• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolson - майстор
Да, забелязах го това 40/60% отопление инсталация. На мене общата крайна сума ми се струва пак ниска. Не разбирам на какво се дължат тези разлики в сградната инсталация при различни "блокове". Вероятно на загуби от общите части. Понеже никога не съм живял в апартамент, се записах в темата от любопитство, защото винаги съм смятал централното парно отопление за най-евтино и подходящо за кондита (пък и не само).
Antonii - майстор
Такова отношение се получава когато има кражби.
Явно при вас това е налице.
А по наредба за сградна инсталация се приема определен % от общо постъпилата енергия в сградата и няма нищо общо с действителните загуби през щранговете.
kozl - майстор
пон апр 22, 2019 7:05 pmLazarGanev написа:
пон апр 22, 2019 6:34 pmnikolson написа:
Това за много пари ли се смята?
Като пари не е много, ама ако погледнеш разбивката - не ми се вижда нормално за дето минават тръбите през твоя апартамент да ти взимат почти толкова, колкото ти взимат за радиаторите (освен ако не си ползвал радиаторите де). За мен нормалното е сградната да клони към нула. Така е при новите инсталации.
Преди години % на сградната инсталация се гласуваше на общо събрание от 10 до 30%.
Повечето ЕС гласуваха по 10%. Минаха години е сега гледам в няколко сгради, където имам инфо, коефициента е на максимума 30%.
В наша сграда сме с апартаментни топломери. В началните години коеф. за сградна инсталация беше 10%, колкото бе гласуван. Сега се получава около 30%. Е няма логика, щото има по един вертикален щранг за апартамент. Обаче като поисках да се добави втори топломер в абонатнага, само за БГВ и от Топлофикация отказаха.
Аз лично имам подозрение, че се прехвърля енергия от тази за БГВ в тази за ОИ. Как става това :? Еми "добронамерени" комшии гепват от топлата вода и така общата годишна сума по отчетени водомери на изразходвана БГВ намалява. По некаква формула се изчислява усреднена енергия за подгряване на 1 куб.метър вода. Умножено по обема изразходвана БГВ в ЕС се получава годишната енергия за БГВ.
Енергията за отопление на имотите се получава от сумата на отчетите от топломерите по апартаменти за потребена енертия за отоплителната година.
От отчетената по общия топломер в абонатната станция потребена енергия се изважда сумата от апартаментните топломери и год.енергия за БГВ. Каквото остане е за сградна инсталация. А защо отказаха втори топломер :?
nikolson - майстор
Добре де, а отоплението на стълбищата как се плаща?
Ми освен да стана Трифон Топлото и да ви обясня кое, как, защо.
Нощувах ено време у шопландия на отворен прозорец при -8.
Ма беше отдавна. Сега е капиталиЗМ. Опраяйти са!
Конкретно;
Разрешавам да се премахват радиатори в София.
Другото е жабуркане на пломби.
kozl - майстор
пон апр 22, 2019 9:39 pmnikolson написа:
Добре де, а отоплението на стълбищата как се плаща?
Ако въпроса бе от кого - от абонатите към съответната абонатна станция. В абонатната станция има топломер, който отчита енергията потребена за ОИ и БГВ. После топлинните счетоводители разпределят тази енергия по ползватели (абонатите).
В наша сгтрада стълбището не е отопляем обем и по проект. В друг блок от 70 г. от предишния век стълбищните радиатори още с началото на ерата топлинно счетоводство бяха премахнати по съвет на топлиннея счети и отопляемият обем в стълбищата заличен като такъв.
Има ли радиатори, трябва да се отчитат. Калкулира се отоплението в стълбищната клетка и съответната енергия се добавя към сградна инсталация, което значи, че се заплаща от абонатите по разпределение по обем в зависимост частните отопляеми обеми на абонатите. Ако радиаторите са премахнати и отопляемия обем на стъбищата не бъде заличен в данните на сградата, то той ще увеличи %-ния дял на абонатите в сметките им за сградна инсталация.
Така че от отоплението на стълбищата са засегнати повече по-големите имоти и в крайна сметка масовото решение е радиаторите падат.
Също така съм свидетел как собственик си премахна радиаторите в апартамента със затапване на изводите (стоманени тръби) под мазилка и след уведомление и проверка на топлинния счетоводител, сега заплаща само сградна инсталация.
Аве имаше там неква съпротива от страна на топ.счети, че като премахне изводите и ги скрие немало къде да си сложат пломбите, ама собственика успя да се наложи, та приеха обстановката.
В крайна сметка, какви са топлинните счетоводители :? Ами разпределители де го карат по принципа "на баницата мекото и на работата лекото". Години наред минавали наша сграда и понеже ги мързело в гаражи да отчитат водомери - не отчитали на вси гаражи, а само на тези на добросъвестните собственици. От няколко години отчетите се правят в мое присъствие и те така един гараж гръмна с към 700 лева за топла вода, щото години не е плащал, а неговия дял се е разпределял по другите абонати.

И още има верващи, че са надлъгали Топлюфикацията, а то преееееали комшиите :shock:
LazarGanev - "Велик майстор"
вт апр 23, 2019 7:03 amkozl написа:
И още има верващи, че са надлъгали Топлюфикацията, а то преееееали комшиите :shock:
Аз си мисля, че повечето знаят кого надлъгват, ама не им пука
muhala - майстор
пон апр 22, 2019 8:42 pmAntonii написа:
Такова отношение се получава когато има кражби.
Явно при вас това е налице.
А по наредба за сградна инсталация се приема определен % от общо постъпилата енергия в сградата и няма нищо общо с действителните загуби през щранговете.
По сметките ли разбра какво е отношението ? Две зими преди това не живях там и плащах пак по около 200 лв за сградна инсталация и 0 за подгрев на вода и 0 за отопление. Това би означавали, че още повече крадът. Обаче не е така. В извлечението от топлинния счетоводител пише, че загубите в сградата са 29%. Аз съм съгласен с това, защото тогава, когато не се отоплявах, правех ремонт и зимата температурата вътре не е падала под 18 градуса.
Antonii - майстор
Ако става въпрос за старо строителство 200лв за сградна инсталация си ОК.
Ако говорим за ново, то суми за сградна инсталация над 100лв на сезон не е ОК.
И ако тия два щранга (при ново строителство) отдават 29% от топлинната енергия в сградата, то незнам защо хората въобще се набутват за радиатори.
  • 1
  • 2

Тема "Могат ли да се премахват радиатори в София?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: