Всичко за този вид строителство.
Neposlushko - напреднал
Скъпа, скъпа, колко да е скъпа 2000-20000лева средно. Обаче ако има ТП, защо изобщо говорим за поликарбонати, колхоз и маркучи. Май някой бърка циркулационна помпа с цирк. помпа с ел. управление и функция ауто адапт :idea:

[/quote]

Здравейте и на вас! Написах го хипотетично. Не че ще търча да купувам термопомпа. Та аз евентуално ще имам едва няколко водни панела!
Но да разгледаме въпроса по друг начин. Ами ако имаме голяма площ от водни камери? Има например проект (и разработка вероятно) за такъв тип водни охлаждащи и затоплящи колектори за ЦЯЛА ФАСАДА на къща, където се говори, че е най-целесъобразно да се използва именно ТП.
При такива случаи може да се използва - защо не?
В моя случай няма да се наложи и не е разумна инвестиция.
По въпроса с тръбичките и скобите, ще видим. Аз първо ще си направя малък прототип на един от фиксовете или и на двата, но няма да го свързвам с бойлера. Само с един малък бидон от 40 литра примерно. Може да използвам и малка помпа от онези за шадраванчета. Тогава няма да имам никакво налягане защо ми е необходимо да укрепвам с фланци, муфи, медни и неръждаеми тръби?!?!
При положение, че не подавам високо налягане с някаква мощна помпа защо за Бога да харча пари за тези неща?
Да... Ако тестовете покажат добри резултати и реша да продължа и да направя нещо здраво и трайно, нещо безопасно, може и да мисля в тази насока.
Засеа обаче се сблъсквам с неразбирането на нашите вкъщи и нежеланието им да подкрепят идеята ми. Като се преборя с това ще мина и нататък към по-сериозните етапи. Самият аз все още обмислям как да се изпълни и ще има ли чакания от мен ефект. Тоест заслужава ли си...
Това е. Не съм се отказал и от създаването/замяната на стъклопакет с една вградена водна камера.Там преградата може да е по-широка и съответно ще има и по-голям ефект.

Ето и няколко интересни статии по въпроса.

Самоохлаждащи се прозорци пропускат светлина, но не и топлина 14.08.2013

Прочети още : https://www.actualno.com/actualno/samoo ... 34905.html
© Actualno.com

Много хора обичат добре осветени помещения, но в жегите заедно със светлината вътре прониква и топлината. В резултат или ни става некомфортно, или харчим повече електроенергия за охлаждане. Учени от Харвардския университет са разработили циркулационна система с микроскопични струйни елементи за прозорци, която позволява да се икономисва значително повече енергия и да се намали сметката за електричество. Същевременно количеството светлина, проникваща в помещението, остава същата. Такава система може да се използва за охлаждане на слънчевите панели върху покривите, което ще повиши техния КПД. Решението на инженерите имитира кръвообращението при хората и животните. Системата на кръвообращението се състои от множество малки кръвоносни съдове под повърхността на кожата, които се разширяват, когато ни е горещо. В резултат през кожата се отделя повече топлина. По подобен начин системата за охлаждане на стъклата има множество ултратънки канали, през които циркулира вода, когато стъклото се нагрява. Каналите се състоят от тесни дълги улеи, монтирани в тънък лист силикон, който се разстила над стъклото. Постъпващата вода има ниска температура и отнема топлината. В резултат на експерименти е станало ясно, че 150 мл вода са достатъчни, за да охладят пълноразмерен прозорец с 8 градуса.

______________________________

http://www.bnews.bg/article/202924-unik ... _prozorets

Технологична иновация
Уникално! Българи правят парно в прозорец

събота, 13 февруари 2016, 10:10 ч.

Аpx. Димитъp Πacĸaлeв е "виновникът" иновацията да стане факт и в България.

Бългapи ca измиcлили нoвa тexнoлoгия – пapнo в пpoзopeц.

Eĸип oт cпeциaлиcти paзpaбoтвaт cтъĸлoпaĸeт зa пpoзopeц, пълeн c вoдa, ĸoйтo щe мoжe дa oтoплявa, cъoбщaвa Aгeнция Moнитop.

„Гoлямoтo пpeдимcтвo нa издeлиeтo e, чe пpeз лятoтo вoдaтa пpoпycĸa caмo cвeтлинaтa, нo нe и тoплинaтa”, oбяcнявa apx. Димитъp Πacĸaлeв, peшил дa нaпpaви възмoжнo инoвaциятa дa cтaнe фaĸт и в Бългapия.

Texнoлoгиятa ce paзpaбoтвa oт 8 гoдини и в Иcпaния, ĸъдeтo ca изгpaдили cиcтeмa c циpĸyлиpaщa вoдa c тeмпepaтypa oт 21 гpaдyca в няĸoлĸo cгpaди.

Haшият apxитeĸт paзĸaзa, чe eĸипът мy вeчe e cъздaл мoдeл нa пpoзpaчeн cлънчeв ĸoлeĸтop, зaгpявaщ вoдaтa дo 43 гpaдyca, имaщ тoплиннa мoщнocт oт 450 вaтa нa ĸвaдpaтeн мeтъp. Πpeз лятoтo ca били нaпpaвeни ycпeшни тecтoвe нa типoвитe издeлия.

„Paдиaтopът в пpoзopeцa мoжe дa ce cвъpжe cъc cлънчeв ĸoлeĸтop, мoнтиpaн нa пoĸpивa нa cгpaдaтa или пo фacaдитe й”, oбяcни oщe тoй. Πo дyмитe мy тexнoлoгиятa e пoдxoдящa зa cгpaди c нyлeвo eнepгoпoтpeблeниe oт външни изтoчници. Cпopeд нeгo cлeд вpeмe, c изпoлзвaнeтo нa типoви мoдyли, цeнaтa й щe пaднe знaчитeлнo.

Mлaдият apxитeĸт ĸaзa oщe, чe в cлeдвaщитe 3 гoдини щe paбoти зaeднo c ĸoлeги oт Иcпaния и Гepмaния зa ycъвъpшeнcтвaнe нa тexнoлoгиятa и peaлизaциятa нa дeмoнcтpaциoнни пpoeĸти.

Cпopeд eĸcпepти тoзи тип cтъĸлoпaĸeти ca cлeдвaщo пoĸoлeниe, ĸoитo нe caмo пpeдпaзвaт oт зaгyбa нa тoплинa в пoмeщeниятa.

___________________________________________________________________________


Къщите могат да бъдат изолирани с вода

ОТ ИЗОЛАЦИИ · ПУБЛИКУВАНО 08.02.2019

https://izolacii.eu/kashtite-mogat-da-b ... ni-s-voda/

Собствениците на жилища все още се борят да защитят домовете си с различни видове изолации от загуби на енергия. В скоро време за тази цел може да служи водата, която да охлажда сградата през лятото и да я изолира през зимата. Учени в областта на материалите, сега работят именно в тази посока. Първите модули понастоящем се тестват на вятър и различни климатични условия.

В момента, учените работят върху стъкло, вътре в което водата тече през много тънки тръби. Стъклото може да се използва в прозорци и като фасадна изолация, като то ще може да се изолира и охлажда едновременно. Стъклата и фасадните модули, разработени от учени от няколко университета и индустриални партньори, включват тънки тръби, в които циркулира вода. През лятото, тя абсорбира топлинните лъчи от слънцето, което държи вътрешността на сградата хладна. Така конвенционалната климатична инсталация става ненужна.

През зимата водата изолира, тъй като се смесва с антифриз. Основната идея на разработката е сградите са бъдат облечени с много с тънка, течна обвивка. Водата в прозорците и фасадните елементи служи предимно като буфер и среда за съхранение на топлината. Течността може да поема и допълнителни функции, като например осигуряване на топла вода през лятото.

В преходния период, т.е. през есента и пролетта, фасадната вода също се затопля. Тогава нейната температура може да се използва за работа на термопомпа, която да поддържа отоплителната система. Също така могат да се създадат и оптични ефекти за фасадите, чрез оцветяване на водата, тъй като каналите през които тя тече са едва забележими – те са само няколко милиметра дълбоки и широки.

Термичните проби на първите стъклени модули показват в лабораторни тестове, че топлината може да се абсорбира, както и да се освободи. В рамките на няколко минути температурните колебания могат да бъдат компенсирани. Сега на учените предстои да тестват „течните фасади“ в голям мащаб.

________________________
zz_stefanov - майстор
Горе точно ви зададоха два въпроса: какъв топлообмен със слънцето очаквате да има прозрачната вода и колко време очаквате вътрешността да е прозрачна. Сега пък охлаждане през през прозореца от кладенец, а конденза дето ще се образува по стъклото. За мен това обезсмисля заниманието, но не пречи някой да предложи ида се пуснат рибки вътре :)
ESPACE - майстор
Аз пък ще ти кажа че нищо няма да направиш. При този ентусиазъм щом досега само теоретизираш и философстваш си ми ясен. Има хора които когато им хрумне идея се захващат веднага с нея. Проба - грешка, проба - грешка, или успяват или се отказват. Такива дето мислят колкото теб си остават с мисленето.
ПП. Лятото почти свърши, мисли за отоплението
Neposlushko - напреднал
съб авг 03, 2019 5:47 pmzz_stefanov написа:
Горе точно ви зададоха два въпроса: какъв топлообмен със слънцето очаквате да има прозрачната вода и колко време очаквате вътрешността да е прозрачна. Сега пък охлаждане през през прозореца от кладенец, а конденза дето ще се образува по стъклото. За мен това обезсмисля заниманието, но не пречи някой да предложи ида се пуснат рибки вътре :)
Трябва да се направи прототип и ще видим. Казах го като вариант за ЛЯТОТО. И няма да го изпълнявам аз защото нямам такава възможност. Който има такава възможност ЗАЩО НЕ? Нали цялата хватка е да се пуска студена вода (ако се цели ОХЛАЖДАНЕ през лятото).
Последна промяна от Neposlushko на съб авг 03, 2019 6:00 pm, променено общо 1 път.
Neposlushko - напреднал
съб авг 03, 2019 5:51 pmESPACE написа:
Аз пък ще ти кажа че нищо няма да направиш. При този ентусиазъм щом досега само теоретизираш и философстваш си ми ясен. Има хора които когато им хрумне идея се захващат веднага с нея. Проба - грешка, проба - грешка, или успяват или се отказват. Такива дето мислят колкото теб си остават с мисленето.
ПП. Лятото почти свърши, мисли за отоплението
Ами ела ти се пребори с нашите! Аз не мога да качвам и свързвам ей така тръби и панели без да се съобразявам и с мението на останалите от живеещите в жилището! Ела ти се пребори и ги убеди, че МОЖЕ И ДА ИМА ефект (евентуално) ....
Пък тогава да говорим.
Neposlushko - напреднал
Интелигентно остъкляване с циркулираща вода

ОТ ДОГРАМИ · ПУБЛИКУВАНО 26.02.2018

Системата RadiaGlass използва двуслойни стъклени панели с циркулираща вода в кухината между стъклата, което охлажда или затопля сградите. Системата има много приложения: прозорци, окачени фасади, остъклени покриви, капандури, вътрешни разделители, радиатори, слънчеви колектори и фотоволтаични панели. Излъчващият елемент се състои от две монолитни или ламинирани стъкла, разделени от кухина с диаметър 16 мм, която се изпълва с вода.

Топлообменникът пуска водата в обръщение и я загрява или охлажда. Първичният кръг е свързан с избран конвенционален енергиен източник (термопомпа или котел) или с възобновяем енергиен източник (геотермална или хидротермална система, базирана на охлаждане чрез изпаряване). През горещите сезони системата предпазва сградата от слънчева радиация и извлича топлината от вътрешността благодарение на водата, която циркулира при ниска температура в кухината. По този начин се елиминират високите топлинни стойности през лятото, типични за остъклените сгради.

Благодарение на малкия си размер, циркулационната помпа, разпределяща водата към панелите, може да бъде разположена в малък достъпен шкаф. Циркулационната помпа се предлага като модули, свързани към отделните термостати във всяка стая или като модули с повече технически възможности, свързани с автоматизирана централизирана система за управление на енергията.

https://www.dogrami.bg/inteligentno-ost ... shta-voda/

***********

Прикачен файл

12bzul5f8d.jpg
12bzul5f8d.jpg (78.39 KиБ) Видяна 941 пъти
Neposlushko - напреднал
съб авг 03, 2019 5:51 pmESPACE написа:

ПП. Лятото почти свърши, мисли за отоплението
Същото това нещо, като ПРИНЦИП, може да се използва и за зимата. Ама съвсем същото! И за отопление през зимата....
ESPACE - майстор
Не може, повярвай ми. Ефекта ще е незначителен
съб авг 03, 2019 5:59 pmNeposlushko написа:
Аз не мога да качвам и свързвам ей така тръби и панели без да се съобразявам и с мението на останалите от живеещите в жилището!
Направи поне някакъв работещ макет, за да усетиш технологията, материалите, лепилата как се държат.
zz_stefanov - майстор
съб авг 03, 2019 6:04 pmNeposlushko написа:
Интелигентно остъкляване с циркулираща вода

ОТ ДОГРАМИ · ПУБЛИКУВАНО 26.02.2018

Системата RadiaGlass използва двуслойни стъклени панели с циркулираща вода в кухината между стъклата, което охлажда или затопля сградите. Системата има много приложения: прозорци, окачени фасади, остъклени покриви, капандури, вътрешни разделители, радиатори, слънчеви колектори и фотоволтаични панели. Излъчващият елемент се състои от две монолитни или ламинирани стъкла, разделени от кухина с диаметър 16 мм, която се изпълва с вода.

Топлообменникът пуска водата в обръщение и я загрява или охлажда. Първичният кръг е свързан с избран конвенционален енергиен източник (термопомпа или котел) или с възобновяем енергиен източник (геотермална или хидротермална система, базирана на охлаждане чрез изпаряване). През горещите сезони системата предпазва сградата от слънчева радиация и извлича топлината от вътрешността благодарение на водата, която циркулира при ниска температура в кухината. По този начин се елиминират високите топлинни стойности през лятото, типични за остъклените сгради.

Благодарение на малкия си размер, циркулационната помпа, разпределяща водата към панелите, може да бъде разположена в малък достъпен шкаф. Циркулационната помпа се предлага като модули, свързани към отделните термостати във всяка стая или като модули с повече технически възможности, свързани с автоматизирана централизирана система за управление на енергията.

https://www.dogrami.bg/inteligentno-ost ... shta-voda/

***********
От тази картинка, не мога да разбера как абсорбираната топлина вътре във водата ще е по голяма от тази която преминава (просто им се иска да е така).
Отделно панела престава да бъде топлоизолатор, нещо на което се разчита много при сегашните стъклопакети.
Разбирай това когато топли ще пилее топлина и навън, а когато уж охлажда, няма да го прави добре защото е в досег с жегата навън.
Neposlushko - напреднал
съб авг 03, 2019 6:07 pmESPACE написа:
Не може, повярвай ми. Ефекта ще е незначителен
съб авг 03, 2019 5:59 pmNeposlushko написа:
Аз не мога да качвам и свързвам ей така тръби и панели без да се съобразявам и с мението на останалите от живеещите в жилището!
Направи поне някакъв работещ макет, за да усетиш технологията, материалите, лепилата как се държат.
Непременно! Добре. Заделил съм си около 100 лв и ще пробвам. Търся някакъв малък панел защото като обикалях в нашия град не намерих никакви малки парчета. Всичко продават на големи дълги листове и не искат да режат... :(
Нямам късмет засега. :cry:

Тема "Охлаждащ колекторен прозорец с течност - идея за иновация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: