• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ky-kyy - майстор
пон авг 05, 2019 2:40 pmatanasov2004 написа:
Привет! Аз проблема го реших отдавна :-D Правя минимум 500 литра домашно вино, не знам законно ли е но си ме топли в дългите зимни дни :-D
Че то тия 500литра, до Никулден свършват, а после :?
data - специалист
пон авг 05, 2019 2:40 pmatanasov2004 написа:
Привет! Аз проблема го реших отдавна :-D Правя минимум 500 литра домашно вино, не знам законно ли е но си ме топли в дългите зимни дни :-D
500 литра домашно вино колко киловата са ? Щот 500 * 4 лв = 2000 лв и важно да знаем кол киловата добиваш с тях за да сравним с другите енерго източници , както и какво е твоето КПД на преобразуване ? За пример пелетната въздухарка я дават по книга около 90 % , а качествен климатик между 4-5 КООП до около 0 градуса външна температура
ky-kyy - майстор
Мезето, намалява КПД-то....
atanasov2004 - специалист
Някой беше писал някъде ча са топлел с "руса духалка с къса пола", ама каза че харчела много :-D :-D :-D
Въх лелейййй, дедо зачерви гребена.
Нема арчи пари за ....ъъъъъ........глупости.
С ново гадже е тъй.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон авг 05, 2019 2:26 pmky-kyy написа:
Щото продава пелетни камини....ако продаваше климатици, щеше със същата ярост, да ги защитава :lol:
Бат ти Lazar продава всичко, но не на всяка цена :wink: . В интерес на истината климатици е продавал и монтирал, а въздухарки - не, макар да има мостра в офиса. Рядко се налага, но в случая е перфектно решение с дистанционно управление за 1200-1500лв. Другият пврфектен вариант, както казах е на пропан-бутан - 2 газови конвектиора по 400лв и с газовата инсталация сумата няма да надхвърли 1500лв. Тук говоря за конвектори с механично управление, което не позволява дистанционен пуск, но ако човек се разтърси, може и да се намери нещо подходящо. Ако говорим за 2 климатика, цената на инвестицията изобщо не може да се сравнява, да не говорим за напрежението по вилните зони. :wink:
dedostojko - специалист
Хубава тема се заформи :)
Всъщност Къщата е в малък град. Проблем с тока няма но газ централно няма . А и от газ ме е страх. Къщата е ремонтирана напълно но няма никакво отопление. В мазето има работилница и без проблем се топли с духалка. Както казах там под +10 градуса не пада дори при -10 навън. Комини има обаче единия го направих за вентилация.
Печка на дърва в стаята предполага мръсотия и не ми харесва. Ако сложа в мазето пелетна камина с водна риза мога лесно да пробият плочата за тръби нагоре обаче тази идея с радиаторите не ми харесва поради това че трябва да се пълнят с антифриз......
dedostojko - специалист
Реално искам да стопля първия етаж за малките като идват зимата. Относно бюджета иска ми се да е по-малко от 2500 лв. Става въпрос за топлене иначе водата си е с нормален бойлер на ток.
Както казах пробвано е топлене с радиатор и духалка хубави на делонги но не става. За ден нищо не могат да стоплят. А и тока си е стандартен еднофазен за къща и ми трябва за работилницата.
ESPACE - майстор
От газ те е страх, мръсотията от печка не те кефи, антифриза ти е проблем, 2500 ти е бюджета -абе няма да се стоплиш, ясно е! :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
А как така бойлера и водопровода не замръзват, пък радиаторите ще замръзват? Пълнненето с разреден пропиленгликол не е кой знае колко скъпо и не е философия. Може да се остави с вода системата, а чрез стаен термостат да се включва камината само ако температурата в стаите падне под 5 градуса, при което разходът ще е минимален. Само че трудно ще се влезе в определения бюджет от 2500лв :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "с какво да се топля" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: