• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 21
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lutchezar - майстор
Съгласен съм за пробата лампа.
Но повтарям че отидох да закача само един контакт на уж готова инсталация, не ми е това работата, просто мушнах фазомер и мултицет в раницата. Като видях че има проблем вежливо отказах.
Между другото, майстора и днес не беше отишъл ;-)
Още по странно ми е, че всеки друг майстор който е минавал тези дни е предлагал да го оправи, всякакви други, но не и електричари... :?
Lutchezar - майстор
Контактите са сложени, обаче заземяването е оставено висящо. Не трябвало да се свързва за нула, а някой ден можело в блока да сложат заземяване - това е обяснил майсторът. Като тома неверни погледнах в таблото
Прикачен файл:
IMG_20190721_221245.jpg
Срязал е заземяващия проводник, надявам се да е оставил поне малко аванс....
LazarGanev - "Велик майстор"
Боже опази :gott: ! И това мародерство го е направил ел.техника на обекта? :megaeek:
DMN - майстор
Lutchezar написа:
Не трябвало да се свързва за нула, а някой ден можело в блока да сложат заземяване - това е обяснил майсторът.
Ти в твоето табло вътре в апартамента имаш ли достъп? По-напред ми се стори, че си писал, че е запечатано в някаква колона :? .
Ако имаш достъп, направи мост между шината на нулата и шината на заземяващия проводник в твоето табло. Трябва да откачиш обаче и входящия проводник на заземяването, който влиза в твоето апартаментно табло. Така ще имаш общо зануляване на целия апартамент, а заземяващия проводник няма да е свързан за нулата в таблото с електромера, така като ти е казал и майстора. А след време, ако ви направят заземяване, връщаш всичко обратно както си е било - махаш моста и свързваш откачения проводник.
Ако не ти стана ясно какво съм написал - по-добре не се хващай :) .
За да има зануляване в апартамента обаче, трябва да мине по всички контакти и да направи мостчета, защото оня мародер е отрязал жълто-зеления кабел, вместо да го свърже!
DMN - майстор
LazarGanev написа:
За да има зануляване в апартамента обаче, трябва да мине по всички контакти и да направи мостчета
Мостът трябва да е само един и по-горе написах къде и как :) .
Аз те разбрах, но заземителния кабел не е свързан в контактите, тъй че те ще останат незанулени :wink:
Поне така разбрах, но може и да съм рабрал грешно.
Lutchezar - майстор
Не е мое таблото, на една позната е. След преговори вчера склони да ми позволи да говоря по телефона с въпросния майстор, ако си е оставил аванс ще го накарам да си дръпне от онзи срязан кабел и да го свърже с нулата в таблото.
Въпросът ми е: той е убеден че трябва да е с трипроводна инсталация /спрямо сега действащите нормативни уредби съм съгласен/, но поради липсата на заземяване в таблото, а и в целия блок отказва да занули проводника.
Днес ще прегледам внимателно и наредбите и ще се опитам да му вкарам в главата някои елементарни неща. Слава богу досега не бил работил в панелка, та другаде не се е омазал по този начин, поне се надявам.
В краен случай наистина ще карам на мостчета в контактите...
Последна промяна от Lutchezar на пон юли 22, 2019 9:14 am, променено общо 1 път.
Lutchezar - майстор
пон юли 22, 2019 7:20 amDMN написа:
.......
Ако не ти стана ясно какво съм написал - по-добре не се хващай :) .
Много добре ми е ясно, Благодаря за конкретните указания.
Проблемът е че собственичката още е в договорни отношения с майстора, тъй като има още за свързване, и му вярва, а аз излизам черната овца която всява смут в душата ѝ относно надеждността на електрическата инсталация
:-D :-D :-D
Lutchezar - майстор
пон юли 22, 2019 7:51 amLazarGanev написа:
Аз те разбрах, но заземителния кабел не е свързан в контактите, тъй че те ще останат незанулени :wink:
Поне така разбрах, но може и да съм рабрал грешно.
Ами трябва да отворя, но при мерене навсякъде пак си има индуктивно генерирани напрежения, следователно е свързан.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 21

Тема "Защо има напрежение в заземяващия проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: