Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
шоп - майстор
Помисли за топлоизолацията на тази баня. Ще е студено зимата заради външната врата, даже тръбите могат да замръзнат.
BLUEPUPIL-2 - специалист
По отношение на банята, най-доброто решение за къща е всички бани, тоалетни и кухненски мивки или всичко което ще иска топла вода да бъде ситуирано около източника на топлата вода. И разбира се една тоалетна и мивка, само със студена вода, която да обслужва двора. Близо до входа или със самостоятелна врата към двора. Или пък в гаража.
Jacket - специалист
Да, мисля че кухненската част и долната баня се вписват идеално в това. Планът е газово котле да е в сервизното и над него в подпокривното с ревизия да има голям бойлер с две серпентини. Надявам се разстоянието оттам до южния скат да не идва твърде голямо и за слънчев панел. Външна чешма ще трябва да има отзад на верандата, а предната може да е в гаража. Тази баня горе засега май ми е най-голямата драма с това разпределение, ако оставим квадратурата на страна.
Руди - майстор
Новото място на банята е перфектно според мен като оптимизиране на водопровода и канализацията.
Коридор светло 90 см е достатъчен, а вратата може да остане на стената на дневната, вместо на спалнята.

Относно замръзването на тръбите (шоп) според мен притеснението е излишно.
В една съвременна изолирана къща със стандартно изпълнение температурата през зимата не пада
под 10-12 градуса, без отопление в продължение на седмици (проверено е!) Освен това
консуматорите - чешма, тоалетна и душ могат да се разположат на вътрешния зид между спалнята
и банята. Опасност от замръзване има водомерната шахта и външната връзка към улицата, ако е плитко.

Разбира се, при наличие на котле спокойно може да се поддържа всякаква минимална температура
както на въздуха, така и в бойлера.
Jacket - специалист
Вярно че вратата може да се сложи на всекидневната и се решава проблема. Така се оформя една типична студентска стая със отделен санитарен възел :-D

Също нашият начин на живот не предполага пълно изоставяне на къщата за повече от едно денонощие в зимния период и то в някакви изключително извънредни ситуации, така че от замръзване се надявам да нямаме опасност. Само за външните чешми по-натам ще си задам въпроса как се процедира.

Вчера остана малко време и се заиграх със SketchUp. За пръв път я пускам тази програма и за около 3 часа сътворих това. Парцела съм го начертал горе-долу точно, но размерите на къщата нямат нищо общо с истината... като се научих как да замервам площ я изкарах 360 квадрата, :? Не знам какво точно обърках, ама не ми се прекроява сега. Та тя ще е едно 40-50% по-малка спрямо парцела. Покрива също предполагам е пълен смех, но BLUEPUPIL каза двускатен и аз рисувам :roll: . Идеята ми беше по-скоро да си представя идеята пред семейството да ми се одобри на първа инстанция преди да включвам архитекти и конструктури но пък защо да не стои и тук като история.

Североизток:
Изображение

Югоизток:
Изображение

Югозапад:
Изображение

Северозапад:
Изображение

Критики приемам :idea:
Руди - майстор
Като начало е добре!
Обикновено където има фронтон (триъгълен надзид на покрива),
той продължава върху долния зид. А стрехата, ако има се вади
като продължение на покрива. Ето така:
Пример 1
Или пък изобщо няма стреха, а борд:
Пример 2
Идеята е този надзид да се укрепи с колоните, които са в стената.
Ето ориентировъчни размери на къщата, която си харесал:
Прикачен файл:
k25.jpg
k25.jpg (42 KиБ) Видяна 2180 пъти
Jacket - специалист
Много благодаря за помощта с размерите! Позамерих си модела и съм дал около 0.5-0.7м повече на тези размери и в резултат ми излиза 305 квадрата площта.

Изображение

Все пак ми изглежда че дори да я вкарам в точните пак ще дойде големичка за парцела и вероятно ще посмалим нещо, че нещо рязко двора взе да се стопява.
Jacket - специалист
Начертах основите с точните размери и излезе 250м2:

Изображение

Този отрязък отдясно е заради делбата, която предстои да направим след време, до днес го доуточнявахме и за това сега направо го изключвам.

Отдясно съм оставил 4 метра, отпред 6 за да може да се оставят 1-2 коли пред гаража. Улицата е доста тясна и отпред не може да се спира, а все ще се наложи да дойде някоя друга кола.
Чудя се следното - може ли гаража да се застрои на лицето? Знам че гаражи и магазини може да се поставят на лице, но така свързан към къщата дали е същото? По принцип не съм фен на този вариант, защото искам къщата да може да се обикаля а и заради горната причина да може да се спират коли отпред, но пък това ще отвори супер много задния двор. И май има още един вариант гаража да бъде в дясната страна на къщата и тя да се развие повече по лицето, ама това ще си е изцяло нов проект.
nelina_london - специалист
пон юли 01, 2019 10:12 pmJacket написа:
Чудя се следното - може ли гаража да се застрои на лицето?
Да,може!Пуска се виза за гараж на улична регулация.В момента строим къща с двоен гараж на улична регулация.Ти си изтъкнал минусите-не може да обикаляш къщата(макар,че нашият е на калкан с навес в съседен двор и не е голяма драма) и не може да спреш пред него.Плюсовете са,че пестиш от двойна врата на оградата и не ринеш сняг в люта зима в това петно 5×7 м.
При нас е проектиран с плосък покрив-с една стоманобетонена греда в средата ,отгоре греди ,ОSB и покривна система с фибростъкло.Олекотен и много траен като покритие.Отделен е конструктивно от къщата,която е проектирана като нискоенергийна.Чудех се дали да пусна тема в профилирания раздел,но не съм сигурна,че бих могла да помогна освен с ценови разбивки.
Ако се довериш на качествен архитект ще получиш много ценни съвети и може би идеи ,които са ти убегнали.Чертаех,издирвах международни проекти и не се доближих дори минимално до това,което ми показа проектантът,и дружно одобрихме.
В най-общи линии ,за ориентир ще ти кажа ,че нашият първи етаж е със ЗП 180м2 има двоен гараж(37м2),спалня(14м2)хол с трапезария(43м2)със свързана кухня(17м2),антре (12м2)баня с тоалетна (4м2),веранда (17м2),площадка с козирка пред входа(7м2) и стълбище с малка площ,под което е кухненски килер май около 8м2 .Това са чистите квадратури,ако пресметнеш ще видиш колко се губят в стени.За втория етаж съм изчислила, че на 134м2 ЗП има 27м2 стени.
Също сме с двускатен покрив ,без плоча,но с метални керемиди и минимален наклон от 15°.Някак естетически повече ми се нрави малкия наклон.
nikolov333 - майстор
Не мисля, че може да се строи извън строителните линии, нищо че е гараж.. Доколкото съм коментирал нещата, зависи от ПУП-а, така че проучи какво е възможно.. :idea:

Тема "Идеен проект за голяма едноетажна къща с двоен гараж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: