 pmДимитър Димов написа:
...
Няма как да го загубиш,това нещо щом веднъж ти се е появило в градината си остава завинаги.Опитвал съм се да го изкореня,но винаги остава коренче откъдето тръгва пак.
Твърде много хора около мен си загубиха джоджена, та няма как да ти повярвам

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: