Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, имам нужда от малко помощ за изработката на осветление за аквариум. Аквариума е с размери 95д/40ш/50в, няма никакви капаци ще има висящ такъв, на който ще бъде и осветлението.
Идеята е да бъде на 3 кръга- 1ви кръг- 2 луминисцентни лампи. 2ри кръг- две луминисцентни лампи, но с различни светлини от първите. 3ти кръг- една луминисцентна лампа нощно осветление. Време на светене 10,5ч.
1ви кръг- 2.5ч
1ви+ 2ри- 3ч
2ри кръг- 2.5
3ти кръг- 2.5ч
Идеята е да се симулира максимално естественото осветление в природата, изгрев, обедно слънце, залез, лунна светлина.
Не съм с вързани ръце и когато знам как трябва да се направи нещо го правя. Така, знам за пурите, рефлектори, ел запалване за Т5, кабел канали и всичко останало освен подходящи контролери за времето на включване и изключване на кръговете, както и схема на свързване.
Вие какви контролери бихте ми препоръчали. И дали някой е правил нещо подобно, за да ми покаже примерна схема на свързване?
plamen6703 - майстор
съб юни 01, 2019 8:04 pmRadiwwww написа:
Не съм с вързани ръце и когато знам как трябва да се направи нещо го правя. Така, знам за пурите, рефлектори, ел запалване за Т5, кабел канали и всичко останало освен подходящи контролери за времето на включване и изключване на кръговете, както и схема на свързване.
Вие какви контролери бихте ми препоръчали. И дали някой е правил нещо подобно, за да ми покаже примерна схема на свързване?
Остави "пурите" за пушачите, за целта най-добре ще се получи с "лед" осветление. може да разгледаш тук какво обсъждат https://aquariumbg.com/forum/problemi-s ... svetlenie/ https://aquariumbg.com/forum/akvariumno ... rasteniya/ или с търсачката на този форум да прочетеш повече за "лед" осветлението и да видиш дали това не е твоя вариант.
Успех! :partyman:
Благодаря, за насоката за форума, но и двата форума за акваристика ги чета от година, особено за осветлението едва ли има тема, която да не съм видял и в двата. Там стигнах до извода, че или те хвалят колко си добър, или ти обясняват, че нищо не разбираш, но съвет и помощ........ Спрял съм се на. пури поради няколко причини. Точни спектри на светлината в зависимост какво искам да постигна, лесна смяна ако изгори пурата, както и, че имам опит с лед осветление за аквариум и там най- малката грешка води до появата на водорасли, а отстраняването и може да се окаже трудна задача.
plamen6703 - майстор
съб юни 01, 2019 9:21 pmRadiwwww написа:
Спрял съм се на. пури поради няколко причини. Точни спектри на светлината в зависимост какво искам да постигна, лесна смяна ако изгори пурата, както и, че имам опит с лед осветление за аквариум и там най- малката грешка води до появата на водорасли, а отстраняването и може да се окаже трудна задача.
Не казваш в аквариума дали ще има растения, това също има значение. Чел си всичко за осветлението на аквариума, но не си разбрал, че има цветна температура, светлинен поток.
Примерно, светлина сутрин и на свечеряване около 5000 К /Келвин/, към 10 часа може да е вече около 5500 К., на обяд 6000-7000 К., ясно синьо небе приблизително 10000-11000 К.
От изброеното от теб само лесната смяна на "пурата" е "предимство", но избора е твои ръце. :partyman:
nikolov333 - майстор
Мисля, че за да е близо до естественото осветление, освен цветната температура в Келвини, най-важните показатели за леда са CRI-RA.. За съжаление сегашното ниво на масовото производство светодиоди, не е много добро, по отношение на тези показатели..
Иначе, на въпроса ти за редуването на различните осветления.. има едни радио-управляеми контакти в щайнбергер с дистанционно на което можеш да зададеш таймери за цикличността на включване на 4-ри контакта от един канал.. http://steinberger.bg/product/2777/dist ... takti.html
Прочети в инструкцията, ще ти свърши ли работа. http://steinberger.bg/userfiles/product ... eb71c5.pdf
С три такива контакта..общо към 50 кинта.
http://steinberger.bg/product/2776/k-t- ... t-3br.html
Има и други опции, но повечето от тях ще са по трудни или скъпи за реализиране..
miroki - майстор
Ако не става въпрос за морски аквариум (соленоводен де) Не се хаби.
Вземи си аквастар и гро лукс. По двойки. И това е достатъчно, с диод спектър няма да уцелиш, а и те изгарят. Аз се наиграх.
Така или иначе осветление над 8 часа не е желано и е нормално да светва към 12 на обяд. Няма никакъв шок за никого по светло.
Та обикновен включвател за 7 лв. Ти е достатъчен.
Благодаря за отговорите. Nikolov333, ще прочета дали това би ми свършило работа за проекта. Miroki, напълно си прав за лед осветлението точно заради тези причини и аз се отказах да слагам лед. Няма да е морски аквариума. Сладководен е стил ивагуми. Замислял съм се и да бъдат 6 пури, за да мога да ги смеся по- добре, да има една двойка 865, за да добие аквариума и по- приятен за гледане вид- благодарение на бялата светлина.
Отново благодаря за отговорите. Да не отварям нова тема ще питам пак тук. Налага се да преправя осветлението и на малкия аквариум. В него пробвах с LED и нещата се оплескаха, за това не искам големия да е с LED. На въпроса, малкия също ще е с пури, но там единствената дължина, която мога да вкарам е на T5 8w. Не намерих електронно запалване за 2x8w. Имате ли идея как мога да ги свържа?

Тема "Осветление за аквариум" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: