Мечтата на всяка домакиня
ibogdanov - специалист
Здравейте, имам идея да си направя кухненския плот с фаянсови или гранитогресни плочи от горе.
Имам питанка, дали някой е правил подобно нещо и с какво лепило е залепил плочите към основата.
Като основа ще ползвам сурово ПДЧ или ОСБ.
Намислил съм да тествам как се държи плоскостта, като я намажа с бетон контакт и после залепя една плоча с флекс лепило.
Ако някой е правил подобна щуротия ще съм благодарен да сподели кое как и т.н.
:?

пс. пробиването на отворите за мивката и вградените котлони също ще е интересен момент. Въпреки че разполагам с диамантен диск за рязане, не ми е много ясно как точно ще станат овалите ...
solo5 - майстор
ibogdanov написа:
Намислил съм да тествам как се държи плоскостта, като я намажа с бетон контакт и после залепя една плоча с флекс лепило.
точно така не прави (поне според мен) :-D
с някакво монтажо лепило ще стане, само не знам относно влагата какво се прави :?
pipbel - майстор
Ако някой е правил подобна щуротия
Е чак пък щуротия...едно време нали така правеха мивките.
Само че основата беше бетон.
По добре е вместо ОСБ за основа да ползваш съвременни неща, като циментфазерната плоскост Аквапанел на Кнауф например.
С такава основа мисля че няма никакъв проблем да имаш при съвременните хидроизолации и добри продукти за фугиране.
solo5 - майстор
pipbel написа:
По добре е вместо ОСБ за основа да ползваш съвременни неща, като циментфазерната плоскост Аквапанел на Кнауф например.
Много добра идея :2thumbs:
Fortune - специалист
ibogdanov написа:
Здравейте, имам идея да си направя кухненския плот с фаянсови или гранитогресни плочи от горе.
Имам питанка, дали някой е правил подобно нещо и с какво лепило е залепил плочите към основата.
Ако някой е правил подобна щуротия ще съм благодарен да сподели кое как и т.н.
:?

пс. пробиването на отворите за мивката и вградените котлони също ще е интересен момент. Въпреки че разполагам с диамантен диск за рязане, не ми е много ясно как точно ще станат овалите ...
Каква е целта? По малко денег, или реализиране на някаква идея с фаянса?
ibogdanov - специалист
не е до парите.. даже с гранитогреса ще е по-скъпо от колкото с термоплот. Целта е чисто естетическа. Искам да има усещането за каменен плот, но не ми се дават и безумните пари за истински гранитен или мраморен плот а и стена няма да е с "гръбче" а с плочки ... та за това.
Не ме притеснява влагата, просто плота ще е хидроизолиран с течна изолация или с битумен разтвор.
Проблема ми е в лепилото, не съм пробвал със стандартните лепила за фаянс и за това питам дали някой го е правил.
ibogdanov - специалист
solo5 написа:
pipbel написа:
Много добра идея :2thumbs:
много са тежки и кофти се работи с тях. трябва да правя усилена скара и т.н. нещо не съм фен на тези плочи
trevora - специалист
А няма ли да е проблем почистването после,имам в предвид, че фугите ще се замърсяват доста :?
ibogdanov - специалист
trevora написа:
А няма ли да е проблем почистването после,имам в предвид, че фугите ще се замърсяват доста :?
:) чесно казано, надявам се да не се налага да ги търкам. в банята на пода съм фугирал със силиконови фугопълнители и няма грижи с мръсотията. Мисля така и на плота да направя. По-скоро проблема идва от някоя топла тенджера върху силиконовата фуга..
Fortune - специалист
trevora написа:
Навремето всички мивки бяха лети от бетон и облепени с фаянс, пак зависи от фугата, но почистването не е чак болка за умирачка. Друг е въпросът за чупливостта, затова може би е по добър варианта с гранитогрес, че чукне ли се плочката и става мармалад.
Иначе подкрепям идеята, също много ми допада, особено ако стила на кухнята е класически или кънтри, стои много уютно и създава настроение. Дори съм виждала по списанията и комплект фаянс, точно за облепяне на плотове със завършващи заоблени ръбове. Нещо подобно може да се постигне с теракот за стъпала. Мисля, че се сещам къде ги гледах.

Тема "Питанка за кухненски плот с гранитогрес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: