• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
popovvv - специалист
Помпата ше работи добре в системата независимо дали е на стъдената или топлата вода, но и аз Ви препоръчвам да е на студената.Помислете върху следния възможен сличай:Спира тока, а нямате монтиран UPS, или имате, но нещо се е прецакал, а Вие не сте усетили, температурата на водата се вдига, водата се разширява и навлиза в помпата.Помпата е голямо съпротивление и ще възпрепятства лесното преминаване на горещата вода към системата, респективно разширителя, а някои модели помпи са с турбинки от пластмаса и могат да се стопят от високата температура.
Bobivan - специалист
Разполагането на помпата на щранга на студената вода,до филтъра и МЕЖДУ 2-та спирателни крана дава и възможноста да се обслужват и 2-те устройства ,без да се изтака системата,само чрез затваряне на 2-та крана...
Изображение
popovvv - специалист
Групата кран-филтър-помпа-кран се завърта обратно/филтъра е откъм камината/ и се монтира на тръбата за топлата вода.При затваряне на двата крана се обслужват помпата и филтъра без да се точи системата.Така, че едва ли това може да е причина помпата да се монтира на студената вода.
abc - напреднал
Здравейте отново. Парното го направих, напълних, запалих. С учудване установих, че даже топли :)

Има тук таме сълзене, но тази седмица ще го оправя. Имам обаче два въпроса, надявам се с ваша помощ да им намеря отговорите-

1. Сложих в паралел на помпата еднопосочен (възвратен) клапан. Системата ми е отворена, котел Junkers - 16 kW, пет радиатора и 80 литра обем. Разширителя нависоко, преди помпата и клапана. Така е по предписание на помпата. Доколкото четох, това служи за защита на системата от прегряване при спиране на тока. Да, ама като спрях крана на помпата, клапана не ще да се отвори и да пусне водата. Клапана и помпата са на вход, студената вода. Допускам, че ако е на топлата ще го отвори, но плюсовете и минусите казваха, че трябва да е където съм я сложил. Няма да го местя, но ме яде, че не работи както очаквах. Това за клапана и

2. Ако напълня системата с антифриз, разреден за около -15 ще е добре, но антифриза е активен. Няма ли да навреди на радиаторите, котела, помпата?

Кмина ми е нисък, но си знам, че оправията е да го вдигна :)
abc - напреднал
Така наречения байпас - еднопосочен клапан в паралел на помпата, дето би трябвало да сработи при спряла помпа и предпази системата НЕ РАБОТИ. Не работи по простата причина, че налягането от двете му страни се изравнява и няма какво да го отвори. Вместо него с много по-голям успех може да се сложи трипътен вентил, който да пуска водата през помпата ИЛИ през обикаляща я тръба. Ако инсталацията е с вдигнати топли тръби нависоко, ще продължи да работи без помпа, но с по-малка мощност.
dmi - специалист
Кат гледам цените на твърдото гориво как растат искам да ви кажа, че тоя начин на отопление с камини и котли за мене си отива, освен ако не разполагате с къща, която се обитава от минимум 5 човека. Но ако все пак сте твърдоглав и сте решили да минавате на тоя тип отопление сега е момента! особено след краха с цените на медта, тръбите и фитингите никога не са били по-евтини.
Иначе май алтернативата са климатиците и отоплението с газ. поне за сега де.
BateValcho - помощник
За инсталациите има писано много. По мое мнение, сполучливи варианти за изпълнение има много. Аз например пълня моята инсталация без да спирам радиаторите - как ще се превърти иначе водата в тръбите, като се създада вакуум...? Говоря за два и повече етажа вертикални тръби.
илко илиев - специалист
какво отопление на газ.за 90-гвадрата е около 300-350- на месец ---мерси
gorgidanchev - специалист
Аз съм със зидана камина и топля цяла къща с бойлер .Къщата е 100 квадрата.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 29

Тема "ще правя локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: