Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб май 18, 2019 6:24 amNinthRaven написа:
А на мен ми се иска да не се гаси ако може.
Няма как да не се гаси горелката, тъй като жилището е малко и има малки топлозагуби. Дори и на минимална мощност да работи, пак е повече от нуждите, а пък на минимална мощност като работи продължително, резултатът е почти същия като в суспенд. Най-доброто решение за случаи като твоя е буфер с малко автоматика за управление - тогава горелката ще се включва рядко и ще работи само на пълна мощност с дълги почивки.
NinthRaven - напреднал
съб май 18, 2019 7:09 amLazarGanev написа:
съб май 18, 2019 6:24 amNinthRaven написа:
А на мен ми се иска да не се гаси ако може.
Няма как да не се гаси горелката, тъй като жилището е малко и има малки топлозагуби. Дори и на минимална мощност да работи, пак е повече от нуждите, а пък на минимална мощност като работи продължително, резултатът е почти същия като в суспенд. Най-доброто решение за случаи като твоя е буфер с малко автоматика за управление - тогава горелката ще се включва рядко и ще работи само на пълна мощност с дълги почивки.
Понеже цялата магия явно е от преорамеряването на радииаторите (моя грешка) :mrgreen: ,дали ще сработи донякъде поне,ако спра единият от радиаторите в дневната? Там са два по 2.2кв и в кухнята един 2.7, до дефакто помещението е едно,около 40кв. За главите разбрах, ще ги отворя докрай. Вкарах си я тая беля в началото,щото къщата нямаше изолация,а сега има. Така както го казваш,явно единият радиатор в дневната идва излишен. Или поне докато температурите с приемливи. В студено време ще се пуска,то е ясно .
.
Човек, няма как да стане горелката да работи постоянно без да спира ине ти трябва. На жилището ти в момента му трябват 2-3-5кВт - няма как горелката да работи стабилно и качествено на тези киловати, освен ако котелът ти не е съвременен газов, кондензен, с голяма модулация, напр. 2-12 или 2-14кВт! С пелетен котел решението ти е единствено буфер!
NinthRaven - напреднал
съб май 18, 2019 7:53 amLazarGanev написа:
Човек, няма как да стане горелката да работи постоянно без да спира ине ти трябва. На жилището ти в момента му трябват 2-3-5кВт - няма как горелката да работи стабилно и качествено на тези киловати, освен ако котелът ти не е съвременен газов, кондензен, с голяма модулация, напр. 2-12 или 2-14кВт! С пелетен котел решението ти е единствено буфер!
Разбрах,благодаря. Явно няма да стане при мен без буфер. Не че е кой знае какъв проблем, зимата я изкарах идеално при 25градуса в къщи. Остава с само малкият шнек да се оправят нещата. Явно иска по добро чистене от това което съм правил и ще си взема бележка. Не ми тежи,предвид дървата миналите сезони. Благодаря за съветите,надявам се да не съм бил дразнител някакъв,ама като не съм специалист :-D =P~
Точно така - ако си перфекционист - само буфера е решение за малко и изолирано жилище, но не е евтино. Другият вариант е да си караш както досега и да поостъргваш по-често стените на камерата от кокс. И го оставяй вътре кокса, той ще си изгори.
NinthRaven - напреднал
съб май 18, 2019 8:32 amLazarGanev написа:
Точно така - ако си перфекционист - само буфера е решение за малко и изолирано жилище, но не е евтино. Другият вариант е да си караш както досега и да поостъргваш по-често стените на камерата от кокс. И го оставяй вътре кокса, той ще си изгори.
Тая година определено няма да стане,че съм на фаза "покрив",а кинтите са кът.Може би догодина,живот и здраве. Още нещо да питам: полезно ли е да увелича температурата на котела,която е 65 в момента, на 75? Ще има ли ефект в моя случай и какъв? Или да не пипам? Питам,защото имам чуството,че отвреме на време не изгарят докрай пелетите.
andy_forresite - майстор
С оптимизиране на настройката за мощност 1 може да се постигне значително подобрение. Трябва да кажеш колко килограма пелети падат за 6 минути (с изваждане на гофрираната тръба от шнека към горелката, поставянето и към съд 7-10 литра и включване на двата кабела в задната част на горелката един в друг - за 6 минути и премерване грамовете паднали пелети за това време). След това напиши колко секунди се подават пелети за мощност 1, през какъв интервал и с колко оборота се върти вентилатора на тази мощност.
Подаването на пелети може да се направи и много малко, като това зависи от качеството на пелетите. Някои с нищожно подаване горят и при 650-750 оборота, а други искат 1060-1100, понякога и повече.
Така и не разбрах колко стаи отопляваш. Разбрах само че в 40 кв.м. помещение имаш малко над 5 kw радиатори. Изобщо не е много радиаторната мощност. Аз съм поставил 11,3 kw на толкова и понеже стаите въобще не задържат топлото, радиаторите парят и като резултат поддържанията са невъзможни. Не казвам че това е добре, разбира се...
А защо чистиш всяка седмица тези сензори? Аз изкарах 2 пълни години и не съм чистил нито един. Те са си чисти. Дървен пелет не е виждала, освен на снимка. Гофрето прозрачно ли е, или е се е запрашило и е станало непрозрачно?
Антикондензният вентил се купува отделно и се монтира за защита на котела. Поставя се в малък кръг до входа на котела с цел да пропуска вода над определена температура. Повечето са фиксирани на около 60°С.
На теб ти трябва задание 65 градуса вода, граници на модулация 10, 5, 0 и примерно за мощност 1: 1,4 сек зареждане, пауза 45 секунди и вентилатор на 1080-1120 оборота, което на колко процента отговаря си нямам на идея (това зависи от напрежението 230V у вас; у нас е 242-260 волта и е 36-37%).
NinthRaven - напреднал
съб май 18, 2019 9:45 amandy_forresite написа:
С оптимизиране на настройката за мощност 1 може да се постигне значително подобрение. Трябва да кажеш колко килограма пелети падат за 6 минути (с изваждане на гофрираната тръба от шнека към горелката, поставянето и към съд 7-10 литра и включване на двата кабела в задната част на горелката един в друг - за 6 минути и премерване грамовете паднали пелети за това време). След това напиши колко секунди се подават пелети за мощност 1, през какъв интервал и с колко оборота се върти вентилатора на тази мощност.
Подаването на пелети може да се направи и много малко, като това зависи от качеството на пелетите. Някои с нищожно подаване горят и при 650-750 оборота, а други искат 1060-1100, понякога и повече.
Така и не разбрах колко стаи отопляваш. Разбрах само че в 40 кв.м. помещение имаш малко над 5 kw радиатори. Изобщо не е много радиаторната мощност. Аз съм поставил 11,3 kw на толкова и понеже стаите въобще не задържат топлото, радиаторите парят и като резултат поддържанията са невъзможни. Не казвам че това е добре, разбира се...
А защо чистиш всяка седмица тези сензори? Аз изкарах 2 пълни години и не съм чистил нито един. Те са си чисти. Дървен пелет не е виждала, освен на снимка. Гофрето прозрачно ли е, или е се е запрашило и е станало непрозрачно?
Антикондензният вентил се купува отделно и се монтира за защита на котела. Поставя се в малък кръг до входа на котела с цел да пропуска вода над определена температура. Повечето са фиксирани на около 60°С.
На теб ти трябва задание 65 градуса вода, граници на модулация 10, 5, 0 и примерно за мощност 1: 1,4 сек зареждане, пауза 45 секунди и вентилатор на 1080-1120 оборота, което на колко процента отговаря си нямам на идея (това зависи от напрежението 230V у вас; у нас е 242-260 волта и е 36-37%).
Наврял съм си го до макарите в момента с чистенето на тръбата на малкият шнек. Голяма шитня. Останах без кожа на ръцете. Ама ще стане. По въпроса за антикондензния вентил,може ли примерна схема, моля?Трябва да го сложа,щото с конденза голям зор. Тече отвсякъде,а не искам. Топля три спални,малка баня, коридор,дневна и кухня,като последните са свързани,демек няма врати. Коридора и спалните ми са с метър по високо от останалата част и топлият въздух бяга нагоре. В коридора,до входната врата съм сложил малък радиатор 1кв,че е северна вратата. Общо радиаторите са около 18кв. Ама ще махна термоглавите в дневната и кухнята,че явно пречат на термостата.Тая работа с конденза ако оправя,друго не ми трябва,системата топли,чак дразни. Аз изкарах по къс ръкав,децата по потници,а жената по гащи,цяла зима. Разхода ми го закова на 24 килограма на денонощие. И това при положение,че съм горил от 16.10 до 12.05. без прекъсване. При цена от 180 лева на тон с транспорта,мисля че е екстра. Предната зима дадох 1200 за дърва и то до края на март. Само да се ошетам със шнека и да сглобя всичко,ще направя пробите и ще пиша какви са настройките в момента. И ще я запаля,че е нещо ладовина на жената и мрънкя,пък е ся ще се мръкне,ще ме споходят разни нужди и трябва да имам очи,нали. :-D
andy_forresite - майстор
Разтривай климатиците. Сега не е за котли.
Виж за схема в нета. Напиши свързване на трипътен вентил за парно. Ще ти излязат линкове към този форум.
Трябва да се източи водата и да се преправят тръби плюс докупуване на малко тръби и фитинги. Изгражда се малък кръг до котела с байпас на горещата вода към връщащата се от радиаторите. Вентилът смесва горещата и студената като подава към входа на котела вода с температура 50, 55 или 60 градуса, каквито са най-много по магазините. Търси Esbe, Herz или термовар. Да е с пряко действие.
Главите сложи на 5. Не ги махай от радиаторите.
NinthRaven - напреднал
съб май 18, 2019 12:36 pmandy_forresite написа:
Разтривай климатиците. Сега не е за котли.
Виж за схема в нета. Напиши свързване на трипътен вентил за парно. Ще ти излязат линкове към този форум.
Трябва да се източи водата и да се преправят тръби плюс докупуване на малко тръби и фитинги. Изгражда се малък кръг до котела с байпас на горещата вода към връщащата се от радиаторите. Вентилът смесва горещата и студената като подава към входа на котела вода с температура 50, 55 или 60 градуса, каквито са най-много по магазините. Търси Esbe, Herz или термовар. Да е с пряко действие.
Главите сложи на 5. Не ги махай от радиаторите.
Така. В момента настройките ми са следните:
Продухване
Вент 20
Почеист 1
Начало
Повтр3
1во зар 68
Запалване
Нагр. 10 сек
Вен 46-6мин
42-6мин
Разгаряне
Време1 220
Време2 180
Мощност2
Модулация
Р3-10
Р2-5
Р1-0
Мощност 3
Зареж 10сек
Цикъл 45
Вент 60процен
Мощност 2
Зареж 6сек
Цикъл 45 сек
Вент 55
Мощност 1
Зареж 4 сек
Цикъл 45
Вент 50
Поддържане
Вент 0
Поддържане огън
Макс 50мин
Авт.почистване
Начало 0
Брой 1
Оборудване
Вътр шнек -маркирано
Почистване -маркирано
Термостат - немаркирано
Режим вътр. шнек
Променлив фиксиран
Вътр. шнек
Реторта 150
Периферия
Помпа отопл.-маркирано
Помпа БГВ- немаркирано
Трмостат- маркирано
Фотодатчик
90/10
10/90
Темп диапазон
Мин 60
Макс 80

Измерих количеството на F.Load- зареди канче литър за 56 секунди.
За 6 минути в кофата изтекоха 3.410 килограма пелети. Това е.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: