Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, става въпрос за локално парно с камина с водна риза("Прити"), помпа и отворен разширителен съд. Досега го източвах всяка зима за да не замръзават тръбите, но сега ще се ползва по-често и искам да сложа антифриз в системата.
Въпроса ми е откъде да прибавя антифриза - първата ми идея беше през разширителният съд, но не съм сигурен, че водата там циркулира в системата(може и да не съм прав-нищо не разбирам от тези работи).
И второ - какво количество антифриз трябва да добавя?
Антифриза няма ли да увреди тръбите и/или камината?
Разширитеният съд е 16л ; последният път като източвах парното, изтекоха към 25л и примерни още 10 да има по лирите, тръбите и камината, значи цялото трябва да е към 35л.
zvetomil - специалист
Ако доливаш концентрат които се разрежда 1;4 може да не източваш системата,а само част от водата.Мисля че и на тръбите им няма нищо.доливаи смело от кадето ти падне течностите се омешват лесно една с друга.
romanpm - майстор
Това е руски сайт http://www.otoplenie.com.ru/ виж какво са написали там братушките и помисли добре Нельзя допускать перегрева антифриза в котле и его контакта с оцинкованными поверхностями, так как это приводит к необратимым химическим изменениям и потере изначальных свойств антифриза. :)
Master_Kenobi - V.I.P.
dill написа:
...последният път като източвах парното, изтекоха към 25л и примерни още 10 да има по лирите, тръбите и камината, значи цялото трябва да е към 35л.
:? Ами, то като ти остават десетина литра, що изобщо го източваш това парно?! Наистина ли остават и не замръзват, или нищо не остава, а ти така си мислиш?!
Ако до сега наистина е оставало вода в системата и не си имал проблеми със спукани елементи, значи не ти трябва антифриз. От една страна по-честото палене, ще понижи още риска от замръзване, от друга - антифризът е с по-лоши топлопреносни качества от водата. Значи не ти трябва антифриз.
Както си описал ситуацията мисля, че изобщо не е необходимо да мърдаш! :)

П.П. Но като се замисля... Системата ти е без помпа, нали? По-скоро като си източвал е изтичала цялата вода. Огледай и кажи, дали наистина е оставало вода в системата.
popovvv - специалист
Спокойно наливайте антифриза през разширителя.Наливането трябва да се извършва бавно, при отворени всички обезвъздушители.Препоръчвам преди наливането да промиете системата старателно, даже при възможност свалете радиаторите и ги промийте не забравяйте и филтъра при помпата.Не ми се обяснява каква каша изтече от моите при промиването този сезон.След като сте наляли антифриза пуснете помпата оставете я да поработи и обезвъздушете отново докато се убедите, че в системата няма въздух.
Внимание:Източването на топлоносителя от системата и продължителното и оставяне суха е вредно за ная.Това води до корозия на радиаторите и водната риза, намалява КПД-то им и скъсява живота на системата.
25 литра източвам от кран в най-ниският радиатор, останалото с леген от другите радиатори...
Даже последният път и източването не помогна защото имам една тръба която минава през външна стена и там се беше образувала ледена тапа.
Е последно да слагам или не - според руснаците ще повредя поцинкованата повърхност, според други няма проблеми....
Има ли други варианти - глицерин или нещо подобно.
И ако слагам колко литра да сложа? Засега съм приготвил 6 л. концентрат.
Master_Kenobi - V.I.P.
Ами, слагай като ти замръзва. Всички го правят с антифриз, не виждам защо не и ти?! Къде ги видя тия поцинковани повърности в системата? Пък и цитата на руснаците е, че ще прецакаш антифриза и то ако ти кипне котлето...
И 6 литра ще са ти малко за толкова вода. На концентрата пише в каква пропорция да се разрежда. Направи го за минус 20-25 градуса.
dragnev1 - напреднал
аз така и не разбрах защо си го източвал през зимата :-D а ако имаш от къде да вземеш такова количество трансформаторно масло до колкото знам става с него тъкмо и радиаторите не ръждясват.
2v6 - майстор
dill написа:
Здравейте, става въпрос за локално парно с камина с водна риза("Прити"), помпа и отворен разширителен съд. Досега го източвах всяка зима за да не замръзават тръбите, но сега ще се ползва по-често и искам да сложа антифриз в системата.
Въпроса ми е откъде да прибавя антифриза - първата ми идея беше през разширителният съд, но не съм сигурен, че водата там циркулира в системата(може и да не съм прав-нищо не разбирам от тези работи).
И второ - какво количество антифриз трябва да добавя?
Антифриза няма ли да увреди тръбите и/или камината?
Разширитеният съд е 16л ; последният път като източвах парното, изтекоха към 25л и примерни още 10 да има по лирите, тръбите и камината, значи цялото трябва да е към 35л.
Може да го добавиш от най-ниската точка - трябва ти един мъркуч и фуния.
Какъв антифриз ще слагаш? Етилен-гликола (този за колите) е отровен и предполагам около разширителния съд няма да е безопасно да се диша...
saint056a - специалист
при слънчевите колектори слагат пропилен гликол против замръзване. незнам дали е удачно за водна риза.

Тема "Антифриз в парно с водна риза?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: