Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Master_Kenobi - V.I.P.
Добрите производители на дограма работят с трислоен дървен профил от внос. Обикновено от Австрия, или Германия - там няма 6 - 5 с качеството! :-D
Има български производители на профили, но доколкото знам правят само профили от иглолистен материал. Но ако профилът е троен и читаво направен няма никакви проблеми с т.нар. измятане. Нали това е смисълът на тройното слепване - нишките на трите слоя са разнопосочни и дори ако единият "тръгне" на някъде, другите го държат или "дърпат" в друга посока.
Това с измятането на трислойна дървена дограма е друга градска легенда поддържана от привържениците на изкуственото.

Друг е въпросът, че съм чувал, че някои български проидводители на профил шмекеруват и правят не трислоен, а двуслоен профил. Дори съм виждал такъв. При направени прозорци, не може да се разбере колко слоя е профилът, но това важи и за броя на камерите на доста ПВЦ - профили, на външен вид са еднакви. Така че, ако подозираш проидводителя в некоректност - изобщо не се хващай с него.
Впрочем, дори и с двуслоен профил няма да имаш грижи, ако материалът е добре изсушен - под 10% влажност.

Повечето производители не биха рискували с калпав материал, защото "измятането" на дървена дограма - прозорци и врати - се случва най-късно след две смени на сезоните от топъл със студен и обратното. Тоест, в рамките на една година, което е в гаранционния срок. Едва ли нормален прозводител ще си "минира" работата с такъв проблем.

Ако избереш по-евтините екзотични видове - бял бор, меранти, лиственица - от внос, ще си гарантираш качеството на материала. То и без друго по-скъпите видове са тежки и не са препоръчителни за прозорци.
zvetomil - специалист
Мастер и при ПВЦ и при дървената дограма която е добре изработена с гуми бели и стъклопакет двоен троен и д.р. конденза се получава по стъклото като наи тънката и охладена част на помещението ,а не по профила.(справка На една хижа до нас с дървена дограма вари се чаи и влизат мокри туристи, по профила нема кондез,но по стъклопакета тече яко.)Относно дограмата която слагам и Аз и takezo ,то тя е с бяла гума.Фирмата подготвя цех по немска технология за трислоина дървена с бели уплътнения и възможност за предпазна и в различни цветове алуминиева капачка от вън.Те това е от мен кво и да пишете па ние ше Ви слагаме дограмата.Та нали в България сме една шепа ора и си са знаеме.
peshev-ko - специалист
Ето дограма изработена от български профил,тройна ламела,надлъжно и напречно слепен.Уплътнител във фалца,мартина на ROTO и словенски лак на водна основа.Правена в малка фирма.

Прикачен файл

DSC00097.JPG
DSC00097.JPG (116.82 KиБ) Видяна 9024 пъти
8180 - майстор
Тя май не е за тук темата, ама като сте я подкарали.
На път сте да резсеете скептичността ми по повод дървената дограма в БГ.
В интерес на истината наблюдавам вече две години една (на Карабулев или Градеви - не помня) - засега няма проблеми.
Впроси, по които да помогнете:
- Тези Ватове на Текезо за U-то ли са или...? Дървото не е по-добър изолатор от въздуха, та малко съм изненадан.
- Знаем, че луксовите дървени дограми се комбинират с Ал. "капачки" отвън, както се спомена. Все ще да е за защита на "супер" лаковете !?

Кеноби,
Този път нещо смесваш май уют, лукс, ефективност и практичност (в големия пост). Имам навика да споменавам, че "всеки си хвали автомобила", дори при смяна, повтаря - съвсем разбираемо, но това е повече психология.:)
А всъщност съвсем сериозно питам - почти не е бистрена тази тема сериозно. Мен ме вълнува за къща, където все някак може да се поднови лака, а в апартамент !? Сигурно не е проблем и да се свалят стъклопакетите при нужда, ама съм бос и ме плаши.
valey - специалист
Питане към разбиращите
Това възможно ли е за PVC "висока топлоизолация - 0,79 Bt/ м2 К"
Master_Kenobi - V.I.P.
8180, ватовете са за U-то, да. Въздухът наистина е по-добър изолатор, но като видиш разрез на ПВЦ-профил вътре не е само въздух, нали. Ако го загледаш достатъчно дълго, ще видиш и как би могъл студът да прониква навътре (грубо казано). А пък ако се замислиш какво се случва при направата на ъглите... Никога не знаем как се е постарал производителят, и по-точно конкретният работник и дали обещаните 3 или 5 камери са запазили броя си, или някои от тях и дори всички не са се "обединили" в една. Тоест, при мърляшка работа е възможна да се получи въздушна връзка между камерите и тогава броят им намалява и може да бъде сведен до един.

Дървените дограми с алу капачки наистина имат имат името на луксови, но май е камо заради цената. Не съм само аз, който не ги одобрява. За какво си слагаш дървени прозорци, като ще ги покриваш с метал?! :? Впрочем, такива капачки се слагат и на ПВЦ-профили.
Няма как металът да не е по-здрав и от най-здравия лак. Така е. Но на какви "натоварния" е изложена дограмата, че чак метал. И недей така иронично към лаковете, наистина има страхотни!

8180, защо да смесвам уют и лукс?! Нима ти е уютно в жилище с бяло ПВЦ? За мен усещането е, че съм в болница или офис. Но то си е индивидуално... А за практичността и ефективността не те разбрах. Да не искаш да кажеш, че ПВЦ-то е по-ефективно?

На сериозния въпрос: По принцип много неща са възможни, но дали са нужни? Това, за което пишеш реален проблем ли е, или се опитваш да си представиш какво би станало, ако... Дай повече инфо.
valey написа:
Това възможно ли е за PVC "висока топлоизолация - 0,79 Bt/ м2 К"
Според мен не. Ама знам ли какво са измислили хората?! Поне аз не съм срещал профил с такива показатели.
Къде го видя това?

П.П. Баси как яко друсна докато си редактирах, чак се стреснах! :-D Земетръсче! :-D
valey - специалист
И аз го усетих
А това го прочетох за КВЕ http://www.zargany.com/kbe.htm
Master_Kenobi - V.I.P.
valey написа:
А това го прочетох за КВЕ http://www.zargany.com/kbe.htm
Хаха, тия верно ловят маймуни с трици! Е как да вярваш на секви реклами за профили. Вижте за какво става дума:
Написали са на едно място - високата топлоизолация - 0,79 Bt/ м2 К , на друго място - съпротивление на топлопредаването-0,65 м2С/Bt
Първото е U, второто е R. Тяхната връзка е такава: U=1/R.
Тоест: U=1/0,65=1,54 [W/m2K] (което е доста вероятно).

Ама като гледам как пишат ват и бъркат Келвин с Целзии... Кво да ги правиш. :lol:
8180 - майстор
10x, Master,
Не съм се задълбочавал особено в профилите, освен че под U=1+ e доста съмнително за целия прозорец. Знам по принцип, че едната (голямата камера) е практически загубена, но горе-долу до там.
Чувал съм за проблеми с лаковете (не съм виждал на живо).
За психо... имах предвид, че доста малка е площта на фона на всичко останало, че това да е в основа на избора.
Имам кофти опит с БГ "ламелни" греди, та пак много си зависи от фирмата.
Като му дойде времето, ще си изяснявам.
Иначе все бяло съм боядисвал - мода ли, др. ли :)

Труса в епицинтъра не ме стресна много на 3-ти етаж. Действително по-странно (вертикално) беше спрямо старите спомени.
Скоро качвах телевизор на стойка, та той ми беше по-интересен на 2 ракии. Там си е... Ама ще взема да затегна "хоризонталното" движение, че току виж го "лашне" до край.
Дано е вярно, че слабите трусове са полезни - един вид "олабване" на напреженията.

П.П. И аз имам навика да съдя за фирмите по техническата им грамотност. В случая Bt са по-неприятни. Градусите не влияят на съществото в случая.
masterval - майстор
Само веднъж съм монтирал дървена дограма с монтиран алуминиев профил - мисля, че по-дсобро нещо все още не е измислено.
Който може да си го позволи, само мога да му завидя!

Тема "Дървена или ПВЦ-дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: