вт апр 16, 2019 2:46 pmnautilus33 написа: Днес забелязах, че по цветовете на дюлята има дупи, като изгорено. На една разтворена погледнах вътре, но не видях вредител. какво е насекомото, някой знае ли, и с какво да пръскам. утре ще пръскам с нуреле и някакъв друг инсектицид, но му забравих името. Нещо с "Т" май беше. Две лъжички от него и една капачка нуреле ми казаха на 10л. Само че, ще пръскам две череши, една кайсия и една ябълка, която почти е прецъфтяла. Другите две ябълки и дюлята още са с цвят и се чудя за тях.Само по памет - последната комбинация беше Децис, Дека ЕК и Фоликур. Добре е да се консултираш в аптеката, че може да греша. Пръскането по време на цъфтеж не е проблем ако се спазват определени правила - дори е задължително заради гадиките, които си снасят яйцата в цвета, а после ларвите им изяждат плода.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav
- майстор
6264 мнения в "Привет начинаещи градинари"
nautilus33
- майстор
Това, с което ще пръскам ми го дадохйа в аптеката, Но за проблема с наядения цвят не съм ходил, защото го видях днес. Утре ще пръскам всичко значи. По принцип четох, че единствената причина поради , която не се прска по време на съфтеж са пчелите. Препоръчително е да се прави надвечер, когато са се прибрали вече.
preslav
- майстор
вт апр 16, 2019 4:05 pmnautilus33 написа: Препоръчително е да се прави надвечер, когато са се прибрали вече.Точно, ама за препоръчаните ти препарати не знам с какво последействие са.
vlax
- майстор
вт апр 16, 2019 2:46 pmnautilus33 написа: Днес забелязах, че по цветовете на дюлята има дупи, като изгорено. На една разтворена погледнах вътре, но не видях вредител. какво е насекомото, някой знае ли, и с какво да пръскам. утре ще пръскам с нуреле и някакъв друг инсектицид, но му забравих името. Нещо с "Т" май беше. Две лъжички от него и една капачка нуреле ми казаха на 10л. Само че, ще пръскам две череши, една кайсия и една ябълка, която почти е прецъфтяла. Другите две ябълки и дюлята още са с цвят и се чудя за тях.Една от вероятните причини може да е ТАЗИ ГАД.Аз дюли нямам,имам го при мен по ябълките,но пише че обича и дюлите.

nautilus33
- майстор
Ами значи утре ще разклатя дървото:) Поне така пише, че се води борбата с него. Ще трябва да откъсна някой и друг нападнат цвят, за да видя дали е точно този бръмбар, де. Благодаря.
vlax
- майстор
вт апр 16, 2019 4:58 pmnautilus33 написа: Ами значи утре ще разклатя дървото:) Поне така пише, че се води борбата с него. Ще трябва да откъсна някой и друг нападнат цвят, за да видя дали е точно този бръмбар, де. Благодаря.Недей клати дървото, защото те се завират в цвета и при разклащане трудно падат.Трябва яко разклащане,което не е добре за дървото,поне при мен е така.Първо погледни дали за тази гад става въпрос,лесно се забелязва.Аз миналата година ги махах механично,но кой знай какъв успех нямах.Тази година махнах 3-4 бръмбара колкото да ги сплаша

Последна промяна от vlax на вт апр 16, 2019 5:21 pm, променено общо 1 път.
nautilus33
- майстор
Пише, че с пръскане става трудно, защото имал много дебела обвивка, която го пази от препарати. Утре ще разгледам да видя какво е.
vlax
- майстор
вт апр 16, 2019 5:15 pmnautilus33 написа: Пише, че с пръскане става трудно, защото имал много дебела обвивка, която го пази от препарати. Утре ще разгледам да видя какво е.Пише да се пръска на фаза бутон.По ягодите и черешата не съм виждал при мен.

preslav
- майстор
вт апр 16, 2019 5:15 pmnautilus33 написа: Пише, че с пръскане става трудно, защото имал много дебела обвивка, която го пази от препарати. Утре ще разгледам да видя какво е.Не съм специалист, но дебелата обвивка няма значение, всички инсектициди разчитат на това, че насекомото ще си похапне от тях - пръскане му е майката и дано пукясат всичките добитъци!
vlax
- майстор
вт апр 16, 2019 5:57 pmpreslav написа: .....пръскане му е майката и дано пукясат всичките добитъци!Ще нарушим хранителната верига,екологичното равновесие.

Когато бях малък баща ми и на неговата възраст освен син камък,вар и купроцин супер друго не знаеха и не се интересуваха.Пръскаха само лозето.Черешите,ягодите,ябълки ,круши,сливи и др. в нашия двор никога не бяха пръскани.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература