Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
GeorgiIvanov - помощник
нед май 19, 2019 5:40 pmiliya_i написа:
Можеш да уточниш поне типа на контактите. Явно не са най-честите подови контакти, а може би от старите полускрити, които са в плитки конзоли, до половина в панела и останалото навън.
Като проверява как са стегнати кабелите в коя посока излизаха от конзолата? Бас, че са надолу?
Панелката е на 30 години. Не съм сигурен какво е конзола, но има два видимо дебели проводника които слизат от тавана и към тях са свързани други по тънки кабели които се разклоняват наляво, надясно и един надолу (за него писах в цитата на колегата).
iliya_i - майстор
Дай някоя снимка. На последният контакт в който има нула и на първият който няма. Как разбра, че това с четирите кабела се захранва от горния, а не от долния кабел :?

Можеш да драснеш и една схемичка на ръка на панелката - къде са контактите дето има и където няма нула и да я снимаш с телефона.
Последна промяна от iliya_i на нед май 19, 2019 5:58 pm, променено общо 1 път.
GeorgiIvanov - помощник
нед май 19, 2019 5:51 pmiliya_i написа:
Дай някоя снимка. На последният контакт в който има нула и на първият който няма. Как разбра, че това с четирите кабела се захранва от горния, а не от долния кабел :?
Няма първи и последен. Всички контакти в тази част на апартамента имат фаза и нямат нула. Не знам за какви четири кабела.
iliya_i - майстор
нед май 19, 2019 5:57 pmGeorgiIvanov написа:
Не знам за какви четири кабела.
GeorgiIvanov написа:
...но има два видимо дебели проводника 1 които слизат от тавана и към тях са свързани други по тънки кабели които се разклоняват наляво 2, надясно 3 и един надолу 4 (за него писах в цитата на колегата).
Последна промяна от iliya_i на нед май 19, 2019 6:03 pm, променено общо 2 пъти.
miliad - майстор
В много панелки контактите са последователно свързани. И за това в кутията има по 4 жила.
Ако искаш помощ, предостави инфото за което те моли колегата.
Иначе вадим боба и ясновидските кълба и се почва.
GeorgiIvanov - помощник
нед май 19, 2019 6:02 pmmiliad написа:
В много панелки контактите са последователно свързани. И за това в кутията има по 4 жила.
Ако искаш помощ, предостави инфото за което те моли колегата.
Иначе вадим боба и ясновидските кълба и се почва.
Изображение
Изображение ИзображениеИзображение Изображение

Прикачен файл

WP_20190519_001.jpg
iliya_i - майстор
Потърси с почукване по стената на 10-30 см под контакта не бие ли на кухо. При някои там има разклонителна кутия. Може после да е шпаклован капака и. Виж също ако има твоя стая от другата страна на този панел дали има контакт, който да съвпада по място с този.
Това разклонение в ляво не изглежда да е като за контакт. Може би някоя лампа или друг маломощен консуматор?
(това е по първата снимка).

Аз бих разкачил връзките на фазата, за да установя по кой кабел идва всъщност фазата и да търся съответния му в същата тръба. То така и така удареното парче ще се сменя.

Почни от контакта най-близо до таблото. Ако изчезне фазата и на другите, значи този е първи във веригата.

И пак не разбрах - няма нула в стаята в която слага первази или слага первази в коридора?
GeorgiIvanov - помощник
нед май 19, 2019 6:23 pmiliya_i написа:
Потърси с почукване по стената на 10-30 см под контакта не бие ли на кухо. При някои там има разклонителна кутия. Може после да е шпаклован капака и. Виж също ако има твоя стая от другата страна на този панел дали има контакт, който да съвпада по място с този.
Това разклонение в ляво не изглежда да е като за контакт. Може би някоя лампа или друг маломощен консуматор?
(това е по първата снимка).

Аз бих разкачил връзките на фазата, за да установя по кой кабел идва всъщност фазата и да търся съответния му в същата тръба. То така и така удареното парче ще се сменя.

Почни от контакта най-близо до таблото. Ако изчезне фазата и на другите, значи този е първи във веригата.

И пак не разбрах - няма нула в стаята в която слага первази или слага первази в коридора?
Така. Имам контакт който се намира от другата страна на стената който също не работи. Фазата минава през белия кабел. Нулата изчезна в стаята в която слагах первази, както и от другата страна на стената. На всякъде другаде имам ток. Таблото се намира в коридора и е на около 10-12 метра от стаята и съответно терасата.
GeorgiIvanov - помощник
Обърках. Фазата минава през черния.

Тема "Изгубих "Нулата" на няколко контакта едновременно." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: