Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
LZ - специалист
Аз имам малко по друго мнение по отношение на данъците. Според мен проблема е изцяло в данъчната политика на държавата, която толерира сивия сектор и то най-вече в сферата на услугите. Това е така по простата причина че онези горе яко лапат от тази работа.
Знаете в моемнта, че поне нищо не се признава за разход на обикновения данъкоплатец. Е и каква му е далаверата на него да иска фактира за някаква дейност или за каквото и да е? А няма фактура - няма осчеводени приходи - няма данъци. Е, сега да си представим, че айде не всичко но поне всичко се признава като разходи при определяне на годишния финансов резултат. При това положение клиентът навсякъде и за всичко ще иска фактура. Е, няма да си върне ДДС (обикновенно не е регистриран по ДДС), но това ще му се признае за разход. При това положение всеки клиент, ще се превърне в един мини данъчен инспектор и това силно ще редуцира размера на сивата икономика. Тогава ще се появят и договорите и неустойките и т.н.
Сега какво се получава? Давам аз 10000 лв. за ремонт и накрая на годината давам и на държавата 1000 лв. данък. Къде е справедливоста. Някой ще каже ама защо като си купи някой хляб да му се признава за разход. Еми много просто. За да работи и да създава добавена стойност, печалби и да плаща данъци този някой най-малкото трябва да яде.
Дори в момента и фирма да си прави ремонт, данъчната тиква може да каже по собствено осмотрение :!: че еди какво си не признава за разход и върви след това го съди ако имаш излишно време и пари.
Та, каквато държавата, такива и хората и обратното.
Pooh - майстор
Съгласен съм с теб, но на края на годината като ме питата "Абе ти си купил 10дка. гипсокартон и съответно конструкция за него, де ги сега, че тук няма документ да са вложени в нещо?" И това е най-малкият проблем - от копуване на материали и инструменти се натрупва данъчен кредит, а всички знаем колко Държавата обича да връща пари. И на финала трябва да правя магарии и еквилибристики с чисто криминален характер, за да изляза чист от ситуацията ... почва едно изписване на фактури - аз на теб, ти на мен ... По твоята логика, никой не трябва да плаща данъци, защото всичко му е разход и пари не са му останали. Единственната причина Държавата да събира данъци и такси е, че го може. Това открай време си е репресивен апарат - ако не ти харесва, напусни държавата. И е така във всяка една държава, никой не ти обещава нещо за дънъците които плащаш - ти си длъжен да ги плащаш, защото си поданник ... ни повече, ни по малко. А излизането "на светло" е въпрос на личен избор.

Давам често срещан сценарии от родната действителност - пример за жаргонният израз "Тънкото изяжда главата" :
1. Човек заделя пари за ремонт на къщата
2. Търси изпълнители
3. Намира 5-6 и избира най-евтината оферта
4. Започва изпълнението, като най-вероятно Човека даже и материалите си доставя сам - "За да не ме работят ... те си имат майсторите схеми да печелят и от това"
5. "Майсторите" не жалят материалите, поради необвързаноста им с тях - стигаме до първи конфликти - преразход и оскъпяване
6. "Майсторите", поради ниската си ценова категория, снижават силно качеството на продукцията - конфликтите вече са ежедневие - оскъпяването достига до нивата на скъпите оферти от 3. , а качеството е все по-лошо ....
7. Един прекрасен ден "майсторите" се изпаряват от обекта и всеки опит за връзка с тях се проваля ... телефоните вечно са изключени, никой не им знае координатите ... ами сега?
8. Оценяваме щетите ... работата е почти платена, а качеството е "По-добре да не бяха почвали"
9. връщане на 3. и преосмисляне на подбора
10. След дълги консултации с познати специалисти се спираме на фирма с проверени качеств (често това е най-скъпата първоначална оферта)
11. Опитваме се да избием на съвест - "Вижте как ме подредиха тия "майстори", но срещаме яростен отпор - "Ами да ни бяхте приели офертата в началото - нямаше да СТЕ на този хал."
12. Новият изпълните стартира ... най-често с къртене на направеното вече
13. Предстои изграждането наново ... парите са заминали отдавна ... кредитите се увеличават - "Все пак трябва да свърши някога този ремонт"
14. Финални моменти - приемане на готовата продукция ... мериме всяко ъгълче в опити да намалим дължимата сума, ама нейсе - Фирмата си е свършила работата...
15. С мрачен вид разглеждаме новата придобивка, мачкайки нерво извлечението от банката "Къде потънаха толкова пари? Една я мислех, тя двойна, че и повече стана" ... полвинката разбиращо поглежда и казва "Следващият път никакви компромиси направо на Фирмата звъним ..." ръката сграбчва сърдечната област "Какъв следващ път?! НИКАКЪВ следващ път няма да има - с ремонтите бяхме до тук!!!"

..... еееех, и това е само при 1 смяна на изпълнителите ... а познавам хора сменили по 3-4 изпълнители ... :wink:
LZ - специалист
Pooh написа:
... По твоята логика, никой не трябва да плаща данъци, защото всичко му е разход и пари не са му останали.
Ами не е така. Както виждаш от схемата ДДС-то остава платено от крайния клиент, а това е един от основните приходи в бюджета. Прихода от данък върху печалбата не е толкова значин. Основните са ДДС и акцизи.
Например по белите държави хората могат да си осчедоводяват много от разходите и за това си взимат от всякъде касови бележки и фактури и това не пречи на държавата да събира данъци, дори напротив.
Ако чакаме на личния избор да изведе сивата икономика на цветло, ще има доста да почакаме.
Основния проблем на законодателството в България е, че се прави при допускането, че всички са престъпници, т.е. виновен до доказване на противното, а трябва да е точно обратното. За това почти всички закони са рестриктивни и по-скоро пречат от колкото помагат на бизнеса.

п.п.
Сега изчетох и малкия разказ-сценарий. Да, това е тъжната действителност в момента, но ако предположим, че са изпълнени моите условия, сценария ще е нещо от сорта:
Търсим изпълнител събираме оферти и автоматично отхвърляме тези които не дават счетоводен документ, тъй като той ни трябва за разход. От останалите избираме тези които дават гаранции и по-добри условия като срокове и неустойки, макар на по-висока цена, но все пак това ни е разход. Избираме нещо приемливо, което не е задъжително да е най-скъпото и започваме. При поява на проблеми имаме договор, фактири и документи които ни помагат при решаване на възникнали евентуални спорове. Май така би трябвало да е, нали?
Последна промяна от LZ на ср ное 19, 2008 2:54 pm, променено общо 1 път.
emil_v r - майстор
Pooh , " клиентите го позволяват " ...

Не ми се спори с теб понеже си професионалист , но не
съм съгласен почти с нито едно изречение по- долу.

Аз мисля че клиентите са безпомощни от момента в който дадат и малък аванс .

Преди това дори са панически подгонени от инфлацията
и колкото и да кръжат кацат при нас строителите
(за да ги обезкостим :-D )
Никакви жалби или дела после , могат да им помогнат при един ремонт за 10х. лв.

Плащаш данък- генерираш инфлация е казал още Енгелс .
Отделно данъкът се врътва през :roll: :wink: , и става на хотел по моретата .
Отделно бих дал мн. примери на обекти и видове работи минали през договори , нез. контрол и гаранций франций ,
изпълнени кошмарррно -
но не искам :evil:
така бих коментирал и по- натам , но нета ме изхвърля ,
явно и той не е съгласен с мен :sad:
Pooh - майстор
emil_v r написа:
Отделно бих дал мн. примери на обекти и видове работи минали през договори , нез. контрол и гаранций франций ,
изпълнени кошмарррно -
но не искам :evil:
Ако имат договор - нека си гонят правата. Проблема е, че в България повечето хора са свикнали само да плачат, преди по кръчмите, сега из интернет пространството. Не искам народа да спре да се оплаква, искам да спре да се оплаква само там където е анонимен или където никой няма да го чуе. Завежда се дело, запорират се сметките на изпълнителя и питай ме дали няма за отрицателно време да се отсранят всички проблеми :wink: Ама не - мисленето е изкривено - "Защо да завеждам дело, като ще се влачи 100 години и пак не се знае какво ще стане?" Точно тук е проблема - цакат ни защото си мълчим и преглъщаме.Отделни хора осъдиха големите монополисти и какво си мислите, че стана? Тълпи от недоволни почнаха да подават искове и да печелят дела ли? Нееее, само си мърмориме, че "нещо трябва да се промени", "някой" трябва да оправи нещата ... кой обаче не е ясно. Факт е, че ако искаме нещо да се промени, ние само трябва да се стремим към промяна. Ако искаш да се отнасят коректно към теб - отнасяй се и ти коректно, НО си вържи гащите ... да не се изхлузят междувременно, че тогава не се знае, знае ли се :wink:
LZ - специалист
Мда, с това съм съгласен.
Според мен основните проблеми на България от които трябва да се започне са два. По ред на номерата:
1. Въвеждане на предимно мажоритарна избирателна система
2. Събуждане на обществената активност
Основния проблем за пасиевноста на обществото, наред с манталитета е обезверяването на хората към всичко що е държавна институция. Помислете си само каква асоциация предизвиква у вас "български политик"?
До сега все очаквахме някой да ни оправи. И кой ли не ни "оправи".
Крайно време е народа да разбере, че оправянето зависи от самия него!
Ако се продължава по същата схема с изборите все по-малко хора ще гласуват и абсолютно нищо няма да се променя, дори ще става по-лошо тъй като власт ще получават все по-неподходящи хора и групи от хора. В момента народното събрание е едно партийно представителство (да се чете на определени престъпни групировки) вместо да е народно представителство. И това няма как да се промени освен с мажоритарни избори.
Извинявам се за политическия момент в изказването, но там се крие основния проблем
emil_v r - майстор
Нее, Пух ,
отново с нищо не съм съгласен ... ужассс !

"Отделни хора осъдиха монополисти "
Така изглежда само , зад гърба им стоят цели партий , само изглеждат случайни хора .
Когато атовете се ритат , стои на страна :wink:

" Ако искаш да се отнасят коректно с теб ..."
АбсАлютно едното не следва от другото , пак не съм съгл.

" Запорират се сметките на изпълнителя... "
О не , само това не !
Ако ти си малка мравчица , а изпълнителя мощна фирма
свързана с по- мощна охранителна такава , а печалбата отиваща :roll: :wink: , че и по- нагоре ?

Виж сега Пух , мойте уважения , но ние сме антиподи ...
и дай аз няма да ти пиша повече , а и ти на мене ..и пей сърце :-D ?
LZ - специалист
Нали "в спора се ражда истината" :?
emil_v r - майстор
Хоп !
ЛЗ , :-D и с теб не съм съгласен

Мажоритарни , и дори и "мажорни" :) избори не дават шанс за оправяне .
Защо всеки мисли че задълж. ще има оправия , това да не е американски филм .
" В спорът се ражда ... "
откъде на къде ?
Оставям ви с най големите ми уважения , но вие ми мътите главата .

Направил съм си 3+1 кафе , и сядам , то съм седнал ...
да го изпия , не съм казал че не сте прави , просто мисля различно .
Наздраве :-D с кафето !
LZ - специалист
Ами аз не казвам, че мажоритарните избори автоматично ще правят нещата. Такъв филм нЕма. Но поне са шанс за промяна на статуквото. Със сигурност сегашната система ще възпроизведе същите идиоти в парламента и нищо няма да се случи.
А в това, че мислиш инак, няма нищо лошо :)

Тема "Доволни от работата на майсторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: