• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tzetz009 - специалист
:? Тоя "майстор" , ако е оставил така нещата както са описани , си е за WEBане !!!

:partyman: :partyman: :partyman:
Lutchezar - майстор
вт юли 09, 2019 6:11 pmiliya_i написа:
Както вече установи, то мерене то показва нещо, но не е за всеки да разбере какво показва. И не знам, какво ще търсиш в него, освен главния бутон. Останалото трябва да е пломбирано от енергото.
Трипроводна инсталация се вижда под капака. Ще снимам при възможност.
Lutchezar - майстор
вт юли 09, 2019 6:21 pmtzetz009 написа:
:? Тоя "майстор" , ако е оставил така нещата както са описани , си е за WEBане !!!

Стопанката не даде да снимам преди, иначе си беше за темата с абсурдите. Тук там е оставил фаза на синьо, в ключа на осветлението в коридора няма фаза но има три проводника, а уж само е преместил оригиналния, таблото е вкопано дълбоко в гипсокартонена кутия - колона...
Инсталацията е а кръгово подредени контакти, не беше чувал за тази схема на свързване и беше рязал...
Препоръчах да си получи обекта със схема и обяснителна записка, предния път се опитах с сигнал генератор да му хвана идеята, но дойдоха майстори за замазката и всичко е запечатано за поколенията :-)
iliya_i - майстор
вт юли 09, 2019 6:26 pmLutchezar написа:
Не вярвам. По вероятно виждаш четирипроводна трифазна.
Lutchezar - майстор
вт юли 09, 2019 6:39 pmiliya_i написа:
вт юли 09, 2019 6:26 pmLutchezar написа:
Не вярвам. По вероятно виждаш четирипроводна трифазна.
Трифазни там няма. Говоря за етажно табло на 2 апартамента. Твърди дебели проводници, изглеждаха като покрити с цветен лак, жълт, зелен и син или сив. жълтия минава през електромера, винтов бушон и влиза в апартамента над другите два. Диаметър около 4мм.
Има капак, под който най вероятно са шините, бяха останали 2 болта и то само леко завити, но преди да го сваля дойдоха електроуредите. Имам опит с панелка '88, блок '79, и къща '36. Там изпълненията, със и без кавички са други...
tsenkov - специалист
И все пак защо има напрежение където не трябва?
iliya_i - майстор
вт юли 09, 2019 6:59 pmLutchezar написа:
Трифазни там няма. Говоря за етажно табло на 2 апартамента. Твърди дебели проводници, изглеждаха като покрити с цветен лак, жълт, зелен и син или сив. жълтия минава през електромера, винтов бушон и влиза в апартамента над другите два. Диаметър около 4мм.
Има капак, под който най вероятно са шините, бяха останали 2 болта и то само леко завити, но преди да го сваля дойдоха електроуредите. Имам опит с панелка '88, блок '79, и къща '36. Там изпълненията, със и без кавички са други...
Е няма блок строен през 80-те години с трипроводна инсталация. След това панелки не са строени.
iliya_i - майстор
вт юли 09, 2019 7:59 pmtsenkov написа:
И все пак защо има напрежение където не трябва?
Ще се самоцитирам, защото явно се чете оттук, оттам:
вт юли 09, 2019 5:23 pmiliya_i написа:
Най-вероятно майстора не е закачил кабела в таблото.
Ако се започне да се чете темата отначало, ще се разбере, че явлението се нарича "Електромагнитна индукция".
А волтметърът е най-малко подходящия уред за случая.
Една "тъпа" пробна лампа би изяснила всичко, ама не е модерно да се мери с такава.
Lutchezar - майстор
Учил съм електротехника в МЕИ, и съм наясно с електрическите вериги. Фазомера не светна и на трите проводника. При много затъмнение имаше едва доловимо мъждукане на фазовия. Все пак отивам само с фазомер и волтметър за да монтирам един контакт, а не да правя анализ на електрическата инсталация. Очаквах някъде и ДТЗ да открия, но няма бойлер, за сметка на това има два зазидани контакта, защото не били нужни. Как да изолирани, изобщо не знам. Майстора е собственик на фирма с основна дейност окабеляване на сгради, вилнял е и той и негови работници. Единственото сигурно че тези не бих ги допуснал в близост...

Снимката е на външното табло.
ПП:
Ще ходя пак там само ако човекът пак се покрие за седмица-две. И ще бъда подготвен.
Засега само коментираме заварена временна ситуация. И аз мисля че е забравил да закачи заземяването, но не съм пипал нищо от това което е направено.
Прикачен файл:
received_729502817482713.jpeg
received_729502817482713.jpeg (57.51 KиБ) Видяна 1580 пъти
tzetz009 - специалист
вт юли 09, 2019 8:28 pmLutchezar написа:
...... Фазомера не светна и на трите проводника.....
:? Е-м-и-и-и , изхвърли го тоя резистор от вътре , който е над 1 мегаом , и си сложи резистор 100 килоома ! Ще стане досущ като моя !!! Вярно , "боцка" понякога , но това е щото тока ме обича и аз го обичам :) !

• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21

Тема "Защо има напрежение в заземяващия проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: