• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
EmoZ - специалист
Колко фира се предвижда при купуване на плочи? Че днес трябва да ги купя най-накрая.

То е ясно, че зависи от размерите на плочите, особености на геометрията на помещението и това, кой и как 'ше ги реди :)

Помещението е 2.5m X 1.2 m (това е мокро, затва е такова коридоресто), плочите са 30х30 (33х33) за пода, за стените още не знам какви, вероятно 20х40 (25х40, 30х40 - нещо такова). Плочите 'ше ги лепа аз, не съм лепил никога (винаги има първи път). Няма да 'връзвам' фуги стена-под, подовите фуги ще са успоредни на стените на помещението (мисля да не се силя кат' за първи път).

Мерси предварително.
EmoZ - специалист
Соло, благодаря ти :) !

Купих и складирах плочите (33х33 под, 20х30 стени). Измерих височината (най-голямата и най-малката) като подредих плочите на пода с клинове между тях, за да 'фана и фугата, утре почвам :) .

Така и така съм почнал да досаждам, та да питам. Снимал съм две ширини на фугите, коя ви харесва повече (аз клоня към по-малката, ма кажете и вие). Също 'кърпежа' ми излиза много нисък, около 10-12 cm, да го 'дигам' ли така ли да седи :? , от гледна точка на естетика (инак сичко може :) ). Горе си мислех да свърша на 'цяла' плоча и след т'ва ГК (на около 8cm от бетонната плоча на тавана), ама може и да променя плана, знае ли се!?!?!?

Ей ги долу и снимките.

Прикачен файл

cut_1.png
ей го 'кърпежа' в най-високата си форма
cut_1.png (100.16 KиБ) Видяна 6180 пъти

Прикачен файл

fuga_1_2.png
двете фуги - за сравнение
fuga_1_2.png (128.21 KиБ) Видяна 6180 пъти

Прикачен файл

fuga_2.png
по-тясната фуга, по ми лежи на сърце
fuga_2.png (120.96 KиБ) Видяна 6180 пъти

Прикачен файл

fuga_1.png
това е 'голямата' фуга, много едра ми изглежда
fuga_1.png (121.83 KиБ) Видяна 6180 пъти
Последна промяна от EmoZ на съб ное 15, 2008 7:19 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Доколкото знам сега на мода са по-малките фуги. Да кажат все пак майсторите по фаянса, но аз така съм чувал. Пък и по-големите фуги се цапат по-лесно, респективно по-трудно се почистват.
solo5 - майстор
аз също се чудех какви да избера
и като ти гледам снимките май клоня към по-малките :?
но пък кръстачките са по-удобни :roll:
rulom - модератор
И аз забелязвам в последно време че фугата излиза от мода.Всичко вече се реди без фуга.....качеството на плочките е много по-добро и ефекта е по-добър.
EmoZ - специалист
Благодаря за мненията :) .

Утре го почвам т'ва 'мокро' с 'малката' фуга, пък да видим. Да е жив и здрав SHL :gott: !

Ся кат' се замисля тъва 'мокро' е егати сложнотията: тотално преправяне на каналите (6 броя - умивалник в мокрото, пералня, мивка в кухнето, съдомиялна, подов сифон пред пералнята и най-важното - кенеф), вода от щранга през водомерите до 6 точки (умивалник в мокрото, пералня, казанче и биде на кенефа, мивка в кухнето и съдомиялна), осветление - лунички (4 х 50W, две от тях над кенефа, едната за четене на техническа литература, другата за оглед на свършената работа, требва да е светло), влагозащитени контакти за пералнята и сушилнята на отделен предпазител от таблото, СОТ-аджийската централа (целия кабелак от апартамента там) и тя на отделен предпазител заедно със захранването на електрониката на входната врата, кутия на тръбите на отоплението и кенефните тръби от ГК, плочи по стените и пода, таван от ГК.

Зат'ва предлагам 'мокрото' да се изнесе в отделна категория :-D , кат': хола, банята, коридора и др.

Успех.
plumber - специалист
Според мен си е риск БГ плочки да ги редиш без фуга . Кривички са доста често..Но това си е лично мое мнение.
vidrata - специален-специалист
Градски наште клиенти май-пазарят едни исъщи плочки.И аз съм на твоето мнение.
А в София на сточна гара в един магазин имаше табела на която се бяха застраховали и пишеше,че теракота се лепи с минимум 3 мм фуга въпреки че всичко било калибровано и дъра дъра.
EmoZ - специалист
plumber написа:
Според мен си е риск БГ плочки да ги редиш без фуга . Кривички са доста често..Но това си е лично мое мнение.
Абсолютно прав си, и мое мнение е след днес!
  • 1
  • 2

Тема "Колко фира се предвижда при купуване на плочи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: