Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vandu - специалист
Трифазния от къде ще черпи индуктивен ток за да работи като генератор ?
И от къде ще дойдат по-големите обороти за работи с надсинхронна скорост ?
Hursa - майстор
Интересна тема, независимо дали има голямо практическо приложение.
пет юли 26, 2019 12:25 pmlpoik написа:
Егати! Тая водоструика ще излезе златна с тия инвертори,генератори,двигатели и пр.За тия при ще си купиш две водоструики на 220 v.и едната ще бъде резерва. :? :? :?
Човека затова иска да използва само един стар двигател, който така или иначе не ползва. :)
npace - специалист
Системата от един матор дето врътка друг, който изпълнява ролята на генератор по принцип се нарича механичен инвертор. Добрата новина - ще стане работата. :-D
Лошата е, че освен ватове трябва да се смятат и ампери, и волтове, и херцове, и обороти.
Втората лоша новина е, че КПД-то съвсем не е високо, т.е. с друг еднофазен матор надали ще има смисъл да се прави.
Съответно ако имаш мотофреза 5-6-7-8 киловата (истински киловати, не китайски) следват втората и третата добри новини - след съответните изчисления можеш да вържеш към нея както трифазен за водоструйката, така и еднофазен матор за ако ти спрат тока. :-D
Hursa - майстор
Само, че единия мотор не "врътка" другия. :) А го "захранва" трифазно.
Може би е по коректно да се нарече преобразовател, а не генератор.
ben84 - специалист
чет юли 25, 2019 8:31 ammgbagera написа:
Общо взето първия мотор след като се стартира, става като генератор и започва да произвежда 380в. За целта първия мотор трябва да е с поне 1-2kw по-мощен от втория.
A оти първия по-мощен мотор да прави трета фаза и да захранва втория?
Нема ли да е по-добре, да изхвърлиш втория и помпата да я върти направо първия?
lov - майстор
Схемата е напълно работоспособна. Правил съм я преди много години само от любопитство. Двигателя беше 2.2kW а развъртах един 1.1kW. Тогава нямаше интернет, но имаше много руски технически вестници и списания. :-D Та идеята съвсем не е нова.
А това с двата двигателя или така наречения механичен честотен инвертор се е ползвало доста в миналото. Дори знам една все още една работеща дърводелска фреза с такава компановка. Двигател върти генератор всъщност си е почти стандартен трифазен мАтор но с работна честота 200 Hz, а той от своя страна захранва двигателя на високо оборотния мотор шпиндел, на който директно е закачен работния инструмент. На шпиндел мотора така вече се подава напрежение с честота 200 Hz. И неговите работни обороти са вече около 9 000. :roll:
Баси колко сложно стана обяснението. :lol: Дано се сетя някой ден като минавам от там да направя едно клипче да остане в историята че е имало някога и такива електричарски изгъзеци правени от зор.
mgbagera - специалист
пет юли 26, 2019 12:25 pmlpoik написа:
Егати! Тая водоструика ще излезе златна с тия инвертори,генератори,двигатели и пр.За тия при ще си купиш две водоструики на 220 v.и едната ще бъде резерва. :? :? :?
Е да ида и да си взема от лидълските водоструйки :) Тези на 220в не могат да се сравняват с трифазните. Който е работил и с двата вида знае за какво говоря :wink:
ben84 написа:
A оти първия по-мощен мотор да прави трета фаза и да захранва втория?
Нема ли да е по-добре, да изхвърлиш втория и помпата да я върти направо първия?
Втория мотор е самата помпа! Тая помпа си е един трифазен мотор.

Само в този форум има куп теми с запитвания за трифазните мотори. В първите 3 страници от търсачката излизат поне 10 теми :shock: Така че вече не говорим само за водоструйката а за това дали по този елементарен начин можем да си произвеждаме трифазен ток у дома, който да го използваме пълноценно.

И ето ни го първия експериментатор който сподели че го е правил. Браво на lov

Попаднах и на друго клипче в което се обяснява малко по подробно:
hidrazin - майстор
Не знам кой тук не си чел уроците и си съчини тая простотия "механичен инвертор" но няма да го търся...
Такава куплирана двойка се нарича двигател-генераторна група.
С тяхна помощ от наличното напрежение/честота може да получиш каквото ти трябва.
Виждал съм и стационарни DC електрожени направени така - асинхронен мотор върти DC генератор.
Сравнително евтино, просто, лесно за поддръжка и много надеждно.
Описания случай не спада към тези...
:partyman:
hidrazin - майстор
пет юли 26, 2019 11:26 pmmgbagera написа:
...дали по този елементарен начин можем да си произвеждаме трифазен ток у дома, който да го използваме пълноценно...
Ако беше прочел линка който ти дадох щеше да разбереш...
:partyman:
mgbagera - специалист
Вчера не успях да го отворя на таблета и чак сега го свалих на компа, обаче ми е много изморено и чак утре ще го чета :thumbs:

Тема "Получаване на трифазен ток от стар ел. мотор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: