• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
E.Dimitrov - напреднал
Колекторна е поставен върху покрива на гаража ми, който лесно достига със стълба.
Мисля да направя колекторна да се регулира ръчно, така че да сменям ъгъла според слънцестоенето през сезоните чрез сайта, който колегата сподели.
Някаква схема/идея как да модифицира съществуващата стойка, след като от фирмата поставила колектора удължат малко маркучите до колекторна?
LazarGanev - "Велик майстор"
При оразмеряването на системата обикновено се взима предвид колко човека ще ползват вода и понеже инвестицията не е малка, по-често бойлерите са по-малки, отколкото да са по-големи от необходимото. Най-често монтираме системи 200л, после 300л, който са подходящи за 3-4 членно семейство, не се сещам за случай на тройно преоразмерен бойлер. Икато говоря за монтаж с наклона на покрива нямам предвид панели, пльоснати на керемидите, а монтирани със специални заводски крепежни елементи, с които се избягва пробиване на керемидите :)
Antonii - майстор
Това местене на ъгъла на панелите, може да се направи и механизирано.
На пазара има достатъчно задвижващи механизми, но както писа колегата по-горе не е много смислено.
шоп - майстор
При липса на консумация на БГВ панела и легнал на земята за няколко последователни слънчеви дни трябваше да е вдигнал температурата в бойлера до градуси в които контролера включва защитата по максимална температура на бойлера.
За мен проблема е в липса на циркулация. Колектора вдига температура и модерното покритие действа. Демек отразява сл. енергия обратно в атмосферата и добива е почти нула.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб апр 06, 2019 2:22 pmшоп написа:
При липса на консумация на БГВ панела и легнал на земята за няколко последователни слънчеви дни трябваше да е вдигнал температурата в бойлера до градуси в които контролера включва защитата по максимална температура на бойлера.
За мен проблема е в липса на циркулация. Колектора вдига температура и модерното покритие действа. Демек отразява сл. енергия обратно в атмосферата и добива е почти нула.
Съгласен съм, макар че само можем да гадаем, че е така. Ако беше нормален панел без това защитно покритие щеше да е много по-лесна диагостиката, ама с тези нови технологии... :)
Andri01 - майстор
"...Това, че вечер имаш в бойлера 35-40*, означава, че за целия ден бойлерът не поел почти нищо..." Имам в предвид от м.Ноември до м.Март! Зимните месеци,когато се налага до подгряване от камината след 17ч. А и от 12* до 40* е все нещо. Лятото,на 23* си загряват и двата бойлера без проблем до към 75-78*.
съб апр 06, 2019 5:38 pmAndri01 написа:
"...Това, че вечер имаш в бойлера 35-40*, означава, че за целия ден бойлерът не поел почти нищо..." Имам в предвид от м.Ноември до м.Март! Зимните месеци,когато се налага до подгряване от камината след 17ч. А и от 12* до 40* е все нещо. Лятото,на 23* си загряват и двата бойлера без проблем до към 75-78*.
Какъв ти е бойлера?
Andri01 - майстор
2бр. по 80л. В зависимост от автоматиката могат да работят в паралел или самостоятелно-за загряване от СК,камина ,а и изход на топлата вода А автоматиката им съм АЗ / с крановете/ :) :partyman:
съб апр 06, 2019 7:59 pmAndri01 написа:
2бр. по 80л. В зависимост от автоматиката могат да работят в паралел или самостоятелно-за загряване от СК,камина ,а и изход на топлата вода А автоматиката им съм АЗ / с крановете/ :) :partyman:
Какъв е бойлера питах. Че са 2х80, добре. Серпентините как са разположени, еднакви ли са , марка , модел.....???
От откровеният ти и пълен отговор може да се анализира системката ти.
Andri01 - майстор
Бля,бля... ! Абе градски,я ела да я видиш,най добре! А иначе бойлерите: единия"Теси"-емайлиран с ръждива серпентина / подобен им върнах преди 3г/,другия на "Елдом"-неръждаем. Серпентините са по една,средно разположение. Системата ми е обща с серпентината на камината. Само е с 2 помпи.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: