• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Стана дума в една друга тема за подпомагане на бойлера, а защо не и на отоплението в някои случаи. Струва ми се, че може да стане хубава тема от това.
Може ли да ми кажете чисто практически, ако панел отдава 100W на припек, колко би отдвал на сянка? И колко в облачно време?
Говоря за тези панели от другата тема втора употреба.
atanasov2004 - специалист
Привет ! Ами колега става :) Един приятел си купи от панели по 100 Вата, върза 10 бр. и затопля вода точно за бойлер/ за лятна баня на вила/,
водата топла ама като се изкъпе казва един човек и после чакаш :-D
шоп - майстор
ср апр 03, 2019 10:56 amradius написа:
ако панел отдава 100W на припек, колко би отдвал на сянка? И колко в облачно време?
Тънкослойните панели не се различават коренно от поли и монокристалните. По-тежки са и с по-малък добив от единица площ, но кривата на производство е подобна.
Всяка марка панел си има характеристика. Обикновенно производителнността е дадена при 1000, 800, 400 и 200 W/м2 и температура 20 градуса.
torbalan - Дървен философ
Доста безсмислена инвестиция. Един слънчев колектор ще върши много по-добра работа и на слънце и на сянка и е в пъти по-евтин.

Бойлера, за да сгрее водата за около час, ползва нагревател с мощност 2 - 3 киловата. Тоест със сто вата ще топлиш 20 - 30 пъти по-дълго време.
hidrazin - майстор
ср апр 03, 2019 10:56 amradius написа:
Може ли да ми кажете чисто практически, ако панел отдава 100W на припек, колко би отдвал на сянка? И колко в облачно време?
Чисто практически - божа работа. Зависи на сянката колко отразена светлина имаш а за облаците - колко са плътни.
Чисто практически:
- на сянка - нищо което може да използваш
- в облачно време - може и 50%, може и почти нищо
И това "на припек" е доста относително. Оптималния ъгъл е около 33 градуса за неподвижно монтирани.
Въпросите панели от 105 вата за 35 кинта - доста примамливо. Ако имаш много свободно място и не те бърка краткия им живот.
Плюс при тънкослойните е че са малко по-толерантни към сянка и правилно ориентиране.
Шест такива панела правят толкова енергия (евентуално), колкото два нови монокристални.
:partyman:
radius - майстор
Мерси, много точен отговор, независимо от общите ми питания. Ами мястото е на плоския покрив на гаража и част от колекторите ще са на сянка още по обед ( къщата се пада западно).
Те тия от 35лв не са нито тънкослойни (или греша? ), нито монокристални.
Все си мислех, че на сянка има някакъв добив, но нещо ме отчая.
Лошото е, че на южния скат на къщата няма да събера повече от 10, а и не ми се ще да разпробия половината керемиди. Отделно е по-рисковия монтаж.
VLADO66 - майстор
Навий в кръг едно такова руло на покрива на гаража и ще имаш 160 литра топла вода http://eshop.bielagro.com/product/1284/ ... -200m.html
hidrazin - майстор
ср апр 03, 2019 12:57 pmradius написа:
... част от колекторите ще са на сянка още по обед ( къщата се пада западно).
Те тия от 35лв не са нито тънкослойни (или греша? )
Ами спират да работят на сянка.
Точно са тънкослойни втора употреба. Ако не се бъркам с размери 120х79 сантиметра и тегло 16-17 кила. Нямат рамка.
В момента стандартен размер панели 168х100 санта достигат 335 вата.
Погледи го така - купуваш закалено стъкло за 35 кинта квадрата. Тва че прави някакъв ток е бонус. :-D
:partyman:
шоп - майстор
ср апр 03, 2019 12:57 pmradius написа:
Ами мястото е на плоския покрив на гаража и част от колекторите ще са на сянка още по обед ( къщата се пада западно).
Задължително раздели фотоволтаичните полета. Тези с чист юг да са отделно от западните иначе ще получиш ниски добиви:-)
  • 1
  • 2

Тема "Фотоволтаици за подпомагане на отоплението и БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: