• 1
  • 2
Вашето лично помещение
Atanas.b - помощник
Здравейте, за пръв път се захващам с подобна дейсност и имам нужда от малко помощ и евентуална насока в случай, че съм в грешна посока. Имам ниша в стената с размери: дължина-1182мм и височина-1753мм, искам да сложа врата и вътре да направя рафтчета, закачалки или шкафчета + падаща дъска за гладене. Двоумя се между чупеща врата и плъзгаща. Чупещата ме влече повече, понеже ще спести място с отварянето и ще има почти двойно по-голям светъл отвор от плъзгаща такава. Работил съм във фирма за ал. и пвц дограма и от опит знам, че ако сложа плъзгаща, ще имам светъл отвор по-малък от 50% от вратата(което ще бъде може би по-малко от 50см). Насочил съм се към такъв механизъм https://rosi.bg/mehanizam-mepa-s-dve-pa ... -2743.html с врати от термопанел или пдч, зависи кое се вмъква като килограми за товароносимостта. Обаче нямам представа как да взема точни размери за вратата. Като се сложат долна и горна релса какво трябва да се извади като височина, ширината същата ли остава и т.н.Ще бъда благодарен за всякакви насоки или други идеи как може да се направи.
miliad - майстор
Има монтажна схема. Избистри си носещата конструкция и ползвай схемата.
ZEDYCUS - майстор
:-D Схемата е грешна на Мепата, пропуснали са един размер 18мм от общата дължина.

Прегледай тази система на Саличе, много по лесна за монтаж. Пък и не е турска. Не е и скъпа.
http://dikam.com/produktov-katalog/1195 ... alice.html
Atanas.b - помощник
Благодаря за бързите отговори. Пропуснах да кажа, че монтажът ще бъде върху гипсокартон, като най-вероятно няма да се хване никъде в металните профили, а само в картона. При тези видове системи къде пада тежестта? На долната или горната релса, защото на мен ми се струва, че е и на двете.Дали няма да е опасно да не подаде картона. 3 панти дали ще са достатъчни за тази височина?
ZEDYCUS - майстор
Видно е, че тежеста е на горната релса-долната само води долния край на вратата, нещо което липсва в другата система която показах. Щото няма нужда.
Вземи си направи конструкция от пдч или от дъски, идеално отвесирани и под прав ъгъл. Иначе нищо няма да се получи, красота голяма ще стане с тази Мепа и гипскартона, явно твърдо си решил с нея да работиш.
Atanas.b - помощник
Не, не съм решил твърдо, че искам тази система, опитвам се да намеря най-правилното решение. Под конструкция имаш предвид да направя нещо като каса монтирана върху картона и след това на тази каса да монтирам вратата ли? Друг вариант за олекотяване ми е да ползвам термопанел какъвто се слага в пвц вратите - изглежда също като пдч, като цена е почти същото, но е в пъти по-лек. Относно системата Salice, като няма долна водеща релса няма ли вероятност вратата да се клатушка в долния край? То ясно, че производителят го е измислил, но чисто визуално ми се вижда по-паянтаво само с 1 релса.
ZEDYCUS - майстор
Да облечи си нишата с кавото решиш и тогава взимай размери за врати. На тоя гипскартон как смяташ да монтираш рафтовете вътре?
Не е нестабилно(да не веят урагани във вас), ма зависи каква ти е вратата. На тези размери една врата ще е голяма, най добре две по малки.
Atanas.b - помощник
Идеята ми е да ползвам само около 60% от дълбочината на нишата (така,че като отворя да мога и да стъпя вътре). На земята мисля да сложа шкаф висок около 60-70см, който да съдържа чекмеджета според нуждите. Върху този шкаф мисля да сложа плоскост до тавана, която да раздели ширината на две равни части и в тези части да монтирам по една релса за закачалки. Идеята с разделянето е да не е само една релса и тежестта да пада на двете стени от картон. Относно вратата със сигурност ще е от 2 еднакви вратички. Не се стремя и към използване на 100% от обема, просто искам да затворя нишата, да изглежда добре пък и съчетано с това да свърши някаква работа.
miliad - майстор
ПДЧто тежи 680кг/м3, мисля можеш да сметнеш колко ще ти тежат вратите.
Термопанела го забрави, и с HPL покритие да е, не е за тази работа.
В зависимост от системата ,чупещите врати покриват 10-20см от шкафа в зоната на паркиране . Така че, чекмеджета от край до край не стават.
Atanas.b - помощник
Благодаря ви за отговорите и насоките, но сега жената тотално е решила да сменяме концепцията. Цялото обзавеждане в стаята ще бъде по тотално различен начин и в крайна сметка вратата ще бъде като обикновена врата на гардероб. 2 врати от пдч. Та тук въпросът ми е, ако направя каса от пдч хваната за гипсокартона, както предложи колегата по-горе и за нея хвана вратите с по 3 панти дали ще издържи на натоварването? Като при този вариант ще мога да хвана касата и в металния профил на картона на неограничен брой места. Мисля да сложа първо страниците и след това с горната и долната да ги спъна.
  • 1
  • 2

Тема "Чупеща врата за вграден дрешник /гардероб/" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: