Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Аз споделям това, което ще работи безпроблемно и за което гарантирам, че човека ще е доволен

Не бих посмял да предложа 120метра ф16 тръба с помпа с напор 4м или делта 15 градуса :shock: , защото човека ще мръзне.

Все пак говорим за нормална къща, а не за пасивна
Slavi_Mitev - помощник
пет юли 19, 2019 9:23 amradius написа:
Бъркаш, при по-голямо делта Т, връщащата тръба е по-студена - няма как да е по-добре. Освен това превърташ по-малко вода, т.е. пренасяш по-малко енергия.
Имай предвид, че подовото е много инертно, не е като радиаторите и тия задвижки може да са силно безсмислени. И аз изведох по стените изводи за умни контролери за всяка стая (даже бях купил Simens RDG100T) и сега само си стърчат жиците. Доста съм писал по въпроса, да не се повтарям. Колектори с дебитомери, баланс по стаи и толкова. Няма сутрин, няма вечер.
За задвижките този модел дето съм написал на salus THB23030 са автоматични регулатори. Имат два тем датчика - мерят подаваща и връщаща вода и сами балансират дебитите на стаите с притваряне или отваряне на вентила, като подържат винаги едно и също делта t. Отделно може да ими се закачи и термостат за пълно изключване.
syncho - майстор
Слави, знам ги тези задвижки, но е трудно да сметнеш един апартамент с делта 7 да работят всички кръгове. Обикновенно всеки кръг според зависи преназначението на помещението и необходимостта на енергия е с различно делта т, стъпка, дължина (съответно съпротивление) и т.н. За това ние не ги ползваме, защото ни създават повече трудности, от колкото улеснение.
Slavi_Mitev - помощник
пет юли 19, 2019 12:09 pmsyncho написа:
Слави, знам ги тези задвижки, но е трудно да сметнеш един апартамент с делта 7 да работят всички кръгове. Обикновенно всеки кръг според зависи преназначението на помещението и необходимостта на енергия е с различно делта т, стъпка, дължина (съответно съпротивление) и т.н. За това ние не ги ползваме, защото ни създават повече трудности, от колкото улеснение.
Благодаря за инфото
Boyan - специалист
чет юли 18, 2019 11:33 amSlavi_Mitev написа:
Здравейте на всички, нов съм във форума. Предстой ми изграждане на водно подово в моята къща.
Здравей Слави!
Аз обикновено първо питам какво ще е финалното покритие във всяка стая.
Подовото отдава прекрасно на теракот, но се влошава на ламинат и още повече на дебел паркет.
Ние си проектираме и изчисляваме и това добре, но ако се получи неравна замазка,
паркетаджията ще сложи дебела подложка, за да не му тропа паркета.
Дебела подложка + паркет може да изолират в голяма степен.
В този случай е много е важно да ти се получи равна замазката.
Ако не успеят да я направят равна, отдели си пари за саморазливна отгоре,
за да минеш с тънка подложка за подово, ако ще си на някакъв вид паркет с подложка.
Здравейте,
След дълго четене и проучване за най-подходята система за отопление, въпросите които ми възникнаха са повече от отговорите/решенията които открих.
Ето и моята ситуация. Два апартамента в жилищен блок (уж отговарящ на наредба 7) със стълбище между тях, нещо като мезонет. Първия етаж се състои от 3 спални, дрешник, баня и коридор с обща площ 80кв.м., а втория - всекидневна с кухненски бокс и баня с обща площ 55кв.м. Топлинните загуби на първия етаж са 6.5кВт, а на втория 3.8кВт, като съм ги смятал за 40градуса температурна разлика на външните стени (-15 вън и 25 вътре) и 25градуса разлика на вътрешните стени (малко презастраховка).
Решил съм втория етаж да бъде с водно подово отопление, като тръбната мрежа е разделена на 4 кръга от по около 70-75м, ф16 на разстояние 15см, 1см XPS с 3 см замазка с арматурна мрежа под и над тръбите. Сега докато пиша ми хрумна и идея да заложа резервни тръби и за конвектори.
Първия етаж ще бъде с радиатори или конвектори, още не съм решил.
Въпросите които ми останаха нерешени са относно оборудването, свързването и нстройването на системата, което се оказва доста сложно.
1. избора на термопомпа. След консултации с 2 фирми ми бяха предложени слдните варианти. Единия вариант е да направя 2 независими системи с 2 термопомпи със сравнително ниски мощности. Едната да работи на ниска температура за подовото а другата на по-висока за радиаторите/конвекторите. Другата фирма ми предложи вариант с една термопомпа с мощност 11кВт на Дайкин, като цената ми се видя доста голяма (17к лв само за помпата)
2. Всички останали работи, като циркулационни помпи, колектори, тръби до колекторните групи, кранове, вентили, разширителни съдове и др. Тук ако може накой да даде схема на свързване и да предложи продукти на конкретна марка ще съм много благодарен.
3. Как да свържа радиаторите? Не мога да разбера предимствата и недостатъците на различните начини на свързване.

За замазката знам, че 3см са малко, но не искам да натоварвам допълнително плочата. По-скоро може да наредя тръбите на 10-12см с 5 кръга.

Ще съм благодарен на всеки който изрази някакво мнение и препоръка.
шоп - майстор
Привет, радвам се, че знаеш, че 30мм замазка е малко.
Аз бих ти предложил Баумит алфа 2000 и да минеш на 35мм замазка.
В противен случай последствията ще са за твоя сметка. Последствията може и да са катастрофални и къртене.

Относно две ТП ...може и да има логика относно автономост. Ако едната ТП сдаде багажа на 24.12 няма да умреш от студ.

Обаче не приемам, че трябва да има високотемпературана ТП която е за радиатори.
Ако е и за БГВ мога и да го разбера.

Правилно оразмерени конвектори работят и пеят при 35 градуса топлоносител, който циркулира и в подовото.
Благодаря за бързия отговор.
И аз съм се спрял на Алфа 2000. Тези 30мм ми е минималната дебелина. Понеже плочата е доста крива на места може да достигне и до 40мм дебелина. Евентуално БВГ ще е на втория етаж, където ще е и подовото. Като подовата настилка ще е ламинат 8мм и по препоръки от производителя температурата на пода под ламината не трябва да е повече от 28-29 градуса.
ср юли 31, 2019 2:36 pmfilmatoplo написа:
Защо ламинат .
Защото ще е всекидневна около 35кв.м и някак си не ми допада да е с теракот, а паркета (масивно дърво или 3-слойните) май не са подходящи за подово отопление.
Кухненския бокс може и с теракот да е.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: