Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Bobivan - специалист
INTIEL предлага 2 модела диференциални термостати:"простия" DT-3 и по сложния DT 3.1
И 2-та модела могат да се използват за управление на котел/бойлер,като на мястото на помпата в схемата се връзва ел. вентил 220VAC,,нормално затворен.
Използването на диференциалния термостат има това предимство че в бойлера ВИНАГИ има вода със зададената температура,без значение дали от котела или от ел.нагревателя на бойлера!!
Както и предпазването на комутирането на големия ток от терморегулатора на бойлера и прехвърлянето му към външен контактор.
Естествено,и себестойноста на конфигурацията е почти 2 пъти повече от простият вариянт с ел.вентил и контактен термостат монтиран на тръба с ГАРАНТИРАНО циркулираща топла вода близо до бойлера...
null - специалист
Без да съм специалист
В магазин на Рувекс гледах нещо на което му викаха трипътен вентил с термоглава. Идеята е, че между входа и изхода на серпентината има "байпас", който се управлява от онова нещо. Наглася се температурата примерно на 70. Водата минава през байпаса докато не стигне 70. След това тръгва през серпентината. Като изстине - обратно през байпаса. Помпата си я управляваш както до сега. Ако искаш даже не я спираш въобще.
Чисто механично е. Аз мисля да сложа такова нещо тия дни (на заплата щото и бойлера има да се плаща)
Струва към 70лв
fbr - майстор
Както бе писано преди мен ,диференциалния термостат комбиниран с електрически клапан е най-доброто решение в случая ,тъй като пастоянно се сравнява температурата на отоплителната система и тази на водосъдържателя на бойлера.Термостата отваря електрическия клапан винаги когато температурата на отоплителната система е по-висока от тази на бойлера,и затваря когато температурата на системата спадне под тази на бойлера,независима при каква температура.Това за което говориш е по-неизгоден вариант.
null - специалист
Това добре, но как да извадя температурата на бойлера към такъв термостат?
fbr - майстор
Към комплекта си има два датчика които се монтират на двете системи, които се сравняват.Bobivan е дал линк към производителя,изтегли си ръководството за потребителя и схемата на свързване и ще ти стане ясно.
Bobivan - специалист
Eто как изглежда таблото с диференциаления термостат от последният ми монтаж:

Изображение

Котела и бойлера са в мазето,управлението което виждате на снимката е на първия етаж.
dalgia - специалист
Ако разбираш от електроника или някой който може да ти го направи
ето ти схемата.Тия на интиел са неоправдано скъпи.Според мен.

Прикачен файл

termorele.JPG
termorele.JPG (30.36 KиБ) Видяна 6946 пъти
fbr - майстор
И за да е всичко както трябва ,трябва да дадеш и означенията на елементите които са без тях.
dalgia - специалист
ОУ 741 , транзисторите каквито си избереш , примерно BC547.Захранването стабилизирано през 7812.
popovvv - специалист
До dalgia,
ОУ от типа 741 се захранват с двуполярно напрежение.Транзисторите Т1 и Т2 следва да се захранят от стабилизатор на ток за да се увеличи шумоустойчивостта на схемата.Във веригите на Т1 и Т2 последователно на R3, R4 е добре да се добавят тример потенциометри за първоначална настройка.Последователно на R8 също тример за да може да се променя ПОВ и подбере най подходящ хистерезис.

Тема "Бойлер със серпентина идея за авт.изкл." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: