Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Hoвoceлckи - майстор
Шопе, первазите на прозорците как са направени? Челата им изглеждат с мазилка?
kozl - майстор
съб юли 27, 2019 9:49 pmшоп написа:
пет юли 26, 2019 8:40 pmHoвoceлckи написа:
Земновлажният би станал много здрав, но трябва много здраво трамбоване!
+1 към мнението.
А за да няма хамалогия и умора може вместо ръчен труд по трамбоване да се мине на машинно вибриране.
Една виброплоча или вибро мастар ще върши чудеса.

П.П. всъшност в виброплоча никога не съм правил подобно нещо, но имам електрически вибро валяк. Върши уникална работа.
+++1
За пръв път виждам таков "валяк".
Вибро плоча може да се наеме от рента фирмите за стр.инструменти.
Земновлажен бетон + уплътняване (трамбоване) много подходящо за постигане на добра мразоустойчивост.
шоп - майстор
пон юли 29, 2019 7:45 amHoвoceлckи написа:
Шопе, первазите на прозорците как са направени? Челата им изглеждат с мазилка?
Точно със силиконова мазилка са.
Отдолу е мозаечен отливан перваз, който дойде къс след топлоизолация с 5 см стиропор.
Затова челото е надградено с фибран, шпакловано с мрежа, ъгли и мазилка.
Hoвoceлckи - майстор
Ей това е страхотна идея! 🖐️
VLADO66 - майстор
Моите первази дойдоха къси и ги изчуках/махнах.Следкато приключи всичко по топлоизолацията, сложих алуминиеви первази.
Hoвoceлckи - майстор
От алуминиева ламарина? Шум при дъжд?
Чаках ред за майстор. За первазите ми каза, че изчуквали изцяло старите (впрочем и всички "обръщания" на прозорците) и монтирали ... еди-какви си ... срещу ~800 лв. Горницата на офертата не ми е безразлична, но цялостното изкъртване ми е в много повече ... Алтернативата - алуминиеви. Като цена - на половина. Голямото ми притеснение - тропането при дъжд. Решението на Шопа ми се видя перфектно и го задействах. Още съм в "движение". Ако някой знае нещо, поради което това не бива за го правя, да го каже сега "или навеки да си замълчи!" 😁
Lutchezar - майстор
На панелката 2 см фибран и теракотени плочки. И се оказа че изобщо не тропат при дъжд, а беше импровизация "дай да видя какво ще стане"....
Добавено: но с дебел слой лепило около 5 мм най-малко
шоп - майстор
Челата отпред с 5см фибран, а отгоре колкото позволява за да не се се скрият отводнителните канали на дограмата.
При мен стана с 2 см фибран.
Така няма термомост.
За 10 и повече години челата са като току що направени. Няма спукано, за разлика от основната изолация, където на две места се получиха пукнатини по 1-2 м предполагам защото мрежата не е застъпена.
Hoвoceлckи - майстор
Спукването при прозорци ли е? Препоръчва се при ъглите на прозорците по една лентичка диагонално за усилване. Точно там се появявали напрежения. Не ги слагам. Предвид, че къщата трябва да е улегнала за над 40 години и основно - мисля, че ще ми надига ... Там и без това се наслагват няколко пласта мрежа. Та дали правя сериозна грешка?
шоп - майстор
Не е при прозорците.
На цял гладък участък. Просто мрежата не е застъпена изобщо там.

Тема "земновлажен бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: