• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
нед апр 28, 2019 8:56 pmRumen89 написа:

... ще разгледам и вашето предложение.
Котелът е само за пример на вертикално разположени топлобменници. Ако горях слънчогледови пелети, щях да взема този
https://rakoczy.pl/oferta/kotly-klasy-5-na-pellet
Вземи си един Грейко с пружините и не се занимавай с измислени котли.
Вертикалното разположение може да е от полза само нямаш достатъчно тяга на комина - нисък комин или с много чупки.
Последна промяна от 6osi6 на нед апр 28, 2019 9:44 pm, променено общо 1 път.
lz2skt - специалист
Румене,какво те притесняват правилата на форума ...Кой ти ги спазва или норми на поведение или нормално държание без лични нападки или има някой ,който адекватно да контролира тези неща ?
Rumen89 - специалист
нед апр 28, 2019 9:31 pmlz2skt написа:
Румене,какво те притесняват плавилата на форума ...Кой ти ги спазва или норми на поведение или нормално държание без лични нападки или има някой ,който адекватно да контролира тези неща ?
Нека хората който търся информация за даден продукт да се информират. Също така и на мен ми е интересно. Доколкото за информация за IVG ето линк http://emtelterm.com/produkti/peletni-k ... -30kw-g-94
Rumen89 - специалист
Ето информация

Прикачен файл

Screenshot_2019-04-28-21-40-35.jpeg
lz2skt - специалист
Моето мнение е също ако гориш слънчогледови пелети вертикални топлообменници с мех.почистване.Вече останалото зависи от парите ,които си склонен да дадеш.А те се дават за 20-30години напред ...сегашните младежи дават по 1500лв за телефон с живот 3-4г .Всички ние сме потребители и колкото и да сме шовинисти или настроени протекционистки да купуваме български стоки обикновено избираме оптималният вариант за нас като цена и качество и удобство,без значение производителя.....Ето например на мен ми се налага да си купя кола-ако държа да е българска трябва да купя или Булгар Рено или Москвич Алеко.Разбира се примерът не е много коректен ,но е показателен.
6osi6 - майстор
Влез в сайта им и виж какъв енергиен клас са дали на котела - "А" с два плюса.
http://ivg-bg.com/boiler.html
Двата полски котела по-горе отговарят на "А+" и "А", нищо че първият е модел от тази година, а вторият е от 2017 г.
Значи ИВГ-то е с по-добра ефективност от тях.
За да си сигурен, можеш да поискаш сертификата за енергийна ефективност от фирмата, длъжни са да ти го дадат и да пишеш какво са ти отговорили. Нека и други хора, които търсят информация, да се информират.
lz2skt - специалист
В България ако е издаден сертификата може и 101% кпд да ти напишат...Разбира се срещу съответната сума...Перпетум Мобиле от първи род...
6osi6 - майстор
нед апр 28, 2019 10:55 pmlz2skt написа:
В България ако е издаден сертификата може и 101% кпд да ти напишат...
Могат да пишат каквото искат, само че трябва да постигнат определени норми - ефективност над 77% в минималната мощност, която за ИВГ 30 ще е 10кВт. В нея котелът ще трябва да даде фини прахови частици и серен оксид под 40 и под 500 микро гр. на м3, при 10% излишнен кислород, което няма как да стане с тази горелка и с вертикален котел, без поставянето на капани за ФПЧ между ходовете и най-малко една керамична плоча на първия ход. За да хванат "A ++" резултатите за ФПЧ трябва да са под 15 мг/м3. Viessman Easypell дава под 20 мг/м3 и е "А+", но при него има повторно изгаряне на недогорелите газове, регулиране на горенето по температура на пламъка и огънят не бие директно във водната риза :idea:
Christo - майстор
пон апр 29, 2019 12:18 am6osi6 написа:
нед апр 28, 2019 10:55 pmlz2skt написа:
В България ако е издаден сертификата може и 101% кпд да ти напишат...
Могат да пишат каквото искат, само че трябва да постигнат определени норми - ефективност над 77% в минималната мощност, която за ИВГ 30 ще е 10кВт. В нея котелът ще трябва да даде фини прахови частици и серен оксид под 40 и под 500 микро гр. на м3, при 10% излишнен кислород, което няма как да стане с тази горелка и с вертикален котел, без поставянето на капани за ФПЧ между ходовете и най-малко една керамична плоча на първия ход. За да хванат "A ++" резултатите за ФПЧ трябва да са под 15 мг/м3. Viessman Easypell дава под 20 мг/м3 и е "А+", но при него има повторно изгаряне на недогорелите газове, регулиране на горенето по температура на пламъка и огънят не бие директно във водната риза :idea:
Приложил съм списъка на котлите, разрешени за продажба в Германия, състоянието от март, тази година. Файлът е с формат pdf. Преименувайте го преди да го отворите. Мента не може да стане, защото изпитват котлите преди да дадат разрешението за продажба. Има КПД-та около 106-7%, но това са кондензни котли. Трябва иноксов комин и вана за събрания конденз. Горещата вода е 50-60 градуса и стават главно за подово. Масово котлите са с КПД 90-93% Има полски, чешки, турски, италиански, унгарски... Български няма, и сигурно си има причина за това. Аз знам десетина причини, сигурно има още стотина, които не знам. Сигурно може и по нашите ширини да се направи читав котел. Той ще струва колкото тези в Германия, сиреч 15-30К лева и малко хора ще могат да си го позволят. На тези фантастични КПД-та на нашите котли трябва да се гледа като на кукички за шарани. Под 90% е реалността, колко надолу, не знам.

Прикачен файл

ee_biomasse_basisfoerderung_anlagenliste_automatischbeschickt.zip
(789.63 KиБ) Свален 149 пъти
gnt69 - майстор
пон апр 29, 2019 8:36 amChristo написа:
Сигурно може и по нашите ширини да се направи читав котел. Той ще струва колкото тези в Германия, сиреч 15-30К лева и малко хора ще могат да си го позволят. На тези фантастични КПД-та на нашите котли трябва да се гледа като на кукички за шарани. Под 90% е реалността, колко надолу, не знам.
На първо гледане в тоя спъсък са Бърнитите пък не ги хвалят много. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Котел IVG мнения и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: