Най - вълнуващия въпрос зимно време.
илко илиев - специалист
значи аз ги права така.излиза от печката топлата вода,слагам тетка и на ния вързвам разширителя,след това термометър,след това слагам
разпределителя за колкото радиатора за всеки по отделно
студената вода се слага помпата филтър задължително и разпределител..... за мен тази система е отворена и е,според мен надеждна. спира тока и си хвърля през разширителя и няма страшно.
някои слагат разширителя най на последния радиатор и не могат да обезвъздушат,и когато спре тока се чува едно паткане из радиаторите
защото системата надува.ако титаш мене прави го така и няма да имаш проблем, а пък все пак ти се решаваш
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на чет ное 12, 2009 12:06 am, променено общо 1 път.
romanpm - майстор
Камините са със стъклена вратичка и ако влиза външен въздух за горенето им не мисля че ще се загазова помещението :)
pipbel - майстор
не мисля че ще се загазова помещението
:shock: :? :lol: :gott: :klatsch: :2thumbs:
Oregon - помощник
Първо за изчисленията - Едвали ако седне човек и започне да смята, ще получи по-различни отговори от вече действащи модели. Все пак не става въпрос за отоплителна инсталация на квартал или цяла кооперация та отклонението да е фрапиращо. Във формулите за пресмятане има доста условни неща и коефициенти с големи допустими граници. Човека питаше за стандартно изпълнение, каквото "майсторите" сигурно са правили поне 100 пъти. Но нали има значение координатното разпеделение... посоките на света... въртенето на земята... И като се вземат предвид всичките тези неща се получава примерно 125 W на 1м2 срещу 130 W на 1 м2 при чисто приемливото практическо изпълнение без формули /числата са примерни/. И разликата в крайна сметка като време за изработна е пренебрежимо малка а финансовата надхвърля с 50-100 лева философски достигнатата "икономична" и обоснована документално /...а да не забравя дължите 200 лева за философския проект.../. В направи си сам могат да се обменят идей и практични изпълнения, но за мен са недопустими или поне нежелани стимулите като - достигни сам до решението, а после се обади! Ако имате какво да споделите - споделете го.
По въпроса с димните газове - уви не е толкова просто. Там грешките са трудно поправими или направо непоправими. По въпроса има какво да се мисли и дори се приемат математически формули и модели ;) Та каква беше темата?
EmoZ - специалист
Oregon написа:
Първо за изчисленията - Едвали ако седне човек и започне да смята, ще получи по-различни отговори от вече действащи модели. Все пак не става въпрос за отоплителна инсталация на квартал или цяла кооперация та отклонението да е фрапиращо. Във формулите за пресмятане има доста условни неща и коефициенти с големи допустими граници. Човека питаше за стандартно изпълнение, каквото "майсторите" сигурно са правили поне 100 пъти. Но нали има значение координатното разпеделение...

. . . .за мен са недопустими или поне нежелани стимулите като - достигни сам до решението, а после се обади! Ако имате какво да споделите - споделете го.

По въпроса с димните газове - уви не е толкова просто. Там грешките са трудно поправими или направо непоправими. По въпроса има
какво да се мисли и дори се приемат математически формули и модели
;) Та каква беше темата?
1. Не си разбрал, т'ва не са модели, т'ва е опит за налагане на стандарти, за да се отвори една чистак нова търговска ниша: 'енергийна ефективност', безобразие започнало още през 1997-2000 със серия профанизиращи 'научни' коференции и срещи (на някои от които имах чест да присъствам). Резултата е пълна профанизация и елементаризъм, ма т'ва е толко друга бира!

2. Извинявай, не се заяждам, 'ма явно не си прочел какво точно ИСКА човека и то не е 'нещо стандартно', ей зат'ва му се зарадвах.

3. Няма никакви стимули, има човека интерес - занимава се, пита кое как и продължава напред - учи се и така - като в живота :) .
(Спряха ми хостинга, 'щото не е платен (да се имам и в кухата лейка), но ще го платя и всеки ще има възможност да си смята отоплителните товари в една уеб сметалка - както си требва, като ползва ръководство и базите данни на строителни материали, не съм го писал точно за'тва, 'ма и тва 'ше смята, 'ше ми отнеме няколко седмици да го пусна, от мен толкоз. Ако някой иска да си 'зима по неколкото вата на квадрат или кубик и да се кефи.)

4. Математически формули даже се приемали - от кого :? !. Американският файър депармент си има собствена сметалка, която смята в реално време пожари нарича се CFast (преди 7 години беше свободна за сваляне, ма сега как е не знам), та в тая сметалка, доколкото си спомням, имаше част, която смяташе точно генериране и разпространение на газообразни продукти от горенето на различни материали.
(Виж ако те интересува риъл-тайм сметалка на наводнение в сложна геометрия - имам такава - лично я написах 2002 година за ТОБ*-а на 5 и 6 блок на АЕЦ 'Козлодуй')

*ТОБ - Техническа Обосновка на Безопасността

5. Темата беше, и е за смятане на отопление - не за експертни оценки.

Успех.
:)
2v6 - майстор
siscokz написа:
Искам да науча как да си изчисля и направя сам инсталацията на камина с водна риза като искам да отоплявам апартамент от 80 кв/м. Интересува ме има ли значение как са разположени тръбите за радиаторите. Също така къде трябва да се постави разширителният съд и на каква височина. Идеята ми за парна инсталация включва също така и бойлер със серпентина. Ако може някой да ми помогне, защото като ходя по фирмите да разпитвам все ме обслужват служители, които въобще не са наясно с продуктите които продават и в различните фирми за едно и също нещо ми казват различни стойности. Благодаря предварително за съдействието.
Едно нещо първо да уточним - каква отоплителна инсталация искаш да правиш - парна или водна? :) Сигурно е ясно все пак, че камина с водна риза става за водна инсталация, не за парна...

После разбира се идват изчисленията, като за апартамент на междинен етаж (отопление отгоре, отдолу и отстрани) ти трябват следните изходни данни:
1. Температура на въздуха в стаите.
2. Температура на околния въздух.
3. Площ и конструкция на външните стени (без прозорците).
4. Площ и конструкция на прозорците.

Това е основното за да се изчисли необходимата мощност. Има и други фактори, но при предвиждане на резерв 10-20% няма да окажат фатално влияние.

Оценки от рода на "На толкова квадрата или кубика ти трябват толкова ребра (мощност)" са на нивото на "майсторите" отпреди 50 години! И те вършат работа, но винаги са значително преоразмерени. Въпроса е дали искаш да сметнеш точно и да спестиш 500-1000 лв от сумата за радиатори и камина? Не е толкова сложно все пак!

Чак след това идват сметките за самата инсталацията...
montoya - майстор
2v6 написа:
После разбира се идват изчисленията, като за апартамент на междинен етаж (отопление отгоре, отдолу и отстрани) ти трябват следните изходни данни:
1. Температура на въздуха в стаите.
2. Температура на околния въздух.
3. Площ и конструкция на външните стени (без прозорците).
4. Площ и конструкция на прозорците.

Това е основното за да се изчисли необходимата мощност. Има и други фактори, но при предвиждане на резерв 10-20% няма да окажат фатално влияние.

Чак след това идват сметките за самата инсталацията...
Това го написахте доста хора в темата и никой не даде формулата.
Написана или сканирана от учебник, няма значение.
Просветлете ни ако обичате с нещо от рода на Q /необходима мощност/ = t/в стаите - ама желаната или най - ниската/ +- 23кв.м тухла х 7кв.м ПВЦ 5 камерна дограма по коефициент некакъв
и така.
Другото май са само приказки, че знаете как да си го сметнете.
bad to the bone - специалист
...
Последна промяна от bad to the bone на ср ное 11, 2009 9:25 pm, променено общо 1 път.
2v6 - майстор
montoya написа:
...Това го написахте доста хора в темата и никой не даде формулата.
Написана или сканирана от учебник, няма значение.
Просветлете ни ако обичате с нещо от рода на Q /необходима мощност/ = t/в стаите - ама желаната или най - ниската/ +- 23кв.м тухла х 7кв.м ПВЦ 5 камерна дограма по коефициент некакъв
и така.
Другото май са само приказки, че знаете как да си го сметнете.
Топлината, която се губи през една стена може да се изчисли така:
Q=S.L.dT [W]
където:
S - площ на стената [m2]
L - топлопроводност [W/(m2.K)]
dT - температурна разлика между въздуха от двете страни [K]

При външна температура -20 градуса и вътрешна 20 dT=20-(-20)=40
Топлопроводността L=1/R, където R e общото топлинно съпротивление на конструкцията [m2.K/W]
Общото съпротивление е равно на сбора от съпротивленията на слоевете:
R=R1+R2+R3+R4+...+Rn

R1 и Rn са топлинните съпротивления между въздуха и покритието от двете страни на стената
При статичен въздух (когато не духа вятър) R1=Rn=1/8.7
Съпротивленията на слоевете R2..Rn-1 се смята по-формулата:
R=d/Cp
където:
d - дебелина на слоя [m]
Cp - специфичен коефициент на топлопроводност на материала [W/(m.K)]
Например за тухла четворка Cp=0,33 W/m.K, стиропор - 0.03, вароциментна мазилка - 0.87, циментна шпакловка - 0.93
Общо се получава:
R=1/8.7+0.03/0.87+0.25/0.33+0.03/0.87+0.05/0.035+0.005/0.93+1/8.7=2.49 m2.K/W
Само 5 см стиропор дават 1.43 или повече от половината от това съпротивление!

Така за стена 3 на 4 метра получаваме:
Q=12*(1/2.49)*40=193 W

Тема "Проектиране на парна инсталация чрез камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: