Всичко за вашата тераса или балкон
Hursa - майстор
За нещо, като "зимна градина" мислите ли? Зимата ще "събира" и евентуално може да акумулира слънчева енергия.
Само, защото не е споменато.
Ако мислите за прозрачен навес и отдолу засенчваща тента, за лятото - според мен е желателно в най-високите точки да организирате отваряща се вентилация, припокриваща отвора.
(Всъщност, дори и да не е прозрачен, пак е желателно да се организира такава вентилация.) Така нагретия въздух между непрозрачната тента и прозрачното покритие ще напуска това пространство увличайки и по хладния въздух по периферията, около навеса. Така ще се образува постоянно течение под навеса "изтеглящо" по топлия въздух нагрят поради контакта си с нагретия от слънцето покрив, така охлаждайки и самата конструкция и няма да се образува характерното за под навесите топло пространство. (Но зависи и от конфигурацията на навеса.)
molt - специалист
Hursa прав си , но проблема е парите.Човек ако ги има няма да пише/мисли сто и един начина а ще плати да го направят.

Въпроса е какво да сложа под или над поликарбоната за да не е парник лятото?

Ако е под https://www.jumbooverkapping.nl/app/upl ... 00x800.jpg
Но все пак мисля, че лятото като напече ще е жега и трябва да мисля за отдушник както каза Hursa ако е засенчващия елемент отдолу.

Ако е отгоре За което мисля, че е най-добре.
Пример
Прикачен файл:
veranda.jpg

отдолу е прозрачен поликарбонат а в червено е засенчващ поликарбонат. Поставям май месец по-непрозрачен поликарбонат за сянка и го махам септември.Дали ще има ефект?
Двоен поликарбонатен покрив.Отделени двата пласта на някакво разстояние да не напича и ще измисля начин на закрепване на горния поликарбонат.
Засенчващия пласт
- метал ако е като го напече става лошо
-дърво след време/година / ще иска лакиране ако не изметне ще е добре и т.н.
-пластмаса гледах , но не знам на слънцето колко ще изкара макар и УВ да е
-плат/тента като се намокри и ако няма разстояние между нея и поликарбонат отдолу ще е като в тепсия за печене.Мисля ,че бързо ще се скъса и ще трябва нов
+поликарбоната ще си съвпадне и с долния пласт поликарбонат
4799inpl64 - специалист
gnt69 написа:
Не ти трябва асма ако искаш да си ползваш навеса пълнофункционално лятото. С асма ще го ползваш епизодично и на пресекулки когато няма дъжд и когато не се очаква дъжд. Трябва ти твърд покрив гарантиран от валежи със възможно най малък наклон, може би метални керемиди. Аз лично си патя от такова грешно решение. Комшията имаше орех огромен който ми правеше сянка но вече го няма отрязахме го.Така покрай тоя орех никога не съм смеел да оставя телевизор или лаптоп навън вечер. Сега и на мен ми предстои направа на навес, който ми е труден за измисляне но до напролет ще го измисля. И аз се записвам да следя. Успех.
Може и битумни керемиди,поне грьмоотвод спестява.
Hursa - майстор
molt написа:
Но все пак мисля, че лятото като напече ще е жега и трябва да мисля за отдушник ...
Мисля, че дори да е отгоре "засенчването" - пак е желателно да има вентилация. Имам предвид - покрива на навеса да е изграден подобно на това или това (но не е съвсем точно това което искам да "кажа"), не зависимо - прозрачен или не. Т. е. частта на покрива на навеса граничещ непосредствено със сградата да образува "задигнато" ниво - за да се получат подобни вентилационни отвори (желателно "затварящи се") - преди по-подобен начин са изграждали покривите на производствените помещения - за да използват естествена вентилация.
molt - специалист
След много мислене реших да е обикновен навес с керемиди.Събота с доста дъжд и слънце за следобед го направихме до това положение
https://ibb.co/fUu7jd
https://ibb.co/kmvPVJ
https://ibb.co/gD2Gcy
https://ibb.co/k99wcy
Заради дъжда и липсата на челни дъски го оставихме така.
Добре обаче на "началника" му хареса как изглежда така и реши , че просто иска само нещо леко прозрачно отгоре /поликарбонат/ .
Сега гледам поликарбонат и как да го покрия.Широчина 5,4-6,15 м. и дължина 3,3м.Ребрата с 10х10 и с между 69см., но мисля да сложа два цели листа поликарбонат като керемиди със застъпване и по ребрата да го захвана с винтове.Че не сме слагали ребрата по размер за поликарбонатни листове.
След 6ч. вече е сянка от къщата на навеса.Има и лозница и нея мисля да оставя да се качва лятото по навеса и есента да кроя до ръба на навеса.
Очаквам мнения мнения всякакви.
Gadnyara - специалист
Ако говорите за каналчест поликарбонат, мога да помогна с информация.
За плътен - някой друг... :wink:
molt - специалист
вт юни 19, 2018 12:22 pmGadnyara написа:
Ако говорите за каналчест поликарбонат, мога да помогна с информация.
За плътен - някой друг... :wink:
Каналчест ....плътния е хубав , но е парите с други. 8мм каналчест 12.6 кв.м. при нас е 148лв.
Ако сложа нещо под поликарбоната за сянка дали ще има ефект.
И как да го затворя покрай изолацията със силикон само или и някаква лайсна/перваз?
velsi - Почетен майстор
Тези, които продават поликарбонатните плоскости би трябвало да продават и затварящи профили. Има си специални профили за целта. И още нещо важно: използва се неутрален силикон. Попитай, възможно е да продават и него.
vini7 - напреднал
Здравей, би ли качил снимки в завършен вид.
ggogov - напреднал
Здравейте, аз също започвам дървен навес на веранда с поликарбонатни плоскости. Мисля да е като покрита пергола. Моля за инфо от знаещите колко трябва да е наклона на конструкцията и на какво разстояние да са ребрата, за да издържа и зимата.Размера е 9х4 м.

Тема "Сгъваем покрив за веранда" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: