Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Прехвърча и още как. Щом се блъска по уличните лампи. Не знам, стълбовете май са 7-8 метра високи.
Pp. Граха го бланширам и в торбички във фризера.
gnt69 - майстор
Ето решението събираш и продаваш. 3 прасета кило домати. ЦЪК :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед юни 02, 2019 10:37 pmgnt69 написа:
Ето решението събираш и продаваш. 3 прасета кило домати. ЦЪК :partyman:
Да бе, ама у Варна ловят на цаца... :lol: :lol:
preslav - майстор
нед юни 02, 2019 10:33 pmmiroki написа:
Прехвърча и още как. Щом се блъска по уличните лампи. Не знам, стълбовете май са 7-8 метра високи.
Pp. Граха го бланширам и в торбички във фризера.
Не съм виждал у дома да бланшират, по-рано беше в торбички, сега е в кутийки за еднократна употреба (онези, които са в суперите).
Самото бланширане обаче, ми е интересно - чувал съм, че си е цяла технология, а не само топкане във вряла вода или мазнина. Много е важно във фризера да не се слагат солени неща - ти как правиш бланширането?
Търсих пак инфо за поповото, май прехвърчат само мъжките, а поразиите ги правят женските, които се движат на 1-2 см. под земята - може би с това се обяснява, че младите растения са прегризани под почвената повърхност, а не по-нагоре. Бабата ползваше жито и Би-58, но пак ходеше и подсаждаше, обяснявам си го с това, че прасето не мре веднага след наплюскване с Би, остава му и малко време да си хапне от десерта.
omirchev - специалист
ср май 22, 2019 7:39 amomirchev написа:
ср май 22, 2019 6:33 amvlax написа:
вт май 21, 2019 9:12 pmmiroki написа:
Тази неделя занесох последните 60 кофички разсад по двойки.
Сега ги мина градушка като орехи и яйца. Бял двор.
Това е Варненско.
Лошо.А мрежа поставил ли си?
:partyman:
Мрежата при нас спаси около 90% от положението :) Обаче самата тя се свлече, въпреки металната конструкция висока 2м. Но по-добре уикенда да правя мрежа отколкото да ям купешки доматки :) Кофти е че краставичките и тиквичките са отвън. Замислям се сериозно за разширяване на мрежовия обхват :) Дано до уикенда да няма повторение, че няма да издържи втора градушка. Това е в местност Франга дере - Варна
Пооправихме малко нещата. Да се надяваме, че няма да има реални тестове :)
Изображение
miroki - майстор
Направил си го чудесно.
И мен ме чака, 20 на 20 ми е мястото за покриване. Но тази година ще е частично.

За бланширането. Аз съм по беленето, майка ми го слага в гореща вода, и май само това и после торбичките. Тази година обаче нямам грах. И да имах нямаше да имам след тази градушка :) Не е имало от около 18 г, такава. Лошото е, че мрежата до тогава ще замине и ще ме изненада пак.
kr1100 - майстор
@ omirchev Сложи по 1 висока тръба в средата за да стане мрежата /\ / e с по-малък наклон разбира се. Така айсберигите ще се свличат в страни и няма да натоварват мрежата.
vlax - майстор
нед юни 02, 2019 4:08 pmpreslav написа:
Не казвам, че е перфектно, но като за сефте се справихме добре с мулчирането
Преслав,много добре се е получило.Даже ако не си написал,че е за сефте няма да може да се разбере. :supz: Тази година е дъждовна и ще видиш едно от предимствата на мулчирането,не си зависим от дъжда и поливаш по график.Много пъти съм се смял,когато видя опулените физиономии на комшиите,когато вали дъжд и казвам,че отивам да поливам.
Има снимка на засадени люти чушки/не чути люшки/,явно си бил много изморен когато си писал. :)
Писал си ,че си ги садил без садило,как направи дупките за кофичките?
Тука ме подсети да кажа,че когато пръстта е много суха и при изваждане на садилото пръстта пада,което е гадно.Проблема го решавам като забия садилото и бъркам с 2-3 пръста вътре в него и пресовам пръста/садилото е конус/ и така пръстта при изваждане на садилото не пада и дупката става с добра форма. :partyman:
vlax - майстор
пон юни 03, 2019 6:23 amomirchev написа:
Пооправихме малко нещата. Да се надяваме, че няма да има реални тестове :)
Изображение
Дано вече няма тестове.Красиво е станало,но според мен не е достатъчно надежно.Трябва по-голям наклон и поддръжка отдолу на мрежата,с тел,с тръби и др.
hidrazin - майстор
пон юни 03, 2019 6:23 amomirchev написа:
...Пооправихме малко нещата...
Ако приемаш съвети ...
Моя опит с градушките показа че те рядко падат строго вертикално.
В моето място те падат под наклон и от посока север, севрозапад. Никога от изток или юг.
И аз слагах мрежата така докато една градушка не ми смля близо половината домати щото валеше под наклон.
От тогава слагам мрежата като теб но си взех едно тясно и дълго парче мрежа което закачам с кукички от северната и източната страна.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: