Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
dando - напреднал
Здравейте, Колеги,

Преди време в тухлена стена положих вертикалната секция на гофрирана тръба за комуникационни кабели, като си оставих около 60 см свободни за свързване с хоризонталната секция:
Изображение

При измазване на стената, майсторите са изрязали или счупили цялата оставена дължина и в момента изглежда така:
Изображение
Изображение

Как бихте ме посъветвали да свържа плътно отрязаната тръба от вертикалната секция с тази от хоризонталната?

Може би най-добрият вариант е с муфа, подобна на тази:
Изображение

За съжаление в моя случай е неприложим, а и за типа гофрирана тръба, който ползвам, няма налични муфи в магазина.
Виждам, че друг удачен начин е да се свържат, като се допрат челата на двете тръби и се залепят с навиване на изолирбанд:
Изображение

Ще се полага подова замазка и съответно трябва връзката да не допусне попадане на материал вътре в тръбата, който би я запушил.

Имам гофрирана тръба с по-малък диаметър, която влиза плътно в положената вече тръба, но по този начин ще намаля сечението и съответно няма да мога да положа толкова кабели, колкото бих могъл с по-широката тръба.
Мислех си да отрежа точно края на хоризонталната тръба така, че да пасва плътно на вертикалната. След това да положа някакъв шлаух върху връзката, например термосвиваем (стига да не деформира пластмасата на тръбата). Или да използвам тънкостенна тръба, която да залепя от вътрешната страна на двете тръби (да изпълнява ролята на нещо, подобно на щуцер).

Ще се радвам на идеи и практически съвети :)

Благодаря Ви предварително!
tzetz009 - специалист
:? 'Ми , к'во има да го мислиш . Къртиш мазилката 15 "санта" и си правиш снадката вътре в стената . После няма как да ти се пречка при изтеглянето на кабелите , тъй-като ще е вертикална . Малко гипс и хоп-готово . Играчка си е , но то кой не ходи подир г@з@ на мазачи и картонаджии и ...... !

:partyman: :partyman: :partyman:

Редакция : Всъщност темата е "бъзик" , нали ?!? Ако трите конзолни кутии са твое дело как смяташ да събереш троен лицев панел или три отделни лицеви панела :cool: ?????
dando - напреднал
Привет,

Благодаря ти за съветите tzetz009!

Темата не е на шега :) Предполагам, че имаш предвид малкото отстояние между конзолните кутии.
Видях, че електротехниците са монтирали по същия начин по три кутии в останалите стаи и затова процедирах по този начин. Те са ползвали модулни конзолни кутии на Schneider за тухлени стени, които пак са монтирани една до друга без отстояние.

Какво е правилното отстояние при такъв монтаж?
Благодаря!
radius - майстор
Що не си пуснеш кабелите преди замазката, че като ти натъпчат гофрите ще се чудиш после що така.
За шнайдер асфора е 70мм разстоянието.
lov - майстор
Взимаш една педя от следвашия размер по голямо гофре и напъхваш двете тръби вътре докато им опрат челата. Може да фиксираш и с PVC лента и те това е. Но на твое място не бих ползвал такова гофре ако после ще опъвам кабелите. Той колегата по горе те е предупреди на какво ще заприлича ако пак нямаш контрол над майсторите докато правят замазката. Ако все пак решиш да е така пусни си водач а тръбата. Или пък си сложи кабелите предварително. За водач аз лично ползвам тел от телоподаващо. Може и друга по дебела но такава имам а и е достатъчно здрава и по лесно се работи особенно ако има много чупки.
GalinBelos - специалист
Така както си монтирал конзолите , не можеш да монтираш после три неща в общ панел . Вместо да мислиш варианти за снадка , направо кърти всичко и го прави на ново , хем и ще пуснеш ново парче гофра . И ако питаш мен , направо си гипсирай една тройна конзола за гипсокартон, там поне не можеш да объркаш разстоянията .
tzetz009 - специалист
Прикачен файл:
11300-image-40913.jpg
Отиваш в близката бакалия и търсиш таковУ ! Купуваш си и допълнителни видии , за да можеш да застопориш всеки контакт в четири точки ! Ако ти е свършил гипса - купуваш ( леф и два'есе килото ) и не икономисваш този път ! Ако дойда и дръпна щепсел от бъдещият ти контакт ще ми остане всичко в ръцете ! В момента не се вижда никакъв гипс зад конзолите ти !

И поздрави "еладжиите" , ако ги видиш :wink: !

:partyman: :partyman: :partyman:
chapara - майстор
Кърти и си го направи като хората, а за да не ти тъпчат, забъркай пясък и цимент и си обмажи гофрето по пода :wink:
muhala - майстор
пон май 06, 2019 6:10 pmGalinBelos написа:
... И ако питаш мен , направо си гипсирай една тройна конзола за гипсокартон, там поне не можеш да объркаш разстоянията .
+1. И аз така процедирам. :supz:
yanko78 - специалист
нед май 05, 2019 10:48 pmradius написа:
Що не си пуснеш кабелите преди замазката, че като ти натъпчат гофрите ще се чудиш после що така.
За шнайдер асфора е 70мм разстоянието.
Абсолютно подкрепям! Къде ша дърпаш кабели, при положение, че всичко ти е открито. Лично аз, не виждам много смисъл от двоен контакт, по добре да са по на често. Винаги можеш да вкараш едно “щекерче” в единичния и да стане троен. Ако третото гнездо е за интернет кабел или кабелна, също може да се помисли. Доло на земята, не бих си сложил телевизора, по скоро на нивото на очите осачен и там да ходи и лан кабела. В последствие, можеш да си скриеш рутера зад телевизора. Ако ползваш IPTV, също ще е по добре, един кабел по малко ще се вижда между ТВ и някоя лавичка на която би седял.

Тема "Съединяване на плътно отрязана гофрирана тръба" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: