Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Andri01 - майстор
И после - като надуваемата кукла - върши работа ,ама фалшива :) :partyman:
kuger - майстор
чет авг 01, 2019 11:11 amAndri01 написа:
И после - като надуваемата кукла - върши работа ,ама фалшива :) :partyman:
Става, става!
Само с есенцията нещо не съм съгласен до някъде. С чипса обаче се получава отличен вкус. Особено този, който ползвам аз. Ракията става мека, пивкава и ароматна, но ....слаба, не може да ме носи :-D :-D

пп: Чипса не пиша откъде е да не става реклама.
Andri01 - майстор
За чипса съм съгласен, но без есенции! Ползвам парчета суха дървесина от синя слива-Троянска.
preslav - майстор
чет авг 01, 2019 12:27 pmkuger написа:
пп: Чипса не пиша откъде е да не става реклама.
За цвят ползвам трески от черница.
Ама няма да пиша кой ми ги донесе с раницата на колелото, че да не става реклама.
Тук не става въпрос за реклама, ти не продаваш чипс, а споделяш опит. Иначе да не казваме и с какво пръскаме, че да не става реклама на препаратите.
Andri01 - майстор
Ми то само един върти пИдалите тука из форума с раницата. Е,като не дърпа кураваната с него,де! Ама и аз няма кажа кой е! :prayer: :partyman:
yanko78 - специалист
На 100 кг слагам материал, сложих 11 кг захар и 1:3 вода. Не са махани костилките, при сипване в обикновен меден казан, слагам рапицова мрежа, която улавя всички костилки и някоя сруга шумка и тревица попаднала в кайсиите. Преди самото варене, едно пакетче сода, малко въгленчета и 1-2 глави лук. Много е спорно за добавките, но все така е правим и съм доволен от резултата. Миналата година, правих праскови и аромата си беше великолепен. Пак казвам, ракията е пивка, но го няма приятния аромат на кайсията. По скоро, малко като на крушова наподобява.
preslav - майстор
чет авг 01, 2019 6:19 pmyanko78 написа:
На 100 кг слагам материал, сложих 11 кг захар и 1:3 вода. Не са махани костилките, при сипване в обикновен меден казан, слагам рапицова мрежа, която улавя всички костилки и някоя сруга шумка и тревица попаднала в кайсиите. Преди самото варене, едно пакетче сода, малко въгленчета и 1-2 глави лук. Много е спорно за добавките, но все така е правим и съм доволен от резултата. Миналата година, правих праскови и аромата си беше великолепен. Пак казвам, ракията е пивка, но го няма приятния аромат на кайсията. По скоро, малко като на крушова наподобява.
Чай ся, може и кафе ся - давай подред, че трудно се смята. Аз на 100 кг. плод слагам 100 кг. вода, на всеки 3 л. вода слагам 1 кг. захар (това за всеки вид плод, но от кайсия не съм варил). Ако плодът е здрав, няма гнило и т.н. добавям директно дрожди за бяло или червено вино (на опаковката пише колко, но аз икономисвам половината). Бъркам, бъркам, бъркам и когато материалът преври го забравям до момента, в който са готови гроздовите джибри. После наемам 2 казан (за едното и за другото), НИЩО не слагам, ни сода, ни лук, ни пчелен мед. Първият литър (първака) на всеки 100 кила чорба деля и подарявам, на 40 градуса спирам събирането на ракия, а остатъците също подарявам.
Малко по-по така, за хубава ракия ти трябва качествен виноматериал, за такъв ти трябват чисти съдове, качествен плод, захарност между 21-24 захарни градуса и дрожди, които не умират от собствения си алкохол при 8-9 градуса спирт, а при спирт над 11-12 градуса (разбирай това са селектирани дрожди). При изваряването содата и дървесната пепел имат само една роля, свалят киселинността на некачествения материал, но ако твоят не е кисел на вкус, ако не лъха на оцет, няма причина да слагаш и една лъжица сода - иначе, колкото повече сода, толкова повече водка т.е. "плоска" ракия. Право да си кажа няма идея защо някои слагат лук, струва ми се, че това е по-скоро ритуал, един вид курбан, нещо като яхния - не знам да вреди, но и не помага ако на казана си занесъл помия.
С най-добри чувства към всеки ракиджия!
yanko78 - специалист
чет авг 01, 2019 6:58 pmpreslav написа:
чет авг 01, 2019 6:19 pmyanko78 написа:
На 100 кг слагам материал, сложих 11 кг захар и 1:3 вода. Не са махани костилките, при сипване в обикновен меден казан, слагам рапицова мрежа, която улавя всички костилки и някоя сруга шумка и тревица попаднала в кайсиите. Преди самото варене, едно пакетче сода, малко въгленчета и 1-2 глави лук. Много е спорно за добавките, но все така е правим и съм доволен от резултата. Миналата година, правих праскови и аромата си беше великолепен. Пак казвам, ракията е пивка, но го няма приятния аромат на кайсията. По скоро, малко като на крушова наподобява.
Чай ся
Същото е, с тази разлика, че ти слагаш много захар, поне аз така разбрах.
На 100 кг материал, 100 л. вода, 1/3, се пада 33 кг захар.
Аз пак го правя 1/3, само че слагам 11кг захар и на тях се падат 33л. вода
Бъркат се по два пъти на ден джибрите и следя със захаромер, кога захарноста ще падне на нула. Опитвам и от материала. Ако е сладък, значи не е готов. Пробвам и с клечка запалена, над материала. Ако гасне, значи още ври, но за мен, този метод не е меродавен. Винаги може да има някаква тиха ферментация и клечката да гасне. На 100 кг материал, махам 800 мл първак и го изхвърлям. Спирам на 45 градуса и събирам до 30 патоки. Три пъти събирам патоки, които връщам в следващия материал и на четвъртия път хварлям всичко.
Варил съм и на селския модерен казан, но не съм доволен от вкуса на ракията която излиза. За содата/лука и въглена, също съм на мнение, че не са много удачни, но го правим с бабата и тя казва, че така се правило и аз следвам. Не мисля, че има някаква съществена разлика като се добавят.
Пичове и п....госпойчки, неска, докато си ровя уредите, уредбите и разните други работи, обръщам аз бурето, дето му бях сипал няколко литра пърцуца, да не засъхва и.............И.......!!!
Изливат са 550 млл. течност с цвят на коняк, убийствен аромат и 54 обемни процента алкохолец (етилец надявам са).
Мииии, нарязах си.
Наздраве!!!
Може и да има още някое парче черница, на дръвника, ама аз си уважавам мешето. Буренце си имам и псевдобуренце също.
Въйййй, скоро не бях свъртявал винарки в кухнята.

Някой спомена градинарския празник.
Да сми живи и здрави, дажи и пишман градинарити!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет авг 01, 2019 8:42 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Андрото бре, някъде сабахлем беше!! Наздраве,ти си го уважил подобаващо :)

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: