• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rebroto - специалист
Така е .всеки си има принципи на работа.а за клемите няма как да се запалят защото са направени от негорим материал :?: :?: :?: :?:
Милен - майстор
Ако някой иска да се престарае, може да ги напръска с изолационен спрей например на Wurth. Запечатва идеално и няма никакви утечки. За лустер клеми е просто идеален.
илко илиев - специалист
по здраво от усукване с два чифта клещи няма
В. Петров - специалист
илко илиев написа:
по здраво от усукване с два чифта клещи няма
По-добър начин да скъсаш жилата от това няма. Лошото е, че счупването обикновено се крепи на малка част от метала и резултатът от професионалните умения се проявява изненадващо след време.
sasooooooooo - "специалист"
Зависи как се заголва жилото. Ако се върти ножа перпендикулярно на кабела - си в кюпа. За това най-добре да се прави под ъгъл по-малък от 200 /образно казано/.
Можете да си направите експеримент и с двата начина, като след заголване започвате да клатите жилата на ляво-на дясно. Резултата е поразителен...
IJAN - специалист
Само едно нещо не мога да разбера-има клещи за кримпване-има медни тръбички с изолация които като се кримпват дават необходимото качество за връзка.А тука се се води диспут за лустер клеми или усукване.Смешна работа.
pavelari - майстор
Кримпването е идеален метод за свързване на многожични проводници. При едножичните - ще има проблеми след време. Причината е липсата на постоянен натиск - а това рано или късно се случва заради загряване и отпускане на проводника във формата, която муфата му придава. Устерклемите не ме кефат - ич, освен ако не са пружинни - т.е. при затягане винта остава под напрежение и компенсира отпускането от загряване на проводника /подобно на грозната ми илюстрация по долу/. В крайна сметка си трябва и муфи и инструмент
Клик клемите от снимките по-горе са много хубави и ако спазваме строго натоварването, което те удържат - ще ни служат верно ама не са чак толкоз за хвалба. И пластините им омекват ако ги натоварим или се наложи да подменим проводник - ми те захващат в две точки! Те не са удачни при натоварени линии - примерно за кръга на ел. печка, бойлер или радиатор. За това колко са красиви и подредени връзките - СПОР НЯМА. И аз ги ползвам. И то често
Пак ще дойдем на усукването - то се прави най-често и колкото и да не им се иска на някои хора - ще остане още дълго като практика. А и ако се прави с малко подход - в битовите инсталации то е най-добрия метод по отношение мобилност /може да се прави и с голи ръце ако няма ток разбира се/, по отношение на контактна повърхност /а ако се и запои - направо супер/, по отношение на елементарност и липса на необходимост от скъпи инструменти.
Е, как да препоръчам на някой да си кербова кабела на сешоара, ако не го е правил никога -а? И как да му сложим устер клема? Май ще е грозно и опасно... А как да му сложим клик-клемички, които са за плътни жички. Ми усуквате и поита разбира се. Що се касае до инсталации - един добър ел. техник трябва да може ДА ПОИ, ДА КЕРБОВА, ДА СЛАГА И КЛЕМИ /А И ДА ПОДБИРА КАКВИ КЛЕМИ ДА СЛАГА/, И ДА УСУКВА - в крайна сметка всички са добри и няма място за праволинейност - всичко зависи къде сме с каква задава, с какви инструменти, с какви материали и каква нагласа - ще се постараем да свършим работа или ще омотаме там некви три кабела и чаЛ.

За начинаещите Колеги, когато усуквате - зачистете внимателно под ъгъл жичките около 4 см, освен ако не сте мноого добри в свалянето на изолация с БИГОВАНЕ в кръг и изтегляне /прави се с не много остър нож като за начало за да не срежете медта/. После групирайте проводниците наравно зачистени и наравно с краищата и като почнете да усуквате, захванете и част от изолацията /около 0.5-1 см/, която се придържа с пръсти. Така ще намалите риска от изтъняване на проводниците в зоната преди добрия контакт. Побеляването на медта /става по-светла - трябва да се вглеждате/ означава изтъняване! Желателно е това да се появи на около 1.5 см от изолацията към края на жичките.
След това сгъвате на две зачистената и усукана част. Изолирате.

Това така, щото до тук всеки каза нещо и то категорично и правилно донякъде - ама в електротехниката има доста пинизи.
А ето какво ползвах аз за моята инсталация http://www.tme.eu/bg/katalog/elektroins ... r%3D485%26

Прикачен файл

Verbindungskl1a-g.jpg
Verbindungskl1a-g.jpg (9.05 KиБ) Видяна 6144 пъти
mchervenkov - напреднал
Добре де а ако от главното трасе пускам спусъци към контакта или ключ все тая с какви клеми тогава да захвана спусъка? Главното захранване ми е 4 мм2 а към контакта е 2.5 мм2. Не видях или поне незнам коя клема е такава тези на Wago имат ли такава? Демек вместо усукване. На работата всичко е с клеми но не видях такива там е на парче. Примерно имаме осветление, кабела влиза в разклонителната кутия в клеми тези на Ваго или лустер клеми разклонява се към осветлението и с нов кабел към следващата кутия? Зяпах ами така е направено.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: