• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
нед мар 24, 2019 11:54 pmLazarGanev написа:
Те си работят задължително с пропиленгликол, той си е включен в комплекта :cool:
За направи си сам обаче идеята е да се избегнат скъпите елементи.
Зашо трябва да купуваме скъпия пропилен гликол, за когото ще ни е нужна и помпа за да го инжектираме в системата първоначално?

По-евтино, лесно и удачно вместо скъпия пропилен гликол да минем на чиста вода, която е безплатана, има по-добър топлинен капацитет от пропилен гликола и не ни е нужно никаква помпа за вкарването на флуида в системата :-D

С вода без налягане може да се ползват кълчища и дори и новобранец може да направи хидравлично съединение без теч.

И обратно, ако някога се наложи ремонт на соларната система, ако е с вода я изхвърляме в олука или канализацията безпроблемно, а пропилен гликола трябва да го събираме, защото е скъп.

За монтажни фирми е ясно, защо предпочитат пропилен гликол...но тук сме форум направи си сам:-)
Andri01 - майстор
Ако системата не е под налягане,няма нужда от помпа за пълнене!! Пълни се чрез допълнителния съд,нивото се изравнява само ,вдига се над това на помпата и...се пуска да работи! :partyman:
radius - майстор
Е колко да е скъп, в една система колко да има х6лв./лт ?
шоп - майстор
5-6 литра са 30-35 лв...защо трябва да ги даваме? Ми че аз за тези пари доскоро си купувах диф, термостата :-D

Идеята на соларния добив е с минимум средства да получим максимален добив.
Водата има най-добър топлинен капацитет и не е претенциозна от към резбови съединения.

Който е работил с антифриз и/или пропилен гликол знае колко по-скъпи са уплътнителите на резбите и колко евентуални течове може да има.

Не говоря за профита. Те знаят с какво, колко и как да уплътнят. Говоря за направи си сам и когато мераклията има 10 от 10 теча с пропиленгликол:-(

П.П. Всеки има глава на раменете си....варианти много.
LazarGanev - "Велик майстор"
Пълненето може да стане с обикновена помпа за пръскане на лозя и дръвчета, която струва 15лв и всеки има в къщи. В една система обикновено има не повече от 50-60лв пропиленгликол (до -30), не знам кое му е скъпото :? . 50лв горница за спокойствие е скъпо, а пък 500лв абсолютно безсмислена горница горница за неръждаем бойлер се препоръчва като "задължително" в тоя форум :lol: .
За какви течове говорим в система без налягане? То голяма сложнотия да ползваш тефлон или тефлонов конец вместо калчища :)
Andri01 - майстор
Е,ако искаш да разхождаш ръжда из тръбите-се взема емайлиран бойлер с Джилязна /ръждива/ серпентина! Това е от личен опит,както съм го писал вече :) :partyman:
zarkoenko - специалист
Дайте някакъв конкретен модел колектори,които са изпитани при вас?
И ако има,някой който да покаже неговата изпитана система......Почерпката е от мен :?:
Andri01 - майстор
Стандартна DB система. Заповядай и ще ти я покажа :)
Virtex - майстор
Какво трябва да е нивото на разширителният съд и помпата спрямо това на бойлера ?

Помпата трябва да е под съда, но се чудя цялата група може ли да е под нивото на серпентината.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Дрейн бек соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: