Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mgbagera - специалист
Да ама ние го смятаме за нещо от сорта 17-20kw

Предполагам че щом камината се намира в кухнята то това ще елиминира нуждата от радиатор там или греша ? Ако в кухнята не се поставя радиатор то тогава тя отпада от сметките и може и да се вместя в капацитета от 15-17kw :?

П.П: Сега видях че си дописал мнението си. Ами вероятността от претопляне може да се избегне с един термостатичен трипътен вентил към 200 литровия бойлер.
andy_forresite - майстор
Ако ще е в кухнята там няма нужда от радиатор. Предполагам че ще става жега. В спалнята бих сложил радиатор 500/1600 - около 3000 вата. В банята свързваш някаква лира и бойлера. В хола радиатор 500/1800 - около 3300 вата. В коридора 500/1200 - 2000 вата.
S3 W13 според мен. 13 kw са максимум, който много трудно се постига. Значи ти ще я ползваш до около 7-8 kw към водата.
Бил съм с печка с водна риза и чугунени радиатори. Но нито знам колко киловата е била (направи сам беше), нито знам радиаторите колко вата са били. Според мен ще се получи както ти казвам, но нека по-знаещи да се включат да не те подведа.
mgbagera - специалист
Ами аз вече имам 2 радиатора които мисля да използвам.
Единия е 500х1000 а другия 500х1400. 1400 мисля да го бодна в спалнята а другия не знам дали ще пасне за коридора. За хола ще гледам да е доста по голям понеже стената е северна и студи доста.
andy_forresite - майстор
Малкия го сложи в коридора. За хола повече от 500/2000 - 4 kw няма смисъл.
Помещенията са ти на едно - отваряш врата на кухнята и топлото бегом към коридора и хола. В кухничката ще си по къс ръкав като се разгори камината.
mgbagera - специалист
Те вратите са си почти постоянно отворени.
mgbagera - специалист
Да изтупам малко прахта от старата тема :)

Значи, изпадна ми котел на пелети OPOP H430 с горелка (за сега не и знам модела) за около 700лв. и се чудя дали да не го взема. Котела е на около 7г.
Помещението което трябва да отоплявам е 55-60кв. Както сме дискутирали назад в темата, това е втори етаж без изолация. Котлето го дават 25-30кВт
Малко силно ми идва но пък щом е на пелети мисля че няма да е проблем :? Пали се само подгрява на бързо водата и после си се гаси.

Не успях да намеря много информация за това котле а и тук в форума почти не е коментирано. Котлето си има и недостатък по скоро горелката. Не може да изкара и 1 година без да изгори нещо по нея. Два пъти е сменяно окото или там каквото се води (дето следи за наличието на пламък). Кондензатора на вентилатора също два пъти е сменян. Мисля че и моторчето на единия шнек е сменяно (това малкото дето избутва пелетите към огъня). Най често се скапва управлението. Постоянно му изгарят едни триаци. Не е имало и една година в която да не е сменен трик. Хубавото е че 50% от ремонтите съм му ги правил аз и горе долу вече му знам проблемите, особено на управлението.

Та искам мнението ви относно самото котле.
Дали си заслужава да го взема?
Ще ми върши ли работа или по скоро ще ми прави ядове защото е прекалено силно за нуждите ми ?
шоп - майстор
Хубава работа ремонтите си ги правил ти, пък не знаеш марката и модела на горелката?!

То минималната и макс. мошност на горелката е важна в случая, топлозагубите на имота и обема вода в системата.
Котела може да е и 100 киловата и няма да е проблем, даже ще е +.
speka_rs - майстор
Колега 25-30 кВ ще са ти супер много и ще се чудиш що е голям разхода, какво да правим и защо е много топло в нас.
Според мен не е добър избор да даваш такива пари за пелетен котел и горелка в не известно състояние.
Аз на твое място бих се замислил за някои климатик втора употреба или нов зависи от бюджета и да си направя термопомпа въздух-вода и като не ми стигат 7-8 кВ, да си припалвам каминката на дърва.
andy_forresite - майстор
Тук целта е ниската цена. Термопомпата отпада. За нея трябват конвектори и/или подово с всичките им джиджавки... Тук случаят не е такъв.
Една нова каминка Прити както е намислил.
Климатик също е желателно да има в някоя стая за зор-заман. Когато може ще си купи и климатик. Или два.
А за този котел трябва да се забрави колкото се може по-бързо. Не стига че е прекалено мощен, ами се разваля в петък и понеделник. Мерси.
pechkata - специалист
Намери си превоз и ела ще ти дам едно Прити 21 kW за 300 лв. един сезон е работила на пелети...
Взех си котле и ще я махам...

Тема "Помощ при избора на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: