Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dalgia - специалист
popovvv написа:
До dalgia,
ОУ от типа 741 се захранват с двуполярно напрежение.Транзисторите Т1 и Т2 следва да се захранят от стабилизатор на ток за да се увеличи шумоустойчивостта на схемата.Във веригите на Т1 и Т2 последователно на R3, R4 е добре да се добавят тример потенциометри за първоначална настройка.Последователно на R8 също тример за да може да се променя ПОВ и подбере най подходящ хистерезис.
Айде бе сериозно :roll:
popovvv - специалист
С кое от написаното не сте съгласен?
dalgia - специалист
popovvv написа:
С кое от написаното не сте съгласен?
Всичко казано е абсолютно вярно.Само , че тук е изграден компаратор
с ОУ741 и не е необходимо двуполярно напрежение.R8 наистина може да се замени с потенциометър , но останалата част е безмислено да се раздува т.к. това няма да управлява совалка а бойлер.
Иначе казаното от Вас в предишният пост е безгрешно.
antmadara - специалист
Колеги, в темата се е разгърнала много интересна дискусия, от която има какво да се научи, но като цяло може да се каже - Много шум за нищо! Та да се върнем на основния въпрос. Това, за което пита колегата става най-лесно, просто и евтино с терморегулатор на помпата (с настройка около 50 градуса), поставен на изходната тръба на котела или печката, за 20 тина лева.
tinalex - специалист
За 27лв-аз съм така.Термостата е на 60градуса. [/b]
anton_ss - специалист
Колеги много благодаря на всички за интересните предложения!Можеби ще се спра засега на варианта терморег.на помпата,но и ще опитам по-нататъка и с някои от другите предложения. :)
В магазин на Рувекс гледах нещо на което му викаха трипътен вентил с термоглава. Идеята е, че между входа и изхода на серпентината има "байпас", който се управлява от онова нещо. Наглася се температурата примерно на 70. Водата минава през байпаса докато не стигне 70. След това тръгва през серпентината. Като изстине - обратно през байпаса. Помпата си я управляваш както до сега. Ако искаш даже не я спираш въобще.
Чисто механично е. Аз мисля да сложа такова нещо тия дни (на заплата щото и бойлера има да се плаща)
Струва към 70лв Това е евтин и надежден варянт.Доста такива сам монтирал
Bobivan - специалист
milenti написа:
В магазин на Рувекс гледах нещо на което му викаха трипътен вентил с термоглава. Идеята е, че между входа и изхода на серпентината има "байпас", който се управлява от онова нещо. Наглася се температурата примерно на 70. Водата минава през байпаса докато не стигне 70. След това тръгва през серпентината. Като изстине - обратно през байпаса. Помпата си я управляваш както до сега. Ако искаш даже не я спираш въобще.
Чисто механично е. Аз мисля да сложа такова нещо тия дни (на заплата щото и бойлера има да се плаща)
Струва към 70лв Това е евтин и надежден варянт.Доста такива сам монтирал
70 кинта без термоглавата,или с нея?
anton_ss - специалист
Е това е !Според мен най-доброто за случая!Само да го намеря по магазините.

Тема "Бойлер със серпентина идея за авт.изкл." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: